25 Септември 2020петък19:04 ч.

Подбор ли?

/ брой: 57

автор:Аида Паникян

visibility 790

Изчерпан капацитет на две стратегически български болници с приема на близо 40 болни от COVID-19?!? Звучи не нелепо, а зловещо! 

Но от години в страната няма достатъчно специалисти по инфекциозни болести, по анестезиология и реанимация. Скъпи специалности, за които Западът плаща добре, особено ако лекарят е млад и иска да се учи.

В същото време инфекциозните отделения в не една и две български болници бяха закрити. Били нерентабилни (все едно, че става дума за кварталната бакалия). Днес берем горчивите плодове на тази "нерентабилност" и държавно нехайство. И се молим да е пресилена ужасяващо жестоката прогноза, че може да дойде момент, когато лечебните заведения да "подбират" болните, които ще лекуват.

Да оставим на мира лекарите да лекуват по общоприетите в света правила и да спрем да ги държим отговорни за минали и предстоящи недомислия на управниците! 

Защо се оказват две болници с "изчерпан капацитет", след като МЗ съобщава, че страната разполага с 2063 легла за интензивно лечение? Защо ведомството дава това число, а статистиката - друго (1876)? И кел файда да се повтаря, че България имала едва ли не най-много болнични легла на глава от неселението, ако те няма да вършат работа при извънредни ситуации?

Колко са реално работещите интензивни отделения? В колко от тях има бутафорна апаратура? Кой им разрешава да "работят" и само да пълнят статистиката? Или кой ги принуди да докарват от молив обезпеченост?

Достатъчно успокоителна ли е информацията, че в страната има 21 клиники за интензивно лечение и този капацитет може да бъде удвоен за 24 часа, щом 10 дни по-късно става ясно, че пренебрегваните и убивани по административен път до преди месец-два малки болници трудно ще обособят нарочни отделения за евентуални заразени? 

Колко още системни проблеми ще лъснат и ще поставят на изпитание съвестта на и без това изтерзаните лекари и медицински специалисти?

БСП ще проведе 50-и юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 87

Мутафчийски се връща на екран

автор:Дума

visibility 190

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 664

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 433

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ