24 Октомври 2020събота18:18 ч.

Акценти

Показват псалтир от времето на Иван Александър

/ брой: 191

автор:Дума

visibility 1395

На интересна изложба в Националния археологически музей при БАН кани на 9 октомври т.г. неговият директор доц. Христо Попов. Събитието е посветено на 150-та годишнината от основаването на академията, която е на 12 октомври.

През 1901 г. професорът в Белградския университет Сима Новакович Томич (1867-1903) бил командирован от Сръбската академия на науките в областта Македония в тогавашната Османска империя.  Покрай останалата си събирателска дейност той открива няколко древни ръкописа, най-значимият от които е оригиналът на "Псалтирь следованная", наречен в негова чест Томичов псалтир. От 1902 г. Псалтирът е предаден на съхранение в Държавния исторически музей в Москва, където се съхранява и досега.

Оригиналният паметник никога не е гостувал в България и не е бил представян пред специалисти пред широката ни общественост - за разлика например от Лондонското евангелие на цар Иван Александър. Наред с Манасиевата хроника от 1344-1345 г. и Лондонското четвероевангелие от 1356 г., "Псалтирь следованная" е един от най-изящните образци на илюстрираната българска ръкописна книга от XIV в., създадени в скрипториите на столицата Търново и близката й околност.

Ръкописът съдържа 304 листа и е написан на хартия. Той е богато орнаментиран със заставки и инициали и е илюстриран със 109 миниатюри. Датиран е към средата на ХIV в., между 1360 и 1363 г., т.е. при царуването на цар Иван Александър (1331-1371). Предполага се, че е създаден в близост до столицата Търново. Изследователите на паметника го свързват с някои от исихастките манастири, белязали дейността на Търновската книжовна школа. Такъв голям книжовен център е Килифаревският манастир на Теодосий Търновски, създаден с личната подкрепа на цар Иван Александър около 1350 г. Именно с неговия скрипторий изследователите свързват създаването на "Псалтирь следованная". В Килифаревската лавра е започнала и ранната книжовна дейност на Евтимий, бъдещ търновски патриарх, както и на Киприян Цамблак, бъдещ духовен глава на Киев и Литовско-руските земи, а по-късно Митрополит на Москва и цяла Русия (канонизиран е за светец и неговите мощи са в Успенския събор на московския Кремъл).

Ръкописната книга "Псалтирь следованная", съдържа не само псалми, но и богослужебни текстове. В епохата на славянското книгопечатане тази богослужебна книга на църковнославянски език се отпечатва в Москва в много издания. През XIX в. Русия изпраща в поробените български земи хиляди богослужебни книги, сред които, разбира се, е и "Псалтирь следованная". Той ще бъде изложен в залата на НАИМ-БАН до 5 декември 2019 г.

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 757

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 201

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 27

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 691

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1020

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 456

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ