23 Май 2024четвъртък15:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акцент

Политика от младите за младите

Активното участие в обществените процеси е лек срещу равнодушието и апатията

/ брой: 140

автор:Евгени Филипов

visibility 409

Евгени ФИЛИПОВ*


В преамбюла на Ревизираната европейска харта за участието на младите хора в живота на общините и регионите ясно се посочва, че ефективното участие на младите хора е от основно значение за здраво и демократично общество. Младите хора имат право да се включват в демократичните структури и процеси, да заявяват публично позициите си, да правят политики. Те трябва да имат възможността сами да вземат решенията за своето бъдеще. Обобщено, всичко това води до извода, че младите могат да бъдат активна част от една общност, само ако бъдат включени в процесите, случващи се в тази общност, и овластени, за да могат да влияят на тези процеси. В противен случай ще се сблъскваме с все по-голяма маса от равнодушни и апатични млади хора, неспособни да отстояват интересите си. А както казва италианският политик и философ Грамши: "Равнодушието е могъща сила, действаща в историята". Вярвам, че изграждането на активно гражданско общество е гаранция за неподатливостта към евтиния политически популизъм, който все повече започва да измества истинския разговор за идеологии и работещи политики.


За огромно съжаление младежкият сектор в България е пренебрегван от години и всичко, което се случва в него, не е с подкрепата на държавата, а въпреки нея. Поредното доказателство за това беше първоначалното намерение при сформирането на кабинета "Петков" Министерството на младежта и спорта да бъде трансформирано в Министерство на спорта. Къде отиде младежта и някой грижа ли го е за нея? Въпроси, чиито отговори може би няма да ни се харесат.

Няма как да не бъде отбелязана ключовата роля на Националния младежки форум (НМФ) - най-голямата младежка платформа в страната, обединяваща над 45 младежки организации, който активно отстоява и защитава интересите на младежта. Огромна част от малкото позитивни неща, които се случват в сектора, са благодарение на НМФ и експертизата на членовете му. 

Младежкото обединение в БСП е последователно в усилията си да създава политики от младите за младите. Като член на НМФ допринасяме с политическия си и законодателен опит, представяме социалните аспекти на политиките за младежта и същевременно оставаме отворени за нуждите на неправителствения сектор - доказателство, че в наше лице може да бъде открит надежден партньор. Освен като част от мрежата на НМФ, Младежкото обединение в БСП е предлагало и предлага важни за младите хора в България политики, способни да развият капацитета и желанието им да бъдат активна част от гражданското общество.

Закон за младежта

Приемането на Закона за младежта през 2012 г. беше крачка в правилната посока, тъй като нуждата от нормативно регулиране в тази сфера бе очевидна. Замисълът на закона е нормативно да уреди основните принципи на правенето на младежки политики, както и да въведе определение за тях. За съжаление, Законът за младежта изостава от най-добрите европейски практики и има слабости, които не му позволяват да функционира ефективно. Необходими са промени. МО в БСП категорично се присъединява към становището на нашите партньори от НМФ, според които дефиницията за такъв тип организации следва да бъде гъвкава и да отразява спецификите на младежкия сектор. Съгласни сме и с призива за разработване на дефиниция на национално ниво за младежка работа и включването й в закона. Само с качествен Закон за младежта може да бъде поставена стабилната основа, върху която да бъдат изградени смислени младежки политики, даващи инструментите за активно и пълноценно младежко участие в обществения живот.

Закон за доброволчеството

Първият законопроект за доброволчеството е внесен през далечната 2012 г., когато не е приет. Оттогава са внесени шест законопроекта, свързани с доброволчеството, и нито един от тях не е приет. Както биха казали мнозина: "Искахме да приемем Закон за доброволчеството, ама нямахме желание". Така България се превръща в една от малкото европейски страни без закон, уреждащ тази материя. Но защо е важно доброволчеството и можем ли да работим без такава нормативна рамка? Краткият отговор е "Не"!

Необходими са ясни и изчерпателни дефиниции за доброволец и доброволческа дейност. Към настоящия момент частични такива могат да бъдат открити в Закона за защита от бедствия, чийто предмет са единствено доброволческите дейности при хуманитарни кризи и природни бедствия. В същото време доброволците, работещи в областите на социалните, здравните, образователните, културните и спортните дейности, остават без правна защита. Кой поема отговорност при инцидент по време на извършването на доброволческата дейност? Следва ли да бъдат заплатени действителните разходи при изпълнение на задълженията? Следва ли доброволецът да бъде осигуряван? Следва ли доброволецът да получи някакъв сертификат, удостоверяващ допълнителните знания и умения, придобити при извършване на доброволческата дейност? Кой регулира организациите, набиращи и използващи доброволци в своята дейност? Твърде много въпроси, които остават без отговор.

От Младежкото обединение в БСП работим активно за приемането на Закон за доброволчеството и вярваме, че ще намерим необходимия съюзник в лицето на народните представители от БСП, които ще проявят необходимата политическа воля и ще доведат този 10-годишен казус до успешния му завършек. В подкрепа на нашата цел е законодателното проучване на тема "Нормативна рамка на доброволческата дейност в страните от ЕС и САЩ", поръчано от зам.-председателя на 47-ото НС Кристиан Вигенин. То дава ценни познания за най-добрите европейски практики, които могат да се приложат и у нас.

Културен чек

През 2017 г. МО в БСП с помощта на група народни представители внесе законопроект за т.нар. културен чек. Законопроектът въплъщаваше идеята всички младежи, навършили 18 години, да получават ваучер (културен чек) в размер на 200 лева, с който да могат да посещават театри, музеи, галерии, концерти или да закупят избрани от тях литературни произведения. За огромно съжаление, тогавашните управляващи от ГЕРБ и "Обединени патриоти" отхвърлиха идеята с несъстоятелни и дори неразбираеми мотиви. Лишавайки десетки хиляди млади хора от достъп до култура.

Още по-шокиращ беше фактът, че този парламентарен театър се разигра на фона на направено социологическо проучване, което показваше че 53% от младите хора в България не посещават културни събития поради липса на пари. Убеден съм, че пет години по-късно ситуацията не се е развила в по-добра посока, затова темата остава изключително актуална и днес.

Културата и образованието са основни стълбове в развитието на младите. Чрез тях те имат възможността да развият пълния си потенциал и да се превърнат в успешни личности, допринасящи за развитието на нашето общество. Именно поради това вярваме, че предоставянето на равни възможности за качествено образование и култура са задължителна предпоставка за наличието на социална държава с будно гражданско общество.

Забрана за неплатените стажове и младежка гаранция

Благодарение на историческата борба на левите движения в световен мащаб, днес се радваме на много социални придобивки - 8-часов работен ден, забрана на детския труд, обезщетения при безработица, пенсия и др. Въпреки това и днес борбата срещу нарушенията на трудовите права продължава. Младежкото обединение в БСП настоява за въвеждането на ефективна забрана за неплатените стажове. Поради липсата на такава хиляди млади хора биват експлоатирани от работодателите си, които отказват да сключат предвидения от Кодекса на труда договор за стажуване. Заобикаляйки закона и възползвайки се от неопитността на младите, те си осигуряват постоянен източник на евтина работна ръка. Затова държавата е длъжна да упражни контролните си функции и да бъде гарант за законосъобразното и безпроблемно навлизане на младия човек на пазара на труда. 

Такъв безпроблемен старт би могъл да бъде осъществен чрез Европейската гаранция за младежта или т.нар. младежка гаранция. Това е инструмент, създаден по инициатива на Европейската комисия, който предлага професионално ориентиране, обучения за придобиване на професионална квалификация, субсидиране на временна заетост и подкрепа за създаване на собствен бизнес. Младежкото обединение в БСП вярва, че младежката гаранция може да окаже изключително важна роля в развитието на младите и призовава за по-активното й промотиране от Министерството на труда и социалната политика.

Хенрик Ибсен казва: "Каквото посееш в младостта, ще пожънеш в зрелостта". Нека обществото ни бъде мъдро и да осигури най-добрите условия за развитие на младите. Условия, в които имаме възможността сами да вземаме решения за нашето бъдеще. Условия, в които да творим политики от младите за младите.

* Авторът е организационен секретар на Младежкото обединение в БСП и председател на столичната структура

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 569

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 239

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 206

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 192

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ