22 Януари 2022събота01:44 ч.

ново:

Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София

Почти 100% съгласие по темите в сектор „Екология“

автор:Дума

visibility 40

 Преговарящите екипи по тема „Екология“ откриха почти 100% припокриване на приоритетите си и на предложенията си. След 5 часа разговори, всички партии констатираха, че са постигнали съгласие по всички основни точки. В края на срещата Кирил Петков, който модерира дискусията, обяви че 99% от приоритетите се споделят от всички участници.

Бе констатирано, че и в тази област корупцията е бреме от десетилетия, а злоупотребите водят реално до загуба на човешки животи и до природни бедствия.

 Представителите на БСП в преговорите бяха досегашните депутати Атанас Костадинов и Явор Божанков, както и от Емил Георгиев от Политически клуб  „Екогласност“.

Атанас Костадинов представи приоритетите на левицата и определи проблемите в екологията като „драматични“, призова за радикални реформи и остър език.

БСП е подготвила предложения с над 100 мерки, групирани в 8 теми.

Според Костадинов водите са първа приоритетна област. Там има нужда от промяна на управлението чрез връщане към управлението на басейнов принцип и спазване на Рамковата директива за водите.

Пари за води и ВИК има - в националния бюджет, във Фонда за възстановяване, в европейските оперативни програми, каза социалистът. И настоя да няма концесии на публична комунална дейност. Според БСП правилната и работеща формувла е да се подкрепят общините за по-ефективно управление.

Като приоритетни мерки бяха посочени достъпът на малки населени места до вода, пречистване на водите, обезопасяване на отпадните води, устойчиво ползване на подземните водни тела, разработване на санитарно-охранителните зони и стратегия за морските води на България. Костадинов предупреди за опасности пред проектиране на нови ВЕЦ мощности и призова за отделяне на финанси и публичен достъп до данни за мониторинг на водите.

БСП и другите преговарящи се обединиха около нуждата от нов Закон за биоразнообразието. Друга цел е разработване на планове за управление за всички зони и територии с национална и европейска защита, както и картиране на екосистемните услуги и зелена инфраструктура.

Преговарящите групи се съгласиха, че е ключово значението на рамковите документи за опазване на биоразнообразието, "Натура 2000", горите, инвазивните видове.

БСП изложи и мерки срещу мръсния  въздух, които се припокриха с идеите на останалите партии.

Приоритетът за кръгова икономика и управление на отпадъците бе представен от Явор Божанков. БСП подкрепя реформа на рециклиращите субекти  и реално разделяне на отпадъците и плащане според изхвърлянето. Предлага се и въвеждане на индикатори за въглероден отпечатък.

 

Според Божанков въвеждането на депозитна система за отпадъци ще означава основна реформа на формирането и ползването на такса смет. Тя би означавала и превенция на негативна практики по изгаряне, защото ще въведе стимули за въздържане от изгаряне.

БСП се обяви за спазване на задълженията по Зелената сделка.

В област енергетика БСП подкрепиха нисковъглеродни технологии и спазване на екологичното законодателство, за което държавата трябва да подпомогне бизнеса с по-бързо издаване на административни актове и подобряване на последващия контрол.

Емил Георгиев настоя за спиране на нерегламентирания внос на отпадъци и промени в много държавни и общински организации, без това да се отрази на рециклиращата индустрия. Като приоритет той посочи преосмисляне на оползотворяването чрез изгаряне и недопускане на проекта за изгаряне на отпадъци в "Топлофикация-София" и пренасочване на ресурса към по-перспективни начини за управление на отпадъците.

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 830

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ