05 Август 2021четвъртък07:07 ч.

Поет и художник с обща премиера

/ брой: 257

автор:Дума

visibility 6

Премиера на стихосбирката "Начала" от Иван Гранитски и изложба на илюстрациите към книгата от проф. Борислав Стоев са двете събития в едно, които ще се състоят днес, 5 ноември, от 18 ч. в галерия "Ведарт" (ул. "Цариградско шосе" 71). И книгата, и изложбата ще бъдат представени в слово от проф. Иван Маразов.
Двамата автори - поетът и художникът, са равностойни, нещо, което рядко се среща в издателската ни практика. Иван Гранитски в новата си стихосбирка търси началата на древногръцката натурфилософия, "корените", които създават и подреждат света: вода, огън, земя, въздух, безпределното. Или по неговото тълкувание: "как покълва семето на Хаоса,/ в нивата на подредеността". Големият художник Борислав Стоев създава поредица графики и акварели специално за стихосбирката. Те не са илюстрации, а живописни и графични преводи на идеите на поета. В този смисъл те представляват паралелен на поетичния изобразителен текст. И това е разбрано от съавтора му Иван Гранитски: "Подобно фокусник създаваш световете.../ В магията на акварела/ графиката/ и рисунката/ ти сам си пламъкът на Сътворението".
Проф. Иван Маразов обобщава резултата от това плодотворно сътрудничество: "Благодарение на общата работа книгата "Начала" дава положителен отговор на въпроса за съотношението между литературния текст и илюстрацията. И този отговор се съдържа в два текста - вербалния и графичния. От тази симбиоза книгата става по-дълбока, по-богата, тя се "чете" и се "вижда".

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ