22 Февруари 2024четвъртък16:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Политиката е неотделима от ценностите

/ брой: 108

автор:Камелия Базова

visibility 207

"След Командира, Царя и Пожарникаря в гримьорните и зад кулисите кипи трескава дейност. Публиката е в трепетно очакване. Идва времето кукловодите да извадят на сцената нов спасител. Зад кулисите вече наднича Шутът". Това е цитат от книгата на Калин Тодоров "Зад завесата на прехода". И така - какво е политиката, от която дори и да не се интересуваме, тя задължително се интересува от нас?
Феноменът на политическото възниква от преминаването на племената към заседнал начин на живот - процес, довел до образуването на селища и населени места. Ето защо и политологията е древна наука, за чиито основатели се смятат Платон и Аристотел. Нейната проява е свързана със създаването на публичната власт като най-важен белег на държавна организация. Ако в древността се образуват държавни организации на базата на племето, народността, по-късно - в зората на Новото време, се развиват национални държави, а днес тече формиране на наднационални общности в лицето на ЕС например.
Основната база на политиката е обществото като цяло, като система от свързани структурни елементи. Политиката е трайна вътрешна организация на основните елементи, съставляващи обществото - индивиди, семейство, социални групи, нации. Ролята на политиката е решаването на социалните проблеми от името на по-общ, обществен, държавен или общочовешки интерес, като при това се налага съгласувано действие и поведение на хората, за да се постигне съгласие при наличието на противоречиви интереси. Но за да се гарантира изпълнението на това общо съгласие, е нужна санкция от по-висш порядък - в тази роля влизат същинските елементи на политическата структура в лицето на държавата и нейните институции, въплътени в силата на закона. Той е център на политическата власт, съдържащ в себе си обективната възможност за прилагане на общата воля чрез юридически и правни норми.
Социалните противоречия и конфликти, за чието решаване е необходима намесата на политиката, извират от същността на човешката природа, от потребностите и интересите. За да удовлетвори своите интереси, човек ги формулира в цели, а целите организира в действия. Но постигането на тези цели не зависи само от индивидуалните усилия. Пред човека често се изправя непреодолимата преграда на социалното противоречие между хората и природата и между самите хора. Противоречието между интереса и възможността той да бъде удовлетворен поражда социалния проблем. Според проф. Минчо Семов съществено значение за политиката имат три групи социални проблеми - материалните, духовните и творческите, които са проблеми на интелигенцията, а тя има водещо значение в качеството си на източник на човешкото познание.
Политиката е съвместно дело по управление на човешкото общежитие и в нея изконно трябва да съществуват ценностите, философията - затова има и политически идеологии (ляво-дясно-център), в които са залегнали визии за бъдещето на обществото. Т.е. политиката в дълбокия си смисъл е неотделима от ценностите. Когато тя се превръща в средство за лично забогатяване, в оръжие на егоизъм, в борба за финансови, икономически и прочие облаги, страда цялото общество.
Известна е книгата "Владетелят" на италианския философ, дипломат и политик от епохата на Ренесанса, заемал висши държавни длъжности във Флорентинската република, Макиавели. Оттук произлиза и нарицателното "макиавелизъм" като символ за безскрупулни политици, за неморално политическо поведение, което според Макиавели е нещо нормално в политическия живот. Мнозина ще подкрепят макиавелизма и ще кажат, че в политиката няма ценности, има само интереси. Точно това разбиране доведе до нещата, на които сме свидетели днес - и в национален, и в световен мащаб.
Не е ли време за възраждане на политиката, за нейното ценностно и духовно претворяване и прекрояване. Настана времето за истинско разбиране на политиката, за ценностно Възраждане. Няма ли морал, няма ли ценности, всичко е загубено. Истинският политик трябва да бъде преди всичко духовно и ценностно извисен човек. Точно това липсва в България, липсва и по целия свят. Нужен е морален, ценностен, духовен катарзис. Всичко опира до съвестта и до сърцето!

Всеки седми избирател с грешки при попълване на бюлетина

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 36

И СУ се обяви срещу отпадането на таксите за студенти

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 36

МО чака румънска фирма да извози БТР-ите за Украйна

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 36

Крият се по-тежките проблеми в енергетиката

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 36

Настояват разширението на "Чирен" да спре

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 36

ТЕЦ „Марица Изток 3“ спира работа

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 36

В ЕС токът от ВЕИ е 41 %, у нас - двойно по-малко

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 36

Фермерите изтеглят тракторите от Атина

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 36

Фицо против бонусите на ЕК за Украйна

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 36

Съдията с променен тон към Асанж

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 36

Без санкции за лоши родители в Австрия

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 36

Политически тероризъм

автор:Александър Симов

visibility 104

/ брой: 36

Знаете ли кой е Навални?

автор:Дахер Дахер

visibility 127

/ брой: 36

Големите печеливши от войните са петролните гиганти

visibility 120

/ брой: 36

В Западните покрайнини има асимилация на българщината

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ