20 Юли 2019събота13:03 ч.

Медии

Редакционно

Полуизвинение

/ брой: 7

автор:Павлета Давидова

visibility 1091

Не е лесно да си "независима медия" или поне да пропагандираш, че си такава в България. Особено ако не искаш да ядосаш този, когото повечето хора смятат за силния на деня. В много интересна ситуация попадна БТВ преди няколко дни. С шум и фанфари медията обяви, че непълнолетният син на президента Румен Радев е участвал в сбиване в столично заведение. Телевизията ни увери, че момчето е привиквано в полицията да дава обяснения. Новината, съобщена от медия, изявяваща се като национална и всезнаеща, съответно бе подета от безброй жълти и полуанонимни сайтчета. Всички дружно осъдиха момчето, без дори да си направят труда да го проверят. Президентът пък бе нарочен за лош родител. В мрежата започнаха да циркулират снимки на непълнолетното дете, разсъждения за семейството и какво ли още не.  

Много бързо обаче се оказа, че нещата не стоят точно така. "В новините на 7 януари БТВ излъчи репортаж за спречкване между две младежки компании в столично заведение. В него се позовахме на информация от наши източници, според която 15-годишният син на президента Румен Радев е бил отведен за обяснения в полицията. След последваща проверка БТВ установи, че информацията в тази й част не отговаря на истината. Синът на президента не е задържан и отвеждан в полицията. БТВ се извинява за грешно поднесената информация", признаха си от БТВ. Това обаче е само полуизвинение. Защото бе пробутано тихичко, набързо и почти незабележимо. Докато "новината" за арест на президентския син-побойник беше доста по-шумна...

За съжаление в България свикнахме с полуизвиненията. Твърде често полуистини и непроверени информации си пробиват път в уж сериозни медии. Несериозни журналисти и редактори пускат материали, които биха могли да имат сериозни последствия. В бързането да бъдат първи, ексклузивни и "смели" някои репортери забравят журналистическите стандарти. Журналистите не бива да стават бездушни драскачи, би трябвало да се замислят какви може да са последиците от клеветнически димки и изфабрикувани новини...

Репортер от "Господари на ефира" изфабрикува нападение над себе си за повече рейтинг. Голяма национална телевизия пък пуска непроверена информация за дете, било то и президентското. Какво да очакваме оттук нататък? А после се сърдим, когато някой тръгне да съди журналисти... Време е всички в гилдията да си припомним етическите и журналистическите стандарти. Ако сами държим на правдивите думи и проверените информации, тогава всичко би било далеч по-лесно и истинско. Нека не позволяваме да се окажат прави онези, които твърдят, че истинска журналистика в България няма!

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ