02 Април 2020четвъртък02:11 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

От редактора

ПолитУчителски събор

/ брой: 136

автор:Боян Бойчев

visibility 1893

Тази неделя ще се състои едно с трепет очаквано от родното образовaние събитие - Националният учителски събор. 12 хиляди преподаватели от цялата страна ще се стекат в зала "Армеец". 
И човек неволно се пита - каква е целта?
Учителски събори е имало преди освобождението - когато не сме имали държава. Тогава на тях са се взимали важни решения, като уеднаквяване на учебни планове, създаване на общи училищни наредби и други. Но днес държава има, има и съответните институции, които се занимават с това.
Та, каква е целта?
Официално: "Отваряне на образователната система към потребностите на обществото и повишаване на общественото признание на учителската професия".
Дали зад тези думи обаче не стои инатливото желание на управляващите на всяка цена да наложат образователната реформа? Да "убедят" учителите, повечето от които не са съгласни с нея, да я приемат. Недоволните - внимавайте, защото...
Или просто една пиар акция на новия министър, който с нищо не е по-различен от предишния, свален от общественото недоволство.
Защото проблемът не е в събора, а в реформата, която е унищожителна и чиито отровни плодове ще берат следващите поколения.
Реформа, по своята същност политическа...
Едно изследване на европейската образователна платформа "Евридика" показва, че българското училище е на едно от последните места по брой часове в Европа, особено по език и литература и по математика.
Трябва ли тогава да се учудваме, че децата ни стават все по-неграмотни, а резултатите им на матурите - все по-ниски?
Няма как това да се промени с изваждане на автори и произведения от учебната програма.
В професионалното образование у нас се въвежда по проект швейцарската дуална система. Като сме тръгнали да се учим от швейцарците, не е зле да се вгледаме добре в образователната им система. Мой приятел, който 8 години е бил преподавател в Швейцария, сподели, че там никой и не си помисля да пипа литературата и да изхвърля от учебниците нито тамошните класици, нито европейските такива.
У нас обаче правим политучителски събори, в които да убеждаваме учителите колко правилно е окастрянето на българските поети и писатели в учебниците.

 

Задължават веригите да доставят повече наши стоки

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 63

С над 30% по-скъпа нощна тарифа иска ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 63

С близо 43% поевтинява газът, парното - с около 22%

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 63

Още няма решение по мораториума за вноските по кредитите

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 63

Нови 63 жертви на коронавируса в Турция

автор:Дума

visibility 248

В Испания няма да спират тока заради сметки

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 63

Руски професор: Що за език е това македонският?!

автор:Христо Георгиев

visibility 132

/ брой: 63

Кога не важи извънредното положение

автор:Константин Иванов

visibility 96

/ брой: 63

Сън в съня

автор:Георги Георгиев

visibility 108

/ брой: 63

Датата

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ