04 Април 2020събота15:24 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Политправосъдие

/ брой: 40

автор:Юри Михалков

visibility 346

Прокуратурата на Спецсъда в Хага за военните престъпления в Косово отправи първите обвинения срещу косовари. Досега са били разследвани президентът Хашим Тачи, бившият премиер Рамуш Харадинай, бившият парламентарен шеф Кадри Весели, както и други политици, които навремето са били във върхушката на Армията за освобождение на Косово (АОК). Спецсъдът бе създаден през 2016 г., в него влизат прокурори, следователи, анализатори, адвокати и други специалисти от страни на ЕС. Интересно за нас е, че за председател бе избрана българката проф. Екатерина Трендафилова. Този съд за Косово е продукт на Запада и е похвално, че там виждат военни престъпници не само сред сърбите, а и сред косоварите.  

Има обаче едно "но" - дали институцията на проф. Трендафилова ще отсъди справедливо и ще бъде политически независима. Обвиненията бяха отправени, след като Косово раздразни САЩ и Запада заради конфронтацията му със Сърбия. След като предишният твърдолинеен премиер Харадинай едностранно обяви създаването на армия, въпреки възражения на НАТО. След като отхвърли създаването на Асоциацията на сръбските общини, което бе част от Брюкселското споразумение от 2013 г. (Сърбия бе изпълнила своята част от договорката). И най-вече, след като Харадинай наложи 100-процентови мита върху сръбските стоки.  

Косово има ново правителство от политически сили, които са опоненти на предишната власт, вкл. по диалога със Сърбия. Обвиненията на съда в Хага дойдоха, малко след като то встъпи в длъжност. Дали съвпадението е случайно? Дали Западът чрез съда в Хага не изпраща сигнал към Харадинай и крайните националисти в Косово, че ще им се стъжни, ако не влязат в правия път. Или обратно, може да им се размине без или с по-леки присъди, ако схванат сигнала и омекнат спрямо Сърбия. Само че така съдът ще докаже, че наистина е "специализиран" - не справедлив и независим, макар резултатът да излезе политически правилен.

 

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 457

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 888

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 668

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 408

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 294

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ