25 Октомври 2021понеделник13:54 ч.

Полша иска промяна в основния договор на ЕС

Нараства евроскептицизмът у румънците

/ брой: 198

автор:Дума

visibility

Полша подкрепя идеята за пренаписване на Договора за Европейския съюз (ДЕС), съобщи пред Полското радио зам-министърът на външните работи Павел Яблонски. "Без съмнение това е изход, който може да вкара европейската интеграция в правилната посока", каза той в отговор на въпрос, засягащ договора. "За необходимостта от реформиране на договора, за пренаписването му се заговори преди няколко години от лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински", припомни Яблонски. 

"Ние разбираме проблемите във функционирането на ЕС. Основният, с който се сблъскваме, е опитът да се разширят компетентността на институциите извън това, което е записано в договора. Европейските институции, поради новото тълкуване на правото, се опитват да включат в своите компетенции повече от това, което държавите-членки са им дали. Новият трактат би могъл да регулира това, ако ясно очертае обхвата на Съда на ЕС, забранявайки тълкуването на закона. Без съмнение трябва да обсъдим това, трябва да кажем, че днешното европейско законодателство не се спазва не от Полша или други страни, а от самите европейските институции", поясни зам-министърът.

"Ако днес европейските институции принудят Полша да действа в противоречие с нейната Конституция, което следва от присъдата на Съда на ЕС, полските съдилища трябва да игнорират или нарушават собствените си конституционни норми. Това би се превърнало в прецедент, който европейските институции биха използвали в бъдеще за подобен подход към други непримирими държави-членки, превръщайки ЕС в свръхдържава. Много отговорни политици разбират това", припомни Яблонски.

Конфликтът между Полша и ЕС за компетентността на европейските институции продължава от няколко години. Той започна с недоволството на Брюксел от реформата в полската съдебна система. През декември 2017 г. Европейската комисия започна процедура срещу Полша за отстраняване на нарушенията на европейското законодателство.

В края на миналата година Съветът на ЕС и Европейският парламент се договориха да въведат спазването на върховенството на закона като решаващ критерий при разпределението на бюджетните средства между членовете на общността. Става въпрос за всички средства от бюджета на ЕС, включително от Фонда за възстановяване на страните от ЕС след КОВИД-пандемията. Полша и Унгария, които редовно са критикувани от Брюксел относно оценката за спазването на върховенството на закона, се изказаха против предложението.

На 7 октомври Конституционният съд на Полша потвърди несъответствието на правилото за доминиране на европейското право над разпоредбите на конституцията на страната, след като разгледа искането на премиера Матеуш Моравецки.

Това решение предизвика нова вълна от критики от страна на Брюксел и разговори за възможността Полша да бъде лишена от средства от европейските фондове.

Междувременно в Румъния се засилва евроскептицизмът. Над 2/3 от румънските граждани смятат, че тяхната страна трябва да защитава своите интереси, ако се сблъскат с правилата на ЕС, дори ако това би означавало напускане на Съюза, гласят резултатите от последното проучване по темата. То бе обхваща периода март-септември тази година.  Около 1/3 от анкетираните не смятат, че напускането на ЕС би засегнало националните интереси, съобщава "Юроактив".

През септември, например, 47% от анкетираните заявяват, че Румъния има полза от ЕС, докато през март показателят е бил 61% процента. Членството на Румъния в ЕС е оценено като вредно от 46% от анкетираните през септември, а през март числото е било 35% процента.

Изследванията показват, че безразличието към ЕС нараства сред румънците. Според проучване, проведено през март и юни 2021 г., съответно 64,2% и 64,8% от населението смята, че напускането на ЕС е справедлива цена за защита на националните интереси. Този процент нараства до 68,5% през септември.

Сред тези, които подкрепят излизането от ЕС, почти 60% казват, че това ще засегне румънските интереси, докато за 1/3 от анкетираните това не е така. Повечето респонденти обаче все още вярват, че Румъния е постигнала по-добро икономическо развитие в рамките на ЕС, въпреки че броят им е спаднал за три месеца от 62,9% на 57,8%.

През септември например 47% от анкетираните заявяват, че смятат, че Румъния има полза от присъединяването към ЕС, в сравнение с 61% през март. Членството на Румъния в ЕС е оценено като вредно от 46% от анкетираните през септември и 35% през март. /БГНЕС

Връщат малките в училище, ако се тестват на входа

автор:Дума

visibility 212

Медици: Който е против мерките, е против обществото

автор:Дума

visibility 171

COVID-19: Минахме пиковите стойности на третата вълна

автор:Дума

visibility 237

България може да поеме нов дълг от 500 млн. лева

автор:Дума

visibility 137

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 204

Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергeтика

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 204

Как се тестват учениците в Европа?

автор:Дума

visibility 9

СЗО: Пандемията ще свърши, когато светът пожелае

автор:Дума

visibility 151

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 318

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 284

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 76

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 54

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ