18 Юли 2024четвъртък10:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Имена

Поетичните хоругви на честта

/ брой: 251

автор:Иван Гранитски

visibility 2624

У малцина от съвременните български лирици живеят духовните послания на поети като Александър Геров, Христо Фотев и Андрей Германов. А е необходимо постоянно да се връщаме към мъдрите им стихове, които ще помогнат на заразеното от безпътица днешно време да види светлия лъч в тъмния тунел на безпросветието, омразата, злобата и дивашките страсти. Слава богу, Боян Ангелов е от тези поети, които във всяка своя нова книга се връща към душеспасителните морални поуки и естетически критерии, завещани от споменатите поети.
В новата си лирическа книга "В сянката на хоругвите"  Боян Ангелов неслучайно в самото начало е поставил като програмно стихотворение творба, посветена именно на Александър Геров. Впечатляват  психологическото вглъбяване в света  на големия поет, диалогът с  него и размишленията върху тайната на преминаването от едни в други светове. Действително Александър Геров притежаваше качеството да преминава с въображението си в други по-добри и възвишени пространства и селения. Той знаеше езика на птиците и разговаряше с тях, черпеше своето вдъхновение от тяхната невинност, безкористност и волност.

...и вече готов е отново да литне,
където беседва с човеци хвърчащи.
Лети и приказва, лети и приказва...
За всекиго има слова най-изящни
и всяка усмивка с любов го наказва.

Поезията на Боян Ангелов е изцяло подчинена на търсенето  на трудните въпроси, които мислещият  човек си поставя. Затова той често се насочва към символиката на гръцката митология или история. Потъвайки във времето на Зенон Елейски, Талес или Емпедокъл, той иска да се поучи от мъдростта на древните и в нея да намери спасение от просташката врява на нашето всекидневие. Често пъти го привлича глобалната антитеза за романтичното минало и скверното настояще. В стихотворението "Емпедокъл" той се удивлява на вселенския кръговрат, в който ерите стават моменти, в "Оскъдица" бленува за появата на един нов Фауст, който да преобрази пошлото блато на днешния ден в кристално чист ручей. Понякога лирическият герой е така отчаян от плебейщините на деня, че горко заявява:

С мисълта, че умората е удобно укритие
за онези, които ще търгуват с куража ни,
в пещера от страдание ще захвърля мечтите
и ще потърся убежище
в някой дом за прокажени.

В "Сянката на хоругвите" Боян Ангелов продължава да разгръща и развива търсения, започнати още в предишните му стихосбирки - "Далнина" и "Поледица". И тук виждаме същите знакови думи, зад които стоят глобалните символи и метафори, емблематизиращи понятия като свобода, волност, непокорност, вярност и достойнство, подлост и храброст, дълг и чест, усещането за мимолетност и преходност на земното, както и предчувствието за вечността на духовното. Парадоксалната образност в поезията на Боян Ангелов отразява способността му да улавя едновременно и безсмислената жестокост на човека, изразяваща понякога неговата ирационална същност, дълбоко скрита в бездните на подсъзнателното и в същото време неговата възвишеност, изтъканата му от вътрешна светлина, добротворство и  лъчезарие безсмъртна душа.
Поетичните внушения в тази книга се разгръщат главно в три пласта. Първият почива върху философски веяния и реминисценции от исторически или литературни идеи, занимавали през столетията съзнанието на не един и двама склонни към философициране лирици. А нашият автор в различни свои книги е показвал своето пристрастие към метафизическото осмисляне на вечните въпроси, които никой век не разреши, и убеждението си за амбивалентната същност на човешката личност. Вторият пласт отразява способността на поета да мелодизира и ритмизира така стиха, че често пъти той придобива песенен характер. Появяват се баладични мотиви, метафорите и сравненията се преплитат със специфичния за народното творчество приказен сказ. А третият пласт извежда моралистичните поуки.
В стихотворението "Понеже" лирическият герой, покрусен от несправедливостите и жестокостта на делника, възкликва:

Понеже няма доброта,
а справедливостта е сляпа,
пред незаключена врата
животът като свещ
се стапя.

А в едноименното стихотворение, дало название на цялата книга, героят се усеща като духовен приемник на делата и примера на велики предци

В сянката на хоругвите
срещал съм се с апостоли
и преминавах мълком
в другия край на предела,
където събирах стръкове
от прецъфтели недели.
Не в облаците витаех,
а на гнева в утробата…

Поезията на Боян Ангелов в новата му книга "В сянката на хоругвите" следва и още един завет на поети като Александър Геров, Христо Фотев и Андрей Германов - главната задача на твореца е да защитава мечтата, да продължава порива към красотата, да поддържа устрема към благородното и възвишеното, да насърчава надеждата, да воюва за съхранението на националната идентичност, да осъзнава своя дълг пред Отечеството.
"В сянката на хоругвите" е книга на силните, искрените, достойните и вълнуващите внушения. С нея Боян Ангелов продължава една поредица от ярки и физиономични свои лирически стихосбирки.

 

Чуждите инвестиции намаляха с 62%

автор:Дума

visibility 983

/ брой: 134

НАП засякла само 255 кешови плащания над 10 000 лв.

автор:Дума

visibility 887

/ брой: 134

Възраждат идеята "донос-бонус"

автор:Дума

visibility 1682

/ брой: 134

Европейският парламент се събра на първа сесия

автор:Дума

visibility 949

/ брой: 134

Тръмп избра сенатор за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 963

/ брой: 134

Пожари бушуват на Балканите

автор:Дума

visibility 1148

/ брой: 134

Накратко

автор:Дума

visibility 1057

/ брой: 134

Касапи на Конституцията

автор:Александър Симов

visibility 1338

/ брой: 134

За нуждата от ТЕЦ-ове

visibility 1038

/ брой: 134

Глад за медицински сестри

автор:Аида Паникян

visibility 961

/ брой: 134

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ