29 Януари 2020сряда19:34 ч.

Класика

Почетоха Валери Петров с поезия

Предстои да бъде учредена награда на името на големия творец

/ брой: 80

автор:Боян Бойчев

visibility 772

На 24 април 2019 г. в Галерия-книжарница "София прес" по инициатива на Съюза на българските писатели и на Народно читалище "Емил Шекерджийски-1919 г.", на Агенция София прес, фондация "Нисим", издателство "Захарий Стоянов" и федерация "Култура и медии" бе отбелязана 99-ата годишнина от рождението на Валери Петров. 

На поетико-музикална среща, озаглавена "Нашият приятел Валери", се събраха близки, приятели и колеги на Валери Петров, представители на културни институции и творчески организации, почитатели на неговото творчество. В програмата прозвучаха стихове на Валери Петров в изпълнение на Асен Кисимов и Бенедикт Молхов (на запис от техния едноименен рецитал от 1993-1994 г.) и на съвременни поети. За Валери Петров и неговото необятно творчество говориха председателят на СБП Боян Ангелов, издателят Иван Гранитски, неговият съратник и приятел, писателят Анжел Вагенщайн, близките на Валери Петров Иво, Анна и Огнян Хаджимишеви. 

С тази среща се поставя началото на подготовката за честването на стогодишнината от рождението на поета, писателя, драматурга, преводача, общественика Валери Петров. Споделено бе намерението да се учреди национална награда "Валери Петров", първият носител на която да бъде обявен през 2020 г. Едновременно с това да се създадат школа за творческо писане за млади творци, прегледи на литературното творчество на големия поет и неговите интерпретации в театъра и киното, радиото и телевизията, пластичните изкуства, конкурси, рецитали за представяне и популяризиране на творчеството на Валери Петров. Намеренията са да се подготвят нови издания на негови произведения, изложби на документи, био-библиографично изследване и т. н. Предстои формирането на инициативен комитет за честването, привличането на нови институции и личности в подготовката му, изработването на програма за неговото провеждане.

Социалисти искат силна и прогресивна БСП

автор:Юлия Кулинска

visibility 0

/ брой: 20

360 тежки катастрофи от началото на годината

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 20

Гешев: Записите с Радев не са СРС-та, а извадки

автор:Дума

visibility 123

Ханке: България, не забравяй Аржентина

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 20

Очакват по-евтини горива заради коронавируса

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 20

До 100 хил. лева глоба за нелегално производство на храни

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 20

Отказват се от такса водомер

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 20

Коронавирусът плъзна в 17 държави

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 20

50 войници на САЩ ранени от удара на Иран

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 20

Патриарх Кирил: любовта ни към българите е неизкоренима

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 20

Вацлав Клаус се бои от "зелените" в Австри

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 20

История на висшето техническо образование у нас

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 20

Датата

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 20

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ