20 Септември 2021понеделник20:39 ч.

По-зле от Чернобил

/ брой: 199

автор:Аида Ованес

visibility 1348

Тогава, преди около 14-15 години, си мислехме, че радиацията от Чернобил е нещо много лошо. Години по-късно докторите ни уверяваха, че всъщност нещата не са били толкова зле. Може и така да е. Макар че инцидентът е станал вече повод за сравнение. Сравнение с онова, което се случва в родното ни здравеопазване. Не е прав Антон Кутев, че сега е като по времето на Чернобил. Мисля, че е по-зле.
Ако някой не е съгласен, няма да споря. Само... много ми се иска да знам как се случи така, че например една болница - русенската, която предишният екип на здравното министерство - на д-р Божидар Нанев, хвалеше като успешна, само за месеци е докарана до състояние пред фалит. И всички сме убедени, че това не е работа нито на медицинския й екип, нито на управлението й, нито на пациентите. Защото последните най-много се нуждаят от нея. Но болницата е пред фалит. Това, разбира се, не ни изненадва, защото след спирането на плановия прием, след спирането на храната за болните, след връщането на пациенти дори от големи столични болници, ще последват и фалитите. Само дето не става въпрос за фалити на бакалии. А за болници! А това е много лош знак за държавата и управниците й. Защото затварянето на болница не е игра за деца. 
 Не за пръв път здравен министър е даден на съд заради липса на лекарства против рак. Но този път случаят е сравним с онази капка, от която чашата прелива. Само че, ако пациентът или близките му спечелят делото, обезщетението ще плаща не министърът, а министерството. Сиреч, това са пак парите на данъкоплатците. Когато министърът плати обезщетение от джоба си, от семейния си бюджет, тогава лекарства ще има за всички болни и никой няма да шикалкави с търгове!
Но хората се умориха от протести. Не вярват, че някой може да ги чуе и да разбере какво става там, където уж рентгенът трябва да прави снимки, но не може, защото токът спира през 10 минути. Е, може би това е част от дисциплиниращите мерки, ала докато някой се опитва да "дисциплинира" системата на здравеопазването, тя ще вземе съвсем да залинее. "Да загине" не бих казала. Защото лечители, лекари, сестри, аптекари е имало, откакто свят светува. Управниците идват и си отиват. Само че сега, при възможността лекари, сестри и аптекари свободно да работят в други държави на ЕС, перспективите не са от най-розовите.
 

НАП спря 14 сайта за залагания

автор:Дума

visibility 218

Пари за пътища чак догодина

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 180

Токът за битa поскъпва неизбежно

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 180

Губим 40 000 работници годишно

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 180

Ватикана изисква здравен Covid сертификат от 1 октомври

автор:Дума

visibility 51

Ваксината на Pfizer е безопасна за деца между 5 и 11 години

автор:Дума

visibility 147

Кметът на Кабул нареди жените да си стоят вкъщи

автор:Дума

visibility 148

Стрелба в университет в Сибир, има ранени

автор:Дума

visibility 217

Датата

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 181

Между възхода и падението

автор:Евгени Гаврилов

visibility 439

/ брой: 180

Какво ни предлага дуетът Петков-Василев

visibility 1248

/ брой: 180

След края на 46-ото НС: Присъдата е сурова

автор:Мирослав Попов

visibility 666

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ