05 Юни 2020петък23:24 ч.

Снимка: Фен фолк тв

ПОЛИНА ПОРУМОВА И МИНЧО МИНЧЕВ: Ще пленим публиката със "Сърце от Пирина"

Ако си получил награда, значи вървиш в правилната посока. Един изпълнител трябва да бъде самокритичен и да не спира да твори, казва младият дует

/ брой: 130

автор:Надежда Ушева

visibility 1671

ПОЛИНА ПОРУМОВА e родена на 21 септември 1995 г. в Плевен. Израства в Славяново, Плевенско. Завършва СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Пордим със специалност народно пеене в класа на Борислава Симеонова; ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград, специалност изпълнител - педагог, в класа по народно пеене на доц. д-р Бинка Добрева. Паралелно с това работи като артист хорист при ансамбъл "Пирин", понастоящем е магистър във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност предучилищна и начална училищна педагогика. През 2014 г. издава първи самостоятелен албум с песни от Плевенско. Носителка е на награди от национални и международни фолклорни конкурси. 

МИНЧО МИНЧЕВ е от Казанлък, роден е на 20 юли 1986 г. в Стара Загора, учил в НУФИ "Филип Кутев" в Котел, специалност тамбура. Към момента пише авторска музика на фолклорна основа. Носител е на специални награди от конкурси във Варна, "Орфеево изворче" в Стара Загора, "Димитър Русев", "Орфеева дарба" в София. По Фен фолк тв се излъчва техният общ видеоклип "Петровден", а зрителите се наслаждават и на самостоятелните изпълнения на Полина: "Отиде момко в ливаде", "Димо льо", "Рано ранила Петкана" и др.

- Ще участвате в конкурса за нова авторска македонска песен на фестивала "Пирин фолк". Какви са очакванията ви?

- Полина: Щастлива съм, че за втора поредна година ще се изявя в конкурса за нова авторска песен на престижния фестивал "Пирин фолк" в Сандански. Очаквам срещи, запознанства с нови хора и приятели. Настроени сме с положителна енергия и смятам, че песента ни "Сърце от Пирина" ще се хареса на слушателите и зрителите, което е най-важно! 

- Минчо: На първо място очаквам да се срещнем с много нови интересни и креативни хора, от които можем да черпим вдъхновение, любопитни идеи за в бъдеще, а защо не и нови хоризонти за съвместна работа.

- Притеснявате ли се от конкуренцията, как се справяте с нея? 

- П.: Няма защо да се притеснявам от конкуренция, напротив, тя е важна във всяка сфера, когато е силна, можеш да черпиш знания и опит. 

- М.: Конкуренцията не ме притеснява, а напротив, ценя добрите автори и изпълнители, които дават стимул на всички останали да работят и да усъвършенстват себе си все повече и повече, за да има пример за добро музикално ниво.

- В какво се изразява вашата сила като дует?

- П.: Най-важното за мен е, че работим върху изцяло авторска музика и това ни дава "сила", текстовете са близки до хората и до техните преживявания. Голям плюс е, че Минчо освен певец е и музикант, а най-приятно и лесно се работи с професионалисти.

- М.: Смятам, че нашата сила като дует е съвкупност от гласови данни, талант, визия. Важни са стилът и начинът, по който поднасяме песните. 

- Откога пеете заедно, как се открихте или ви откриха?

- П.: Работим заедно от много скоро, но усетихме, че гласовете ни си пасват като тембър и звучене, както и музикалната ни мисъл се припокрива. Това е причината, поради която създадохме първата ни дуетна песен "Петровден", която заснехме с екипа на Фен фолк тв и се излъчва именно по тази национална фолклорна телевизия.

- М.: Пеем неотдавна заедно и решихме да направим нашия първи проект "Петровден". Смятаме,  че се получи добре, това ни даде мотивация да създадем още една авторска творба - "Сърце от Пирина", която премина първоначалната селекция и ще представим на сцената на Летния театър на "Пирин фолк" 2019 г.

- Мислили ли сте за име на дуета?

- П.: Все още не, тъй като тепърва започваме да работим заедно.

- М.: Първите ни две авторски дуетни песни бяха създадени в порядъка на един месец, за това кратко време не сме обмисляли идея за име на дуета, а и с нетърпение очакваме момента на нашата изява на "Пирин фолк", както и отзивите за втората ни песен. 

- И двамата имате музикално образование, което ще рече, че отдавна се занимавате с народно пеене, помните ли първите си изяви? 

- П.: Разбира се, първата ми изява в Музикалното училище беше на конкурса "Орфеево изворче" в Стара Загора, където спечелих Специалната награда на фондация "Български фолклор".

- М.: Завършил съм специалност тамбура и от малък започнах да свиря и да опознавам този инструмент, спомням си първата ми изява, която беше на сцената на НУФИ "Филип Кутев" в Котел. Бях само на 7 години, а се почувствах точно на мястото си, уверен в себе си, разбрах, че това е моето призвание! 

- От кого сте наследили музикалния си талант? 

- П.: В семейството ми фолклорът е на почит, чичо ми е акордеонист, ръководеше много самодейни хорове. Той изигра важна роля в моето израстване. 

- М.: Всички мои роднини и поколенията назад са имали музикални заложби и желание да изпълняват български народни песни. Смятам, че този талант ми е предаден през поколенията и ще продължава да се предава занапред. 

- Носители сте на много награди, какво означават те за вас?

- П.: Гордост, щастие и удовлетворение от труда, който съм полагала за всеки конкурс. Ако си получил награда, значи вървиш в правилната посока на развитието си. Разбира се, има изключения.

- М.: Наградите винаги носят удовлетворение и радост, но един изпълнител трябва да бъде самокритичен, да изисква от себе си, както и да не спира да твори и да се самоусъвършенства. 

- Докъде се простира амбицията ви?

- П.: Най-важното за мен е образованието, то е преди всичко останало! Амбициите ми са свързани именно с него, както и с издаването на сборник с автентични песни от Плевенско. Имам амбиция да се развивам в научната и преподавателската сфера.

 - М.: Надявам се моите музикални проекти да бъдат оценени положително и да се харесат както на широката аудитория, на публиката на "Пирин фолк", така и на всички мои приятели, колеги и наложени имена в българската музика. 

- Извън сцената как минава един ваш ден?

- П.: Един мой ден е свързан с подготовка за изпити, развлечения, срещи с приятели и музика.

- М.: Всеки мой ден извън сцената минава по различен начин - обичам да пътувам, да се срещам с приятели, да правя забавни неща. Имам доста хобита, които нямат общо с музиката.

- Работно или отмарящо лято ви се очертава?

- П.: Работно, но ще имам достатъчно време за почивка, релакс на плажа и други занимания.

- М.: Със сигурност лятото ми ще бъде работно, но ще намирам и време за баланса, който се изразява в релакс, море, хобита и други интересни неща. 

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 515

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 855

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ