03 Октомври 2023вторник13:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Показват псалтир от времето на Иван Александър

/ брой: 191

автор:Дума

visibility 1382

На интересна изложба в Националния археологически музей при БАН кани на 9 октомври т.г. неговият директор доц. Христо Попов. Събитието е посветено на 150-та годишнината от основаването на академията, която е на 12 октомври.

През 1901 г. професорът в Белградския университет Сима Новакович Томич (1867-1903) бил командирован от Сръбската академия на науките в областта Македония в тогавашната Османска империя.  Покрай останалата си събирателска дейност той открива няколко древни ръкописа, най-значимият от които е оригиналът на "Псалтирь следованная", наречен в негова чест Томичов псалтир. От 1902 г. Псалтирът е предаден на съхранение в Държавния исторически музей в Москва, където се съхранява и досега.

Оригиналният паметник никога не е гостувал в България и не е бил представян пред специалисти пред широката ни общественост - за разлика например от Лондонското евангелие на цар Иван Александър. Наред с Манасиевата хроника от 1344-1345 г. и Лондонското четвероевангелие от 1356 г., "Псалтирь следованная" е един от най-изящните образци на илюстрираната българска ръкописна книга от XIV в., създадени в скрипториите на столицата Търново и близката й околност.

Ръкописът съдържа 304 листа и е написан на хартия. Той е богато орнаментиран със заставки и инициали и е илюстриран със 109 миниатюри. Датиран е към средата на ХIV в., между 1360 и 1363 г., т.е. при царуването на цар Иван Александър (1331-1371). Предполага се, че е създаден в близост до столицата Търново. Изследователите на паметника го свързват с някои от исихастките манастири, белязали дейността на Търновската книжовна школа. Такъв голям книжовен център е Килифаревският манастир на Теодосий Търновски, създаден с личната подкрепа на цар Иван Александър около 1350 г. Именно с неговия скрипторий изследователите свързват създаването на "Псалтирь следованная". В Килифаревската лавра е започнала и ранната книжовна дейност на Евтимий, бъдещ търновски патриарх, както и на Киприян Цамблак, бъдещ духовен глава на Киев и Литовско-руските земи, а по-късно Митрополит на Москва и цяла Русия (канонизиран е за светец и неговите мощи са в Успенския събор на московския Кремъл).

Ръкописната книга "Псалтирь следованная", съдържа не само псалми, но и богослужебни текстове. В епохата на славянското книгопечатане тази богослужебна книга на църковнославянски език се отпечатва в Москва в много издания. През XIX в. Русия изпраща в поробените български земи хиляди богослужебни книги, сред които, разбира се, е и "Псалтирь следованная". Той ще бъде изложен в залата на НАИМ-БАН до 5 декември 2019 г.

2/3 от стопанските сектори - в риск от забавени плащания

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 190

Поддръжката на автомобила поскъпва с 20-30% тази есен

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 190

Проверяват бирата за пестициди

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 190

Основната лихва се вдигна за пореден месец

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 190

Българите шпиони на Острова са работили и в Германия

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 190

Албанският "Илинден" топи активисти-българи

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 190

Нов кръг консултации за кабинет в Испания

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 190

До отчаяние

автор:Нора Стоичкова

visibility 116

/ брой: 190

Да си купиш българин

автор:Мартин Карбовски

visibility 120

/ брой: 190

ДП на пароструйка

visibility 105

/ брой: 190

27 000 нови безработни, производството на ток се свива 4 пъти

visibility 122

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ