06 Декември 2022вторник15:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Поезията на един политолог

/ брой: 186

автор:Вили Гаврилова

visibility 73

Какво да си помисли човек, когато види, че уважаван професор, политолог, изследовател, геополитически анализатор е прописал стихове? Че му е писнало да бъде сериозен, че е потърсил красивото извън обществените процеси, или че е намерил таен пристан за себе си в безумието на всекидневието? Напротив. Ивайло Груев, професор в Университета на Отава, номиниран там през 2012 г. за най-добър професор в канадската столица, носител на орден "150 години Канада", автор на ДУМА, издаде в България малка, но с изящна полиграфия, книжка със стихове, която може да се определи най-точно с мисълта на американския поет Карл Сандбърг: "Поезията е ехо, което иска сянката за танцувален партньор".

Точно това са стиховете на Ивайло Груев - ехо от осмислени събития и преживени истории, по-скоро философски размисъл за нещата от живота. На пръв поглед сравненията, които присъстват във всичките му строфи, са неочаквани, но всъщност са много живи и точни, далеч от всякакви клишета - в тях "погледът угасва като изхабено джобно фенерче", "съмненията като бавна лава застиват в мозъка", а "демоничното е производно на ангелското начало". Писани са в различни периоди от живота на автора, за да отразят емоциите на ранната младост или културния шок от сблъсъка с действителността на Новия свят, в който Ивайло Груев попада преди повече от 30 години.

Навремето той е бил журналист в България, днес е преподавател, автор на няколко книги, на учебници по политически науки, на научни публикации в Канада, САЩ, Англия, Германия, Русия. Но може би именно заниманията с политически анализи на обществото са му помогнали да осмисли човешкото усещане от битуването в това общество и да създаде своята амалгама от философия и естетика в стиховете си. Те се преливат с невероятните илюстрации на друг изключително талантлив българин, член на Испанската асоциация на художниците - Бисер Най (Найденов), който с творбите си е очаровал Италия, Испания, Канада, Венецуела и Бразилия, в която живее.

Проф. Ивайло Груев ще представи книгата си със стихове "Петият печат" (издателство "Синева") в пресклуба "Журналист" в СБЖ - ул. "Граф Игнатиев" 4, на 2 октомври (събота) от 18 ч.

По Екзюпери

Тъй като бях леко вкиснат,
отидох в магазина
да си купя малко тържественост.

Празниците в живота
обикновено са организирани
като предизборна кампания -  
с много пари и много хора.

Аз пък исках да съм тържествен
сам със себе си
Когато реших да платя,
казаха ми, че за мен
тази стока е безплатна.
Бяха ме взели за просяк.


 

 

 

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 757

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 236

ЕС забранява вноса на продукти, водещи до обезлесяване

автор:Дума

visibility 206

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 371

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 442

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 446

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 461

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 383

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ