02 Декември 2022петък00:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

Под зоркото око на МВФ

/ брой: 269

автор:Васил Савов

visibility 1704

Погледите на румънците през последните дни бяха отправени преди всичко към парламента, където се гласува проектобюджетът за 2011 г. След суровите мерки, които правителството взе във финансово-икономическата област и специално намаляване на заплатите и пенсиите, предвижданията за с.г. зависят не само в бюджетната сфера, но и в частния сектор.
Съдбата на бюджета е свързана с приемането на 3 закона, които са по искане на Международния валутен фонд (МВФ), за да бъде отпуснат следващият, трети транш по споразумението с фонда. Но условията на последния поставят отпечатък не само върху действащото споразумение, но са предпоставка и за преговорите за нов договор с МВФ, Световната банка и ЕК. Те трябва да започнат през януари следващата година. Това предупреждение отправи към представителите в двете камари на парламента президентът Траян Бъсеску.
Кои са трите "златни закона", по квалификация на румънския печат, поставени като предварително условие. Това е законът за единно определяне на заплатите. Първоначалните предложения се натъкнаха на масово недоволство. Сега се предвиждат нови коефициенти към отделните категории. Следва законът за пенсиите - той срещна противоречиви мнения в Камарата на депутатите, което предизвика връщането му от президента. Опозицията поиска пенсиите да се изчисляват на 45% от средната заплата и възрастта за пенсиониране да е 64 г. за мъжете и 60 г. за жените.
Третият закон за бюджета се приемаше през последните години със закъснение и годината започваше преди приемането му. И сега съдбата му е предопределена от дебатите по бюджетния дефицит. Той трябва да бъде сведен от 6,8% от БВП през т.г. на 4,4%. Загриженост предизвика обстоятелството, че 50 депутати от управляващото мнозинство няма да гласуват за него. Това бе повод президентът да заяви: "Мнозинство, което гласува грешно, е отровно."
Дебатите в парламента предизвикаха различни коментари в печата. В. "Романиа либера" излезе с въпрос в заглавието "Инфлация или рецесия?" И сам си отговаря: "Инфлация и рецесия", ако не се изпълнят условията на МВФ. Степента на инфлация е един от критериите за влизане на Румъния в еврозоната. Гуверньорът на Румънската национална банка Мугур Исъреску изрази известни колебания по този повод, очаквайки инфлацията за 2011 г. да бъде в интервал 1-5 на сто. Това ще зависи от покачването на цените. Последните прогнози на банката са, че през декември те ще се покачат със 7,8%.
Позовавайки се на думите на личния съветник на премиера, в. "Гъндул" писа: "Заплатите на бюджетните служители през 2011 г. ще бъдат увеличени". Очевидно правителството е решило да отстъпи след протестите по повод съкращаването на заплати и пенсии от средата на т.г. Как ще стане това? Чрез премахване на даваните преди 13-а заплата и различни премии, както и със съкращаване на работни места.
Оценки на сегашното състояние и прогнози за бъдеще дават и някои чуждестранни институции. Анализатори от консултантската компания "Pricewaterhouse Coopers" смятат, че румънската икономика може да се съживи през с.г., но в зависимост от инфлацията. Според тяхното наблюдение страната се намира в състояние на съчетаване на икономически ръст и растящи цени. Те констатират, че развиващите се страни бележат вече известен растеж, докато развитите държави се сблъскват с висока степен на безработица и спад на потреблението. Според анализ на "Oxford Economics" през т.г. БВП на Румъния ще спадне с 2,7%, а с.г. ще отбележи ръст от 1%.
Върху основата на финансово-икономическата несигурност международните наблюдатели очакват политическа нестабилност, което бе изтъкнато и от президента Бъсеску. Назованото от него "отровно мнозинство" не е празна приказка. Не само представители на Демократ-либералната партия, но и унгарската ДСУР компрометират управляващата коалиция. Предложенията на унгарците в закона за образованието бяха отхвърлени от Конституционния съд. Това постави под въпрос не само гласуването за заплатите и пенсиите, но тяхната лоялност към коалицията.
"Мнозинството на Траян Бъсеску?" - пита в. "Гъндул" - "Няма вече такова нещо. Беше някога, но се разпадна." Съмнително е "националното единство", под което президентът разбира изпълнение на макроикономическите мерки, предложени от МВФ. А тъй като той е кредитна институция, защитава интересите на банките. В. "Путере" загатва, че по този въпрос между Бъсеску и премиера Бок са възникнали различия. Премиерът се опитал да възрази на някои искания на фонда, обаче президентската дума е натежала. Наложените от МВФ сурови мерки по бюджетните разходи доведоха до социално напрежение и протестни демонстрации. Влиянието на правителството непрекъснато спада. То едва оцеля след неотдавнашния вот на недоверие, внесен от опозицията в парламента.
Социологическите сондажи сочат, че Демократ-либералната партия се намира в "свободно падане" и има вероятност по преценка на "Романия либера" на следващите парламентарни избори да последва съдбата на църанистите през 2000 г. Процентът, който се очаква тя да получи, е около 20. При такава хипотеза всичко ще зависи от отношенията между опозиционните Социалдемократическа и Националлиберална партия. Между тях обаче съществуват дълбоки идейно-доктринални и конюнктурни различия. Дилемата ще бъде или коалиционно правителство между тях, или служебно.
По този въпрос сред ръководните среди на Социалдемократическата партия се разгоря дискусия, в която се очертаха две позиции. Почетният председател на партията Йон Илиеску вижда реални условия за влизане в изпълнителната власт след парламентарните избори през 2012 г. По-младите членове на ръководството не изключват управленска гарнитура и по-рано в случай на предсрочни избори.
Финансово-икономическото положение ще повлияе върху развитието на политическите процеси. Международни източници сочат, че Румъния е една от най-уязвимите икономики след Унгария и Украйна. Оценка, която хвърля сянка върху предстоящото честване на националния празник.

Tesla изтегля от китайския пазар над 435 000 електромобила

автор:Дума

visibility 1215

„Булгаргаз” поиска по-висока цена на газа за декември

автор:Дума

visibility 319

БНБ определи основен лихвен процент за декември от 1,3%

автор:Дума

visibility 357

И при пълна либерализация КЕВР ще определя цената за бедните

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 234

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 230

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 246

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 285

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 406

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ