29 Май 2023понеделник15:38 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

Акценти

Политиката е неотделима от ценностите

/ брой: 108

автор:Камелия Базова

visibility 96

"След Командира, Царя и Пожарникаря в гримьорните и зад кулисите кипи трескава дейност. Публиката е в трепетно очакване. Идва времето кукловодите да извадят на сцената нов спасител. Зад кулисите вече наднича Шутът". Това е цитат от книгата на Калин Тодоров "Зад завесата на прехода". И така - какво е политиката, от която дори и да не се интересуваме, тя задължително се интересува от нас?
Феноменът на политическото възниква от преминаването на племената към заседнал начин на живот - процес, довел до образуването на селища и населени места. Ето защо и политологията е древна наука, за чиито основатели се смятат Платон и Аристотел. Нейната проява е свързана със създаването на публичната власт като най-важен белег на държавна организация. Ако в древността се образуват държавни организации на базата на племето, народността, по-късно - в зората на Новото време, се развиват национални държави, а днес тече формиране на наднационални общности в лицето на ЕС например.
Основната база на политиката е обществото като цяло, като система от свързани структурни елементи. Политиката е трайна вътрешна организация на основните елементи, съставляващи обществото - индивиди, семейство, социални групи, нации. Ролята на политиката е решаването на социалните проблеми от името на по-общ, обществен, държавен или общочовешки интерес, като при това се налага съгласувано действие и поведение на хората, за да се постигне съгласие при наличието на противоречиви интереси. Но за да се гарантира изпълнението на това общо съгласие, е нужна санкция от по-висш порядък - в тази роля влизат същинските елементи на политическата структура в лицето на държавата и нейните институции, въплътени в силата на закона. Той е център на политическата власт, съдържащ в себе си обективната възможност за прилагане на общата воля чрез юридически и правни норми.
Социалните противоречия и конфликти, за чието решаване е необходима намесата на политиката, извират от същността на човешката природа, от потребностите и интересите. За да удовлетвори своите интереси, човек ги формулира в цели, а целите организира в действия. Но постигането на тези цели не зависи само от индивидуалните усилия. Пред човека често се изправя непреодолимата преграда на социалното противоречие между хората и природата и между самите хора. Противоречието между интереса и възможността той да бъде удовлетворен поражда социалния проблем. Според проф. Минчо Семов съществено значение за политиката имат три групи социални проблеми - материалните, духовните и творческите, които са проблеми на интелигенцията, а тя има водещо значение в качеството си на източник на човешкото познание.
Политиката е съвместно дело по управление на човешкото общежитие и в нея изконно трябва да съществуват ценностите, философията - затова има и политически идеологии (ляво-дясно-център), в които са залегнали визии за бъдещето на обществото. Т.е. политиката в дълбокия си смисъл е неотделима от ценностите. Когато тя се превръща в средство за лично забогатяване, в оръжие на егоизъм, в борба за финансови, икономически и прочие облаги, страда цялото общество.
Известна е книгата "Владетелят" на италианския философ, дипломат и политик от епохата на Ренесанса, заемал висши държавни длъжности във Флорентинската република, Макиавели. Оттук произлиза и нарицателното "макиавелизъм" като символ за безскрупулни политици, за неморално политическо поведение, което според Макиавели е нещо нормално в политическия живот. Мнозина ще подкрепят макиавелизма и ще кажат, че в политиката няма ценности, има само интереси. Точно това разбиране доведе до нещата, на които сме свидетели днес - и в национален, и в световен мащаб.
Не е ли време за възраждане на политиката, за нейното ценностно и духовно претворяване и прекрояване. Настана времето за истинско разбиране на политиката, за ценностно Възраждане. Няма ли морал, няма ли ценности, всичко е загубено. Истинският политик трябва да бъде преди всичко духовно и ценностно извисен човек. Точно това липсва в България, липсва и по целия свят. Нужен е морален, ценностен, духовен катарзис. Всичко опира до съвестта и до сърцето!

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 279

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 233

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ