29 Май 2020петък10:59 ч.

Репортаж

Под маслиновите клончета

Дръвчетата с малкия плод са преживели няколко цивилизации, но и днес радват ценители, крепят цели икономики и носят загадъчността на легендите

/ брой: 51

автор:Ева Костова

visibility 1905

По пътя за Гърция, след границата около Серес, човек може да види маслинови дръвчета. На наша територия обаче, тоест, на има-няма километър, такива дръвчета няма. Винаги съм се питала защо, след като климатът е същият от двете страни на границата. Някога и кивито, което отглеждаше едно стопанство начело със сърцат човек - Мазнейков, ако не се лъжа, не беше с корени у нас, но раждаше вкусния плод, ражда и сега. В Гърция има цели плантации от киви дръвчета, оказва се, че след като ЕС забрани тютюнопроизводството, част от земите, заети някога с тютюн, сега раждат киви. Докато у нас земите пустеят в очакване да се върнат на собствениците в "реални" граници. И реално не раждат и това, което беше чисто наше земеделие. 

За маслините обаче гугъл ме опроверга - най-подходящи сортове за нашите географски ширини, и по-конкретно само в някои микро райони, са агрио (дива - зелена) и петро (камък - черна). У нас маслината може да вирее единствено в Ивайловградско, Пловдивско - полите на Родопите, и Петричко, както и по Черноморието, но само на защитени от вятър места.

Маслиновите дървета са бавнорастящи, дават плод едва на десетата си година, но са дълголетни, вечно зелени, широко разпространени от Средиземноморието и Южна Африка до Югоизточна Азия, Южен Китай, Нова Каледония и Източна Австралия. През 2009 г. в района на Кърджали били засадени 110 фиданки от студоустойчив испански сорт арпекина, присаден върху гръцка подложка, който издържа температури до -20 градуса и е с висока масленост.   

Поводът за темата ми всъщност е чисто прозаичен - вчера си купих зехтин и доста се почудих кой точно да избера - италиански, испански, турски, гръцки. Испания е най-големият производител на маслини в Европейския съюз, според Евростат. В страната се концентрират повече от половината маслинови насаждения в общността - 55%. На второ място е Италия с малко над 1 млн. хектара маслинови насаждения, трета е Гърция с 670,68 хил. хектара, 15% от площите с маслини в ЕС. Със свой дял се нареждат Португалия, Франция, Хърватия, Кипър и Словения.

Световното лидерство в износа на маслини и зехтин държи Италия. До миналата година Турция очакваше да се превърне във втория най-голям световен износител в конкуренцията на Испания и Гърция, която също не отстъпва водещото си място. Досега не знам да се е водила война за хубавата Елена - зехтина, но никой не отстъпва, а от това печелят всички, дето маслините не виреят на тяхна земя.

Добивът на мacлинoвo мacлo в Typция примерно, пpeз ceзoн 2017-18 г. ce oцeнявa нa 280 000 тoнa, на трапезни маслини е около 450 000 тoнa, по данни на браншовата организация там. Изнесеният зехтин е 56,2 млн. тoнa нa cтoйнocт 225 млн. дoлapa за 10 месеца. Сезонът на мacлините и зexтина зaпoчвa в кpaя нa ceптeмвpи.

В Турция, в град Сома, сама се уверих какво може малкият и средният бизнес, за които държавата дава безвъзмездни кредити. Мои приятели ме заведоха в малко предприятие за производство на зехтин. В малки две помещения имаше монтирана техника за добиване на ценната суровина, с един работник, другият беше собственикът, който обясни, че с производството  на зехтина осигурява себе си и семейството си, особено след като в Сома бе затворена мината за въглища след нещастен случай в нея. Собственикът реализира продукцията в рамките на града, не се страхува, че няма кой да му изкупи произведеното количество, тъй като не само сред неговите съграждани, но и в цяла Турция има почти култово отношение към маслините и зехтина. Както впрочем сред всички средиземноморски държави, известни със своите пристрастия към храната.

Но не само мир има под маслиновите клончета. В началото на зимата с внeзaпнoтo нapacтвaнe нa митaтa, нaй-гoлямaтa фaбpика зa чepни мacлини в Испания, рaзпoлoжeна в cъpцeтo нa oгpoмнитe мacлинoви нacaждeния мeждy Ceвиля и Гpaнaдa, е изгyбила мнoгo дoгoвopи и зa пъpви път й ce нaложило дa съкращава работници. Аgrоэеvуllа изнacя 25% oт гoдишнoтo cи пpoизвoдcтвo зa Щaтитe. В сектора paбoтят 8000 дyши, той ocигypявa oцeлявaнeтo нa 16 000 фepми в Aндaлycия. И точно работещите в тях станаха мишена на Тръмп заради временните мита от над 20% за испанските маслини. 

Италия може да се наложи да внася маслини от април, биха тревога специалистите в тази област. Заради екстремното метеорологично време - "основния фактор" за спада на реколтата от маслини, предупреждава водещ учен, цитиран от "Гардиън". Реколтата от маслини в Италия е намаляла с 57%, което се случва за първи път от 25 г. Това предизвиква протести на хиляди италиански фермери. Синдикат на производителите в страната е изчислил, че загубите в сектора гонят 1 милиард евро.

Европейската комисия очаква през 2018-2019 г. реколтата от маслини да спадне с 20% в Португалия и 42% в Гърция, а източници от сектора алармират, че окончателните данни могат да бъдат значително по-неблагоприятни.

В зехтина и маслините, които лесно купуваме в магазина, има и българска следа. Всяка година нашенци тръгват за Гърция, за да берат маслини. Брането продължава до края на февруари. Собственици на маслинови градини на остров Тасос разказват, че има голям наплив от български работници. На мъжете надницата е 45 евро, а на жените - 35. По това време се търсят работници и за бране на киви и портокали.

Легендите разказват как богинята Атина и богът Посейдон спорели кой от двамата ще даде своето име на новия град в района на Атика - Атина. Всемогъщият Зевс, търсейки решение на техния спор, отсъдил, че градът ще носи името на онзи, който предостави най-добрия подарък за жителите на Атика. Посейдон ударил една скала със своя тризъбец и оттам бликнал извор свежа вода. Атина ударила своето копие в земята близо до Акропола и там изникнало маслиново дърво. То било прието като подаръка с по-голяма стойност, поради това, че от неговите плодове се добиват храна, лекарства, козметика и др. Маслиновото дърво, което и до днес расте там, е първото, дарено от боговете на земните жители. Маслината се превърнала в символ на мира и разбирателството. А на остров Крит имало и до днес дръвче на 3000 години. 

Аспектасион де Фуенте де Авила

Това е името на жената, спасила маслините в Южна Америка, според превърнала се вече в легенда история.

През XVIII век, когато войниците на испанския крал пристигнали в Аржентина, за да унищожат всички плантации, конкуриращи се с тези на Севиля, тя скрила малко стръкче, което в крайна сметка възродило производството на маслини на целия континент.

Това стръкче, сега 400-годишно маслиново дърво, се намира в град Аймогаста, аржентинската столица на маслините, където Националният ден на отглеждането на маслини се празнува на 24 май.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 234

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1166

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 385

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ