27 Септември 2022вторник01:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има променлива, често значителна облачност. Ще има валежи от дъжд, по-значителни в планинските райони, на отделни места в Източна България ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Ще е хладно с максимални температури между 16° и 21°, в София - около 16°. Днес ще има променлива, често значителна облачност. Ще има валежи от дъжд, по-значителни в планинските райони, на отделни места в Източна България ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Ще е хладно с максимални температури между 16° и 21°, в София - около 16°.

Акценти

Показват псалтир от времето на Иван Александър

/ брой: 191

автор:Дума

visibility 1400

На интересна изложба в Националния археологически музей при БАН кани на 9 октомври т.г. неговият директор доц. Христо Попов. Събитието е посветено на 150-та годишнината от основаването на академията, която е на 12 октомври.

През 1901 г. професорът в Белградския университет Сима Новакович Томич (1867-1903) бил командирован от Сръбската академия на науките в областта Македония в тогавашната Османска империя.  Покрай останалата си събирателска дейност той открива няколко древни ръкописа, най-значимият от които е оригиналът на "Псалтирь следованная", наречен в негова чест Томичов псалтир. От 1902 г. Псалтирът е предаден на съхранение в Държавния исторически музей в Москва, където се съхранява и досега.

Оригиналният паметник никога не е гостувал в България и не е бил представян пред специалисти пред широката ни общественост - за разлика например от Лондонското евангелие на цар Иван Александър. Наред с Манасиевата хроника от 1344-1345 г. и Лондонското четвероевангелие от 1356 г., "Псалтирь следованная" е един от най-изящните образци на илюстрираната българска ръкописна книга от XIV в., създадени в скрипториите на столицата Търново и близката й околност.

Ръкописът съдържа 304 листа и е написан на хартия. Той е богато орнаментиран със заставки и инициали и е илюстриран със 109 миниатюри. Датиран е към средата на ХIV в., между 1360 и 1363 г., т.е. при царуването на цар Иван Александър (1331-1371). Предполага се, че е създаден в близост до столицата Търново. Изследователите на паметника го свързват с някои от исихастките манастири, белязали дейността на Търновската книжовна школа. Такъв голям книжовен център е Килифаревският манастир на Теодосий Търновски, създаден с личната подкрепа на цар Иван Александър около 1350 г. Именно с неговия скрипторий изследователите свързват създаването на "Псалтирь следованная". В Килифаревската лавра е започнала и ранната книжовна дейност на Евтимий, бъдещ търновски патриарх, както и на Киприян Цамблак, бъдещ духовен глава на Киев и Литовско-руските земи, а по-късно Митрополит на Москва и цяла Русия (канонизиран е за светец и неговите мощи са в Успенския събор на московския Кремъл).

Ръкописната книга "Псалтирь следованная", съдържа не само псалми, но и богослужебни текстове. В епохата на славянското книгопечатане тази богослужебна книга на църковнославянски език се отпечатва в Москва в много издания. През XIX в. Русия изпраща в поробените български земи хиляди богослужебни книги, сред които, разбира се, е и "Псалтирь следованная". Той ще бъде изложен в залата на НАИМ-БАН до 5 декември 2019 г.

Паундът се срина до исторически минимум спрямо долара

автор:Дума

visibility 233

Явор Божанков: България без ГЕРБ е възможна с номер 28

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 186

Емил Хумчев: Страната има нужда от стабилно управление

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 186

Драгомир Стойнев: Предлагаме таван на цените на тока, газа и водата

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 186

ЕС с нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 729

/ брой: 185

Екзитпол: В Запорожието - 93% "за" Русия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 186

Гърция се отказва от руския газ

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 186

Израел не дава ПВО на Киев

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 186

Разкриват 165 секции в Турция за изборите

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ