09 Април 2020четвъртък05:21 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Българската страна и руската делегация се договориха още да проведат преговори за уреждане на споровете около оръжейните лицензи,

Актуално

Подранили фанфари

Подписването на договора с "Аркад" за строежа на "Турски поток" не е гаранция, че той ще заработи

/ брой: 183

автор:Георги Георгиев

visibility 1771

След кончината на Весо Парцала министър-председателят Бойко Борисов комай остана последният голям майстор на дебелашкия хумор в България. Което той блестящо доказа миналата сряда в Гранитната зала на Министерския съвет (МС) по време на брифинг с руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. "Нека руският шпионин да седне", обърна се към намиращия се в залата руски посланик премиерът. "Моля ти се, Юра, седни. Нали те обявиха за първия шпионин, тебе", добави с усмивка Борисов, очевидно визиращ "откровенията" на Соломон Паси, който обяви посланика за ръководител на руските шпиони у нас. Но към кой посланик се обърна Борисов? Защото сегашният ръководител на руската дипломатическа мисия е Анатолий Макаров и той бе в МС, а "Юра" бе предшественикът му Юрий Исаков. Дали Борисов, който твърди, че е приятел с руския дипломат, изобщо знае с кого разговаря?

Нямаме представа дали посланик Макаров е ставал свидетел на подобно фамилиарничене от държавен ръководител по време на официална церемония, но дори навикналите на поведението на Борисов журналисти в МС останаха зяпнали. Всъщност устите им си бяха отворени още от случилото се с предната делегация - на саудитската компания "Аркад", когато Борисов благодареше и наричаше една от участничките в нея на малко име - Лина. И й обясняваше пред всички, че в нейната страна такава била йерархията, че на жените "не им се позволява много-много да говорят". "Там говори кралят. И толкоз", уточни за журналистите българският министър-председател, 

чието медийно поведение 

в последно време по удивителен начин кореспондира с представата му за това на саудитеца. 

Миналата сряда министър-председателят бе във видимо приповдигнато и дори превъзбудено състояние, защото него ден "Булгартрансгаз" подписа със саудитската компания "Аркад" договор на стойност близо 3 млрд. лв. за строителството на българския участък на европейското разклонение на "Турски поток". 

Неочакваното за медиите събитие се проведе по-малко от 48 часа, след като също толкова внезапно Върховният административен съд (ВАС) съобщи, че поради "липса на воля за обжалване" остава без разглеждане жалбата на консорциума "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ) срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да остави "Аркад" като изпълнител на строителството на "Турски поток". През април т.г. "Булгартрансгаз" посочи като победител в търга за строителството на газопровода саудитската компания, чиято оферта спечели срещу тази на ГРРБ, консорциум съставен от италиански, немски и свързани с руската металургична компания ТМК фирми. По-късно обаче саудитците бяха декласирани поради нередовни документи. Но "Аркад"  обжалва пред КЗК и спечели, а ГРРБ на свой ред оспори това решение пред ВАС. Именно това дело спря преди месеци строителството на българската част от транзитния газопровод, който трябва да пренася руско синьо гориво от Турция до Австрия през териториите на България, Сърбия и Унгария. И даде повод на коментари, че изпълнението на проекта се отлага за месеци, ако не и за по-дълго. 

Любопитно е, че през последните седмици редица руски издания, макар и не от "първа лига", публикуваха статии за 

забавянето на "Турски поток"

приблизително в еднаква тоналност: "Политнавигатор": "България се опитва да провали "Турски поток"; "Ойл Експерт": "Турски поток" в България може вечно да се строи"; "Евразия Дейли": "Турски поток" попадна в българския капан"; "Регнум": "България проваля пускането на "Турски поток" до Сърбия през 2020 г.".

Още по-любопитно е, че решението на ВАС дойде на 16 септември следобед, кажи-речи по същото време, когато руската правителствена делегация пристигна в Евксиноград за участие в двудневната работа на съвместната междуправителствена комисия. На нея не се случи нещо знаменателно, поне както бе поднесено на медиите. Но на 18 септември руснаците, водени от министъра на промишлеността Денис Мантуров, бяха в МС, докато Борисов наблюдаваше подписването на договора с "Аркад" и даваше "ценни" коментари на медиите. Същата вечер по незнайни причини БНТ показа в новините карта на Украйна, на която Крим не е част от страната. От тази опера е и обявената от Борисов възможност Владимир Путин да посети България във връзка със 140-годишнината от Освобождението... две години след честването на датата! 

Очевидно е, че пред очите ни беше разигран един от типичните за нашите земи, а и за руските, византийски номера. Високите руски гости бяха посрещнати с добра новина и изпратени със символичен жест, който би трябвало да погъделичка самочувствието им, но дали това упражнение по салтанати носи реална полза на страната, е все още голям въпрос. 

За повече наблюдатели няма съмнение, че българските власти имат пръст в отпушването на делото, блокирало "Турски поток", като са повлияли върху едната фирма да си оттегли жалбата си. Големият проблем е, че дори да си затворим очите за начина, по който се действа, не може да не си задаваме въпроса за действителните настроения на българската страна да отстоява докрай, в името 

на националния интерес

прокарването на европейското трасе на "Турски поток" или "Балкански поток", както изглежда ще го преименуват, през нашата територия. 

На пресконференцията в МС запитаха премиера какво печели България от "Турски поток". "Ще спечелим това, че ще останем в газовата игра", рече Борисов. Дали? В тази газова игра, която сега е част от западния натиск срещу Русия, България до момента играе ролята на петото колело за руските енергийни проекти. Това, че "Булгартрансгаз" е подписал с "Аркад", далеч не означава, че бъдещето пред "Турски" или "Балкански поток" е безоблачно. За "Южен поток" също всичко уж беше подписано и дори се правиха първи копки, и тръбите също бяха дошли, но резултатът го знаем всички. Най-брутален американски натиск и бързо снишаване пред силните на деня с пълно загърбване на националния интерес. Защо сега да бъде различно? Фанфарите, тъпаните, които би миналата седмица Борисов, са доста преждевременни. Имаме основание да смятаме така. 

Преди една година - на 26 септември 2018-а в Общото събрание на ООН Бойко Борисов слуша речта на президента на САЩ Доналд Тръмп и обяви след това, че е стигнал до извода, че: "които ще купуват руски газ в Европа, ще имат проблеми". И добави: "Единствено газовият хъб ще ни спаси." Сега Борисов се готви да купува и транзитира руски газ към Европа, и то в условията на ясно изразено американско неприемане на бъдещия "Балкански поток", а хъб няма. Т.е. пред нас има един смелчага, невиждан в съвременната българска история. Нима? Нима това не беше премиерът, който на два пъти се похвали, че е спирал три руски енергийни проекта като пример за партньорско отношение към САЩ? Не е ли това министър-председателят, който отказа да възобнови "Южен поток" във втория си кабинет, измисляйки си в движение най-различни оправдания - от наказателните процедури на ЕС, през геополитическата ситуация, до това, че проектът бил корупционен. За един и същи човек ли говорим? 

Освен това ние така и не сме видели

 "железобетонните гаранции", 

поискани от президента Путин от страна на ЕК, за да реализира Русия втората част на "Турски поток". Такива няма, не се е чуло България да ги е поискала и представила. Т.е. работи се в условията на риск България пак да получи удар от ЕК под формата на санкции за неизпълнение на някакъв си регламент. Не бъдете уверени, че сме спазили всичко в Третия енергиен пакет. При добро желание брюкселци могат да намерят за какво да се закачат. Още повече, че не е известно България да е получила подкрепа за този проект от някои от силните в ЕС западни държави, както например Германия и други страни работят за "Северен поток-2". Изобщо не е за изключване възможността при действително силен американски натиск западноевропейците да разменят "Северен" за "Балкански" поток. Да дадат на орела парче месо, за да задоволят егото му на хегемон. 

Не бива да се съмнявате, че ако чужди сили решат да подпалят стола под Борисов, за да спрат реализацията на балканския му поток, той без особена съпротива ще спре всички дейности, независимо какви тежки последствия може да има това страната, в отношенията й с Турция, Русия, Сърбия и други държави. 

Дори в момента над газопровода тегне сянката на съмнението. Според подписаната през 2017 г. Пътна карта за строежа на "Турски поток", на наша територия на 1 януари 2020 г. трябва да влизат 4 млрд. куб м, а 1 януари 2021 г. - 11 млрд. Т.е. тръбата и прилежащите й съоръжения трябва да са готови до края на 2020 г. В същото време по договор "Аркад" се задължава да изгради газопровода за максимален срок от 615 дена. Цялата му дължина по нашата територия е над 470 км. Не е ясно при тези параметри 

как ще бъде спазен срокът,

описан в "пътната карта" в следващите три месеца, че дори и една година. Така че, руснаците хем получиха каквото чакаха, хем няма да го дочакат, когато им трябва. Уж висш политически пилотаж, ама накрая обикновено от тези лупинги падаме между двата стола. 

Едва ли някой в България, като изключим едно идеологическо малцинство, е против изграждането на "Балкански поток", на АЕЦ "Белене" и други енергийни проекти с руско участие. Сегашната бурна активност на правителството обаче не бива да ни заблуждава. Предстоят избори и Борисов и кликата му отчаяно имат нужда от "червени точки" по всички направления и поради това развиват бурна активност. Нали помните: "Всеки ден съм обещал заводи, газопроводи, депа, училища..." Така, че очаквайте много приказки, а за делата няма какво и да чакаме. Вече видяхме достатъчно, за да се разделим с всички илюзии. 

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 68

Трезорите предлагат кредитна ваканция до 6 месеца

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 68

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 296

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 105

/ брой: 68

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ