23 Юни 2024неделя01:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

IN MEMORIAM

Почтеният

/ брой: 215

автор:Лилия Томова

visibility 3770

Вчера почина чл.-кор. проф. Добрин Спасов. Софийският университет "Св. Климент Охридски", където той работи през целия си трудов живот, и от БАН, където беше член-кореспондент, изпратиха топли прощални думи за своя колега.
Научните интереси на проф. Спасов са в областта на логиката, гносеологията, историята на философията и съвременната философия, автор е на редица монографии и учебници, уточняват колегите му от академичната общност на университета.
Добрин Спасов е роден през 1926 г. в Берковица. Завършва "Философия" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1950 г. и посвещава живота си на Алма матер. От 1951 г. е асистент, през 1961 г. е избран за доцент, а през 1972 г. става професор. Бил е ръководител на катедра, заместник-декан на Философския факултет, председател на Специализирания научен съвет по философия при ВАК, главен редактор на списание "Философска мисъл", член на редколегията на списание "Ново време". През 1984 г. е избран за член-коресподент на БАН. Народен представител от БСП в Седмото Велико Народно събрание.
Академичната общност на Софийския университет винаги ще помни проф. Спасов като добър учен, приятел и колега, който остави дълбоки спомени във всички, които го познаваха, казаха колегите му.
Една от последните му книги - "Философия и социология за XXI век", издадена от "Захарий Стоянов", е сериозно интелектуално събитие за страната. Проф. Спасов се проявява и в нея като теоретик с изключителен професионализъм и c изключителнa интелектуaлнa пoчтенocт. Hегoвoтo coциaлиcтичеcкo кpедo нитo бе ocpебpявaнo вчеpa, нитo cе пpoдaвa днеc, казаха леви български интелектуалци. С "Философия и социология за ХХI век" лявaтa теopетичнa миcъл пoлучи пpинocен тpуд и cилен импулc зa cвoетo paзвитие, бяха категорични те.

ДУМА се обърна към приятели, другари, колеги, ученици и съпартийци на големия учен с молба да споделят как ще го запомнят:

Александър ЛИЛОВ:
Красив ум

Отиде си най-талантливият български философ.
Талант от такава класа се ражда веднъж на сто години. Прибавете към това високата му образованост, нравствения му максимализъм, изискания му естетически вкус и ненакърнимото му достойнство - и вие ще имате известна представа какъв човек ни напуска.
Красив ум, учен от европейска класа - такъв е професор Добрин Спасов. Той стърчеше над всички нас.
Няма кой да заеме неговото място в нашата философия.
Книгите му дълго ще заемат първата философска редица в българските научни библиотеки.
Името му ще се помни от поколенията.
Сбогом, професоре!
Сбогом, приятелю!

Павел ПИСАРЕВ:
Човек с ярки политически убеждения


Добрин Спасов беше крупен учен, един от най-големите български философи-логисти, международно признат, превеждан в много страни, учен от равнището на Ръсел. Той беше човек с ярки политически убеждения, антифашист, участвал в изграждането на нова социалистическа България, изключително морален човек. Всички знаят за неговата работа, за мястото във философския свят - български и чуждестранен, за неговите позиции. Той и след 10 ноември 1989 г. не промени своите убеждения, макар че винаги се е борил против закостенелостта на българския държавен социализъм. Добрин Спасов участва активно в българската левица. Като учен, като човек и като социалист остава дълбоко и задълго в живота на България.

Янаки СТОИЛОВ:
Скептичен оптимист


Добрин Спасов ще остане с многобройните си и солидни философски изследвания в областта на логиката, с анализите си на политическата теория. Той е от тези хора, които не се ласкаят от конюнктурата на настоящето, от тези, които доказват, че дори на преклонна възраст са съвременници на своето време. И когато държавният социализъм рухна, той остана последователен на идеите, в които имаше рационална убеденост. Но търсеше потвърждение за тях не в миналото, а в най-новите идеи, които можеше да намери в съвременния свят. Добрин Спасов се отнасяше с критичност и към най-големите авторитети, включително и към световни авторитети и в теорията, и в политиката. Скептичен оптимист, Добрин Спасов остава голяма величина в българската наука, в политическата теория и в историята на БСП.

Александър СМОЧЕВСКИ:
Човек от бъдещето


Добрин Спасов показа, че всеки голям учен е същевременно и голям общественик, че истинската научна задълбоченост никога не остава затворена в тесните рамки на академичната среда, а се превръща и в обществена ангажираност. Един от знаците за тази негова ангажираност беше и участието му като учредител на Лявото крило в БСП.
Широтата на философското мислене на проф. Добрин Спасов започва с логиката, преминава през обществознанието, за да достигне до практическата политика. И във всяка от тези сфери той прояви своя талант, висок професионализъм, критичност, острота на мисълта и строга последователност, примесени с тънка ирония и самоирония.
Може би не случайно предпоследната му книга беше озаглавена "Философия и социология за XXI век", защото Добрин Спасов беше и си остава човек на бъдещето. Той беше имунизиран от всякакъв провинциализъм, неговите  философски текстове и логически открития (най-вече неговата теория за отношенията), които все още очакват непредубедена научна оценка и истинско признание, са забележителен принос в българската и световната философска мисъл на миналия и на настоящия век.
С Добрин Спасов България загуби един от най-големите си философи, най-талантливия си логик и още един блестящ интелект и общественик, а Българската социалистическа партия загуби един от критичните, но и непреклонни в убежденията си  последователи.
Нека бъде светла паметта му!
 

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 804

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 707

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 679

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 741

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ