01 Август 2021неделя21:21 ч.

Поисках думата за изповед

/ брой: 139

автор:Лозан Такев

visibility 1052

След 140 броя за 15 години искам думата за няколко софийски изречения за "Софийски бюлетин". 15 години - нелеки, на границата понякога на оцеляването и преустановяването поради финансови причини, изданието на Софийския градски съвет на БСП закръгли скромен юбилей. Влезе в тийнейджърска възраст, макар отдавна да е събрал точки за пенсия - не голяма, но заслужена.
Не са малко 15 години в биографията на градската организация на БСП. Любопитство към отделни броеве са проявявали и други градове. Има няколко читатели, които идват от страната, за да получат броя си.
Сега в ръцете ви е 140-и брой, обърнат към предстоящите избори за президент и местна власт. Бюлетинът проследява мигове от кампанията на Георги Кадиев, публикува без съкращения пълния текст на стенограмата от срещата на актива на БСП със Сергей Станишев, Ивайло Калфин, Стефан Данаилов и Георги Кадиев в аулата на Университета по архитектура, строителство и геодезия на 4 октомври т.г.
В брой 9 за годината (140) са поместени посланията и снимките на кандидати за кметове в районите Нови Искър и Панчарево, напътствия към избирателите как да гласуват на 23 октомври, очакваните "Лозанки" и любопитните материали в "Червена въпросителна" и "Черна въпросителна".
Броят предлага и варианти с календарчета за 2012 г., които могат да се поръчат в редакцията.
Поместена е и иформация за току що състоялите се фестивали "Сребърни чучулиги" и "Альоша". Любопитни са и двете карикатури на сътрудника на бюлетина Васил Кунчев, който навърши 91 години. Изборните шаржове греят от първа страница. Читателите ще разберат и как кметът на район "Изгрев" е благословил двойка младоженци по време на концерта за Деня на София под наслова: "Изгрев за София с вяра, надежда и любов".
Очи в очи, сърце до сърце - такова е заглавието на стенографския запис от партийната предизборна среща.
Определено намирам, че такова е и мотото на излезлите досега в общ тираж над 250 хиляди екземпляри.
Покрай тях в последните пет години бяха отпечатани и над 60 заглавия от поредицата "Библиотека Софийски бюлетин". Между партийните дискусии, материали и документи от конференции и конгреси на БСП в библиотеката влязоха вечни страници от произведения на Христо Ботев, Иван Вазов, Петко Славейков, Христо Смирненски, Пейо Яворов, Никола Вапцаров, посланията на Васил Левски, текстове на вечните български и руски песни, песните на Емил Димитров, на Костадин Гугов, на Любка Рондова, на Севдалина и Валентин Спасови, бригадирски, македонски, стари градски песни, сатиричните книжки "Лозанки", очерк за Лиляна Димитрова, материали, свързани с Димитър Благоев, Георги Кирков, Георги Димитров.
Смея да допълня, без притеснение, че като морална награда и поощрение за тоя труд през последните 15 години е "Златното перо", с което ме удостои СБЖ и благодаря за поздравленията, които получих по тоя повод от читателите на "Софийски бюлетин".


От последния брой на бюлетина:
За социалистическото изкуство и още нещо...


Продължават коментирите за появата на Музея на социалистическото изкуство. На "социализЪма" мястото му било "единствено в музея", въпреки че по този начин се извадиха от прахта и мръсните складове стойностни скулптури и картини. Но я погледнете наоколо - какво друго виждате, освен плодове на социалистическото ни минало? Къде живеем? Тези панелки не са ли социалистическо наследство?
Като изключим новото строителство край морето, край Банско, като изключим заснетите от хеликоптера на НАП нови палати и дворци, собственост на незаконно забогатели българи и цигански барони, всичко останало не е ли социалистическо наследство? Не живеем ли в музей на социализма?
Шкембе чорбата също е от социализма, само в цената няма спомен от него!...
Така че, драги сънародници, ако се чувствате като музейни експонати, ще ме разберете защо повдигам тая тема за музея и за социализма, за който въпросът на Дядото "Що е социализъм и има ли той почва у нас" е крайно неуместен откъм съдържание. Но крещи от прилики!
  

Овладян е пожарът в Брягово

автор:Дума

visibility 157

Пожар край ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 149

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

автор:Дума

visibility 171

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

автор:Дума

visibility 147

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 145

Европа няма да признае талибанско правителство

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 146

Германия определя две зони за заплаха от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 146

Русия намалява броя на дипломатите от САЩ

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 146

425 нарушения на примирието в Донбас

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 65

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 64

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 113

/ брой: 146

Пари пред човещина

автор:Юри Михалков

visibility 68

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ