22 Декември 2024неделя06:59 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД до 15 декември 2024 г.; „Доби прес“ ЕООД до 28 декември 2024 г.; в редакцията на вестника до 20 декември 2024 г. Цени: 12 месеца - 204 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД до 15 декември 2024 г.; „Доби прес“ ЕООД до 28 декември 2024 г.; в редакцията на вестника до 20 декември 2024 г. Цени: 12 месеца - 204 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

Йоланта Делибозова:

"Почисти хладилника" е най-хубавата рецепта

Трябва непрекъснато да се експериментира - именно в това е красотата на готвенето, смята водещата на едно от най-новите кулинарни предавания в българския ефир

/ брой: 261

автор:Альона Нейкова

visibility 6276

Йоланта ДЕЛИБОЗОВА е завършила Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Работи като артист-оркестрант в Софийската филхармония. Многократно е солистка на Бургаската и Русенската филхармония, както и на Филхармония Крайова, Румъния. Готвенето е друга голяма страст, която музикантката наследява от баба си. Йоли обича да експериментира и да интерпретира по свой начин видени и чути рецепти. Много държи на визията на създадените от нея ястия. Повече от 7 години Йоли поддържа собствен кулинарен блог. А напоследък зрителите на 24Kitchen я гледат в ролята на водеща на предаването "Домашно приготвени рецепти с Йоли". С усмивка споделя страстта си към вкусната и красивата храна. Експериментира в кухнята, използвайки както традиционни български, така и рецепти от цял свят. Като готвач черпи вдъхновение от всичко, което я заобикаля. И вярва в основните съставки на всяка рецепта - любов и фантазия.

 

"Не е нужно да се смайваме с трюфели и червен хайвер"

- Как се случи, че станахте водеща на предаването "Домашни рецепти с Йоли"?
- Както винаги - случайно. С Fox всъщност се познавахме от "Юлисима" - първото предаване, което те направиха с мое участие. Но то е за аржентинската телевизия и целта му бе да учи хората да готвят. Там всичко трябваше да бъде много подробно обяснено, бавно изказано и показано. Може би бе дори леко скучно, но пък за хора, които прохождат в готвенето, очевидно е добре да има и такива предавания. А за 24Kitchen снимах за първи път в България и съм много поласкана, че избраха отново мен. Целта бе да има формат, посветен на домашната храна. И в същото време да е свързан с България. В случая наистина е по-подходящо готвачът да не бъде професионален, а да е обикновена домакиня, която да забърква манджи като вкъщи.
- Това ли е различното на формата? Така ли смятате да преборите конкуренцията на кулинарните предавания, които може да се гледат почти по всички телевизионни канали?
- Наистина, залагаме на домашни рецепти. Всеки формат се различава с нещо от другия. "Домашни рецепти с Йоли" е много динамично предаване, снимано е на живо, с изключително красиви близки кадри, изпълнен е със страхотна енергия.
- Заинтригува ме фактът, че за снимките на първите епизоди екипът на кулинарното риалити не е влязъл в специално построено студио, а е наел истинска къща...
- Снимахме на невероятно място - в Гложене, в Тетевенския балкан. Самата къща е много интересна, цялата каменна, а от задната страна цялата е от горе до долу в стъкло,  Природата няма нужда да я описвам - всеки е наясно с красотата на българската планина и гора. Всичко бе много зелено и свежо. Там минава река Вит, има хубави вирове... С целия екип ходихме по водопади, яздихме коне, карахме колело. Всичко бе много естествено и истинско. Все едно си бях вкъщи, в собствената си вила и готвих за себе си и за приятелите ми.
- Зрителите не виждат всичко, което се излъчва в ефира. Разкрийте, поне отчасти, как протичат снимките на подобен кулинарен формат?
- Телевизионната аудитория става свидетел на 20-30 минути, а иначе един снимачен ден се състои от 12 часа, като се правят по 2 епизода. Работи се плътно, с една почивка. И когато екипът може да си отдъхне, аз започвам да готвя и да правя нещата за следващите две предавания. Защото, например, една торта няма как да се сготви в рамките на 4-5 часа снимки - да бъде направена, стегната, подходяща за разрязване и ядене. Затова съответно трябва да се направи от предния ден. Същото е и с много от по-сложните ястия, които изискват повече време за готвене. Но много от нещата се правеха по време на самите снимки, на живо.
- А как избирате рецептите?
- Те са абсолютно мои, всичките. Не ми е трудно, защото ги променям и импровизирам на момента. Представям ястия, които готвя вкъщи - за близки, за приятели, за семейството ми. Някои са изпитани, други - не са. Хубавото беше, когато избрахме 5 рецепти победители от играта на 24Kitchen. Зрители, които искат да видят рецептата си по телевизията, могат да ни я изпратят, а аз ще я сготвя. Има страхотни предложения, зрителите ще видят и тях.
- Трудно ли ви беше да готвите непознати ястия?
- Не, напротив - много ми беше приятно. И за да съм вярна изцяло на себе си, малко ги попроменях според собствената си призма, разбира се, и според собствения си вкус. И съм убедена, че тези, които са изпратили рецептите, в никакъв случай няма да ми се разсърдят.
- Подлежат ли на промяна предлаганите от вас самата рецепти?
- Задължително! Всяка рецепта подлежи не на една, на много промени, и то - всякакви. Непрекъснато го казвам на хората, с които общувам и контактувам на кулинарна тема. Можеш да имаш някаква база, нещо основно, което да ти харесва. Но ако го промениш според собствения си вкус и виждане, направиш му различна украса, става по-хубаво от всички чужди рецепти. Именно в това е красотата на хубавото готвене - трябва непрекъснато да се променя рецептата и да се експериментира. 
- Имате ли любима рецепта?
- Не, но любимата ми храна по-скоро е морската. Може би, защото съм си бургазлийка и съм много свързана с този вкус.
- Как се раждат най-хубавите ястия?
- Най-симпатичните рецепти за мен са онези, които обичам да наричам "почисти хладилника". Във всеки дом има сума ти неща, които могат да се превърнат във великолепни ястия. Много вкусни работи се правят с елементарни продукти, чиято себестойност не е много висока.
- Това е важно за много българи...
- Разбира се, че е важно. И мисля, че не е важно само за българите, а изобщо за хората по света. Не е нужно храната да е скъпа! Не е нужно да се смайваме с трюфели, червен хайвер и омари. Хубаво е и те понякога да присъстват на трапезата ни. Но тъй като са скъпи продукти, знаем, че не можем да си ги позволяваме често. Затова наистина могат да се направят аламинути вкъщи с това, което човек има подръка в хладилника.
- Кое все пак е най-екзотичното ястие, което сте приготвяли?
- По една тайландска рецепта панирах скариди в прясно настърган кокос. Много бяха вкусни, с хубав пикантен сладко-кисел сос. Мисля, че нещо подобно се приема като екзотика, защото е различно от типичната българска кухня.
- Намирате ли нещо необичайно и в нашата храна?
- Най-уникалният и малко познат български продукт е зеленото сирене в Черни Вит. Исках да покажа на зрителите - не само в страната ни, ами и по света - това съкровище, което имаме тук. Зеленото сирене се бори да бъде лицензирано, за да може да се произвежда. Наистина, за момента е битка с вятърни мелници. Това поне можах да направя - да му дам малко гласност в телевизионно кулинарно предаване. Заснехме и епизоди, посветени на тетевенската кухня, на старите български рецепти, на арменските ястия. В едно цяло предаване готвих в чест на баба ми. Използвах някои нейни рецепти, разбира се, пак променени от мен...
- Какво за вас е най-важното в готвенето?
- Стремя се храната да е свежа, зелена, здравословна... Старая се да има от всичко по малко. Някои ястия се готвят по-бавно, изискват повече време и търпение.
- А как се отнасяте към твърдението, че най-добрите кулинари са мъжете?
- За мен няма никакво значение полът и дали си професионален готвач. Въпросът е човек да готви хубаво. Имам много приятели, които са вълшебници в кухнята. Толкова е приятно, като се събираме, да хапнем нещо вкусно. Изобщо няма нужда да си професионалист, за да приготвиш хубава храна.
- Чувала съм да перифразират много известно изречение: "Кажи ми каква храна ядеш, за да ти кажа какъв си." Съгласна ли сте с подобно твърдение? Може ли да определите какъв е човекът пред вас според това какво готви и какво яде?
- Много труден въпрос. Защото, ако съдя по себе си каква храна ям, не знам на каква да се определя. Аз съм страхотен месар, не мога да живея без мръвчица. Не обичам сладко, плодове почти не ям. Как да се определя? Не знам. Но обичам вкусната и разнообразна храна. И може би затова съм отворена към живота, към хората. Обичам ги!
- Какъв подход трябва да имаме към готвенето? На какво да заложим?
- Никога няма да спра да повтарям, че най-добре е човек да се отпусне, да се отдаде на импровизация. Не бива да се мисли за готвенето като за нещо задължително. Или да казваме: "Ох, сега трябва да сготвя, защото трябва нещо да се яде!". Необходимо е този подход да се изкорени! Не трябва да се притесняваме от готвенето, да го приемаме като нещо трудно и сложно, което няма да ни се получи. Всичко ще бъде наред. Всеки може да готви!
- Много хора ви познават от кулинарните телевизионни предавания, но все пак сте професионален музикант.
- Готвенето е нещо, което обичам да правя. А музиката е всичко онова, което съм аз. Абсолютно всичко! Свиря от 5-годишна и ще го правя, докато мога...


Хруските на Йоли

За да приготвите страхотните Хруски на Йоли, са ви необходими:
- 1 пакет фини точени кори;
- домати;
- лук;
- пресен розмарин;
- разтопено масло;
- сол
Начин на приготвяне:
- нарежете лука и доматите на тънки полумесеци;
- накъсайте листенцата на розмарина;
- отворете пакета кори за баница, непосредствено преди да ги използвате;
- намажете всяка точена кора с малко разтопено масло, след това я сгънете наполовина, по дължина, намажете отново с малко разтопено масло и прегънете втори път, по дължина;
- повторете действията, докато прегънете кората 4 пъти и получите тънка дълга лента;
- срежете всяка лента от кората на три;
- подредете ги в голяма плоска тава, постлана с хартия за печене;
- гарнирайте лентите с полумесеци лук, домат и пресни подправки (може и със сирене, маслини и предварително задушени гъби);
- посолете.
Печете хруските в предварително загрята фурна на 200 градуса за 8-10 минути до златисто.
Добър апетит!

Има ли нелегален внос на добитък от съседна страна

автор:Дума

visibility 4410

/ брой: 244

Неизвестна болест покоси 200 овце във ферма в Карнобатско

автор:Дума

visibility 3554

/ брой: 244

65% срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 3701

/ брой: 244

Банките уличени в нелоялни практики при отпускане на кредити

автор:Дума

visibility 8188

/ брой: 243

Путин готов за диалог с Тръмп и Зеленски

автор:Дума

visibility 3960

/ брой: 244

Русия без условия за преговори с Киев

автор:Дума

visibility 3897

/ брой: 244

Белград минава на безплатен транспорт

автор:Дума

visibility 3398

/ брой: 244

Левите в Румъния се оттеглят от преговорите

автор:Дума

visibility 3285

/ брой: 244

Светът през 2024

автор:Дума

visibility 5197

/ брой: 244

Турбулентната политическа 2024 година

автор:Юлия Кулинска

visibility 5315

/ брой: 244

БСП се нуждае от радикална промяна

автор:Юлия Кулинска

visibility 4445

/ брой: 244

2024 - историческата година за БСП

автор:Александър Симов

visibility 3488

/ брой: 244

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ