01 Април 2020сряда05:24 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Подбор ли?

/ брой: 57

автор:Аида Паникян

visibility 304

Изчерпан капацитет на две стратегически български болници с приема на близо 40 болни от COVID-19?!? Звучи не нелепо, а зловещо! 

Но от години в страната няма достатъчно специалисти по инфекциозни болести, по анестезиология и реанимация. Скъпи специалности, за които Западът плаща добре, особено ако лекарят е млад и иска да се учи.

В същото време инфекциозните отделения в не една и две български болници бяха закрити. Били нерентабилни (все едно, че става дума за кварталната бакалия). Днес берем горчивите плодове на тази "нерентабилност" и държавно нехайство. И се молим да е пресилена ужасяващо жестоката прогноза, че може да дойде момент, когато лечебните заведения да "подбират" болните, които ще лекуват.

Да оставим на мира лекарите да лекуват по общоприетите в света правила и да спрем да ги държим отговорни за минали и предстоящи недомислия на управниците! 

Защо се оказват две болници с "изчерпан капацитет", след като МЗ съобщава, че страната разполага с 2063 легла за интензивно лечение? Защо ведомството дава това число, а статистиката - друго (1876)? И кел файда да се повтаря, че България имала едва ли не най-много болнични легла на глава от неселението, ако те няма да вършат работа при извънредни ситуации?

Колко са реално работещите интензивни отделения? В колко от тях има бутафорна апаратура? Кой им разрешава да "работят" и само да пълнят статистиката? Или кой ги принуди да докарват от молив обезпеченост?

Достатъчно успокоителна ли е информацията, че в страната има 21 клиники за интензивно лечение и този капацитет може да бъде удвоен за 24 часа, щом 10 дни по-късно става ясно, че пренебрегваните и убивани по административен път до преди месец-два малки болници трудно ще обособят нарочни отделения за евентуални заразени? 

Колко още системни проблеми ще лъснат и ще поставят на изпитание съвестта на и без това изтерзаните лекари и медицински специалисти?

Народен представител e с коронавирус

автор:Дума

visibility 116

Румен Радев: Кризата показа, че хазната е празна

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 62

Отмениха задължителното носене на маски

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 62

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 62

НАП няма да запечатва търговски обекти

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 62

Още 46 души са починали от коронавируса в Турция

автор:Дума

visibility 42

Путин общувал с лекар, заразен с КОВИД-19

автор:Дума

visibility 90

Русия и Китай пратиха помощ и за САЩ

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 62

Украйна продава земята си под натиск от МВФ

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 412

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 76

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ