25 Септември 2022неделя01:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има променлива, често значителна облачност. Ще има валежи от дъжд, по-значителни в планинските райони, на отделни места в Източна България ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Ще е хладно с максимални температури между 16° и 21°, в София - около 16°. Днес ще има променлива, често значителна облачност. Ще има валежи от дъжд, по-значителни в планинските райони, на отделни места в Източна България ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Ще е хладно с максимални температури между 16° и 21°, в София - около 16°.

Акцент

Подаръкът на Зевс

Книга на проф. Гроздан Танев анализира ролята на държавата и на демокрацията в днешния ни свят

/ брой: 52

автор:Трифон Митев

visibility 400

В края на 2020 г. излезе книгата на проф. Гроздан Танев "Подаръка на Зевс" - издание на Тракийския университет в Стара Загора. Задълбочено, многогодишно изследване на геополитическите процеси от края на Студената война до наши дни.

Гроздан Танев е първият извънстоличен професор по социология и политически науки - 1995 г. Повече от десет години е ръководител на катедра и декан, основател и ръководител на катедрата Мениджмънт към Тракийския университет. През 1999 г. получава почетното звание Европейски преподавател по публична администрация в град Лион, Франция. Член е на Международната университетска информационна верига (INRIDA). Автор и съавтор на 16 книги и близо 130 научно-популярни статии и есета. Научните му интереси са ориентирани към социосинергетиката и глобалните промени в света.

Това е възможното кратко представяне на проф. Гроздан Танев. Зад него обаче стоят години труд, много прелистени и изписани страници, анализи и прогнози, които времето оправдава. Както става и с неговата книга "Подаръка на Зевс".

Посочвам две бележки в книгата, които идват от древността и от времето на националноосвободителните борби в Европа:

- "Интересите на държавата трябва да се поставят по-високо от всичко друго и трябва да се полагат грижи тя да се управлява добре."(Демокрит);

- "И хиляда години може да не стигнат, за да създадеш държава, но и един час стига да я направиш на пух и прах."(лорд Джордж Байрон).

Ясен е духът на книгата: "ролята на държавата и на демокрацията в днешния глобален свят". Авторът отбелязва, че прибързано след промените в България и в източноевропейските страни "държавата бе определена не само като тоталитарна, но и като излишна"! Прибързан е и "пълният триумф" на икономическия модел, основан единствено на свободния пазар, приет като "върховно постижение на прогреса".

Авторът поставя въпроси, предлага отговори и включва читателя в споровете и размислите с Фукуяма, Оруел и големите университети от Харвард и Хюстън - за техните "проекти" и идеи за работите в източноевропейските страни и Русия.

В книгата се анализират основни функционални компоненти на политическата система: държавата, бизнесът и гражданинът. "Тази "света троица" работи на принципа на равностранния триъгълник. Редовият гражданин е защитен, но това не означава забрана за силния индивид (бизнеса) да действа. Задължение по право на Държавата е да обуздава силния за доброто на обществото, но не и да доминира над него."

Впечатляваща е логиката в книгата - започва с "края на Студената война", анализира смисъла и последствията от неолибералния глобализъм и еднополюсния свят (САЩ), както и появата на новите полюси: "новите центрове на силата, т.е. възраждащите се икономики на големи национални държави като Китай, Русия, Индия, Бразилия, Иран, Сирия и цяла Латинска Америка раждат новия национализъм".

В логиката на книгата авторът стига естествено до предизвикателствата пред България! Свободният пазар и неолибералната идеология и политика не носят благоденствие на хората. В началото на "прехода" главното в България е да се сменят авторитарното управление на БКП и неговият изразител Тодор Живков. Но после главното се оказва смяната на собствеността. Хаосът в икономиката усложнява демократичния път на развитие на страната. Записите в Конституцията за безплатното образование и здравеопазване са в противоречие с реалностите в живота. България е вече част от световната капиталистическа икономическа система. Но! "В общественото съзнание възникна въпрос, който стои без отговор: защо в Германия, Швеция и други европейски страни тази система носи неколкократно по-големи доходи на хората и благоденствие, а у нас бедност и недоволство?" Авторът посочва възможни отговори, битуващи в публичното пространство. Но обобщава: "Моделът на организацията на икономическия и социалния живот не работи в ефективен диалог с държавата."

Познаването на древни и съвременни мислители по изследваните проблеми вдъхва доверие към автора. Силната логика на анализа води до оптимистичното ключе за бъдещето на България: органическата връзка между демокрацията и социалната държава - особено важно в предизборното време днес в страната.

Книгата завършва с представянето на личностни профили - на хора със силни характери, преодоляващи естествените, понякога престъпни, тежести на капиталистическия сценарий и утвърждаващи общочовешки и семейни ценности, които правят държавата, понякога и въпреки самата държава. Хубави и достойни са страниците за Тракийския университет - единственото интегрално висше учебно заведение в България сред многото български университети, родени през последните тридесетина години.

С привичната си тревожност проф. Танев се пита дали книгата убеждава читателя в повдигнатите въпроси или остава неразбрана! Е, няма място за тревога - има място за нови страници, защото се множат всекидневно обществените въпроси, оставащи все още без отговор. И трудът на проф. Танев е необходим.

40% готови да напуснат, ако трябва да се върнат в офиса

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 185

Новата пшеница е с много високо качество

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 185

Одобриха безлимитното вдигане на цените за строителите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 185

ЕС с нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 185

Отговорно

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 185

БСП за България: В нашите ръце е силата да променим България

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ