23 Февруари 2020неделя19:24 ч.

Показно покушение срещу Ахмед Доган

Лютви Местан пое ДПС

/ брой: 16

автор:Юлия Кулинска

visibility 2682

Лидерът на ДПС Ахмед Доган бе нападнат от въоръжен мъж, докато четеше доклада си на Осмата национална конференция на партията в зала 3 на НДК в събота. Това се случи пред очите на около 1000 делегати, в присъствието на членове на ЕП, на турски депутати и гости от Румъния, Сърбия и Македония. Форумът започна с около час закъснение, но делегатите търпеливо изчакаха появата на лидера си, който бе посрещнат със ставане на крака и възторжени възгласи. Конференцията започна спокойно и тържествено. За първи път основните партии у нас не бяха изпратили свои представители на висшия форум на ДПС. Единствено от БСП на конференцията бяха зам.-председателите й Димитър Дъбов и Евгени Узунов. Форумът бе открит от зам.-председателя на ПГ на партията Юнал Лютфи. След като делегатите и гостите изслушаха националния химн и Одата на радостта и гласуваха протоколните процедури, на трибуната застана Ахмед Доган, който започна да чете доклада си.
Докато акредитираните журналисти обсъждахме пропускателния режим и се чудехме защо няма скенери за метални предмети, едър млад мъж, необезпокояван от никого, премина бавно по пътеката между редовете в залата. Той се качи на трибуната и неочаквано насочи пистолет срещу главата на Доган. Оръжието изщрака, но не произведе изстрел и мъжът се опита да презареди. Лидерът на ДПС реагира светкавично, блъсна ръката му с пистолета и двамата се претърколиха на земята. В следващия момент около десетина души от делегатите наскачаха от местата си и се нахвърлиха срещу нападателя. Те започнаха да го налагат с юмруци и да го ритат. В залата настъпи паника, хората започнаха да викат, някои жени се разплакаха от страх. Линчът срещу нападателя, който носеше на врата си бадж, продължи около 10-ина минути. Един от освирепелите биячи се опита да свали панталоните на мъжа, но беше спрян от Христо Бисеров и Лютви Местан. Междувременно пистолетът отхвръкна настрани, а от похитителя бяха измъкнати два ножа. Депутатът Рамадан Аталай стоя над оръжието около половин час, за да запази отпечатъците. Чак след около час се появиха полицаите, които изведоха нападателя от сградата на НДК.
След около 2-3 минути зам.-председателят на ДПС Лютви Местан съобщи, че Доган не е ранен. Залата посрещна думите с възгласи "ДПС". Той обясни, че лидерът е получил хипертонична криза и е прегледан в правителствена болница, но е добре. От днес България няма да е вече същата, заяви  Местан. По думите му това е "противен акт на насилие", който доказва ясно каква огромна необходимост има в страната ни от възстановяване на демокрацията. Местан обяви, че истинският поръчител на това покушение е антиДПС-агресията в обществото и постоянното сатанизиране на партията и лидера й. Той призова всички световни лидери да гарантират политическа среда, в която всички да могат да бъдат етнически и религиозно различни, но еднакво граждани. Посланията на Местан бяха посрещнати с бурните овации на присъстващите в залата, които го слушаха, хванати за ръце.
Президентът на Либералния интернационал Ханс ван Баален и лидерът на групата на либералите и демократите в ЕП Греъм Уотсън изразиха своето възмущение от опита за покушение срещу Доган. "Ние стоим зад вашата партия, която е стабилната политическа сила, гарантираща правата и свободите в България. ще се борим заедно с вас срещу насилието. Шокирани сме от опита за убийство на лидера на ДПС Ахмед Доган" заяви Баален. Уотсън пък изрази увереност, че ЕС ще трябва да се мобилизира и да помогне за връщането на държавността в България.
След това присъстващите на форума бяха изведени от зала 3, която беше щателно претърсена от гардовете на НСО. Бяха докарани и три скенера за проверка на метални предмети. "След дъжд качулка. Когато трябваше да защитят Доган, ги няма, а сега изведнъж се разбързаха", коментираха  хората.
МВР има отговорност за охраната извън сградата на НДК, а НСО - за охраната на вътрешното мероприятие, оправда се Цветан Цветанов, който заедно със градския прокурор на София Николай Кокинов дойдоха след час и половина пред НДК. По думите на Цветанов униформените не трябва да бъдат в залата, за да не се правят асоциации, че полицията присъства на партийни мероприятия. Кокинов пък хвърли журналистите в размисъл, след като веднага обяви на всеослушание, че атентаторът вече е проговорил пред него за мотивите си, но не пожела да ги огласи.
В крайна сметка никой от службите не можа да даде и най-лаконичното обяснение на странното обстоятелство, че за пръв път делегатите на партиен форум не са проверявани щателно с техника за наличието на метални предмети. Междувременно от ДПС потвърдиха, че нападателят се казва Октай Енимехмедов и е брат на Метин, който наскоро спечели луксозна кола от участието си в шоу. Октай не е пристигнал в София заедно с официалните делегати и гости на конференцията, уточни областният председател на ДПС в Бургас Ахмед Сюлейман.
След тричасова прекъсване конференцията продължи с участието на Ахмед Доган, който дълго бе аплодиран от делегатите. Останалата част от доклада бе дочетена от евродепутата Филиз Хюсменова. В края на документа Доган заявява, че се оттегля от лидерския пост и предлага за председател на ДПС Лютви Местан. "Местан се изгради и утвърди като респектиращ парламентарист, възприет е от ДПС като един от най-добрите трибуни на партията, има силен либерален код на ДПС като кауза, има продуктивен визионерски усет. Диалогичен е с другите партии, но и достатъчно борбен в позициите си. Има богат опит за преценка на ситуация и вземане на политическо решение, не на последно място, следващият председател на партията е добре да бъде от Кърджали", са основанията, с които Доган аргументира предложението си.
 Малко преди да приключи закритото за журналисти заседание по избора, депутатът Гюнай Сефер обяви, че Лютви Местан е избран за лидер на ДПС със 100% от гласовете на делегатите, а Ахмед Доган - за почетен пожизнен председател.


Делегати повалиха нападателят на земята и го пребиха с юмрюци и ритници


Гардовете едва успяха да спасят Октай Енимехмедов от гнева на хората и да го изведат от залата
снимки Мариета Томова

Атентатите срещу лидера на ДПС

Първият сериозен сигнал, че животът на Ахмед Доган е в опасност, е получен в НСО през 2006 г., твърдят запознати. Това потвърди вчера пред БНТ и тогавашният шеф на службата Румен Миланов. Според него информацията се е припокрила от няколко източника и това е наложило охраната на Доган да бъде усилена.
За готвения атентат срещу Доган в първите дни на януари на 2006 се знае малко. По непотвърдени данни той е излизал с кола от сградата, известна като Сараите в Бояна, след партийна сбирка, когато неизвестни открили стрелба с картечница. Лидерът на ДПС не е пострадал, въпреки че един от куршумите уцелва джипа, в който пътува. В дните след този инцидент НСО усилва охраната на Доган.
През 2008 един от най-близките хора на Доган Мохамед Реджеп, който е началник на неговия кабинет до 2001 г., споделя, че срещу живота на Ахмед Доган е имало няколко опита за покушение. Реджеп не разкри никакви подробности, а причината да проговори беше самоубийството на неговия наследник на поста Ахмед Емин. Мистерията около смъртта на Ахмед Емин и до днес остава неизяснена.
Емин бе открит прострелян на 17 октомври 2008 в сараите на Доган. Започналото разследване по случая е прекратено през април 2009 г. със заключение, че е извършено самоубийство. През февруари 2010 г. Бойко Борисов изказва мнение, че при това разследване имало нарушения и недоглеждане и иска ново разследване. През 2011 г. обаче следствието отново приключи с версията "самоубийство". Един от най-често споменаваните слухове за Емин обаче е, че той е бил принуждаван да стреля по Доган и заради това е сложил край на живота си. В единствено интервю след смъртта на Емин обаче Доган се изказа презрително за него и го нарече единствено "мъжка секретарка".
След атентата на конференцията много делегати заговориха, че опитът на Октай Енимехмедов да насочи пистолет към главата на Доган е четвърти опит за покушение срещу лидера на ДПС. Вероятно става въпрос за атентат, който не е получил никаква публичност и подробности за който не са ставали ясни за широката публика.

Само 30% от българите си мият зъбите

автор:Дума

visibility 40

Конгресът на БСП ще е на 9 и 10 май

автор:Дума

visibility 329

Путин обеща нови оръжейни комплекси за армията и флота

автор:Дума

visibility 47

Бърни Сандърс печели предварителния вот в Невада

автор:Дума

visibility 206

Стрелба по бар за наргилета в Щутгарт

автор:Дума

visibility 169

Протест в Лондон в защита на Джулиан Асанж

автор:Дума

visibility 233

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 2

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 3

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 3

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 5

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ