30 Септември 2020сряда12:41 ч.

По цял свят ходят, нищо не научават

Властта тласка научни институти и вузове вместо към съдружие към разделяне и противопоставяне

/ брой: 152

автор:Велиана Христова

visibility 1645

Министерството на образованието, младежта и науката продължава стриктно да следва политиката на предишния министър Даниел Вълчев и на сегашния Симеон Дянков за потискане и обезличаване на БАН с намерението науката да преминела към вузовете, понеже така било по света. С промените в Закона за насърчаване на научните изследвания държавата поема ангажимент да създаде поне три научни центъра (инкубатори) към университетите, да се съсредоточават парите към приоритети, обяви вчера министър Сергей Игнатов. На въпроса защо само към вузове, а не както е в Европа и по света (където такива научни паркове се създават на равноправни начала от научни институти и университети, като се привличат и иновативни фирми и в това съучастие е смисълът на тези научни центрове), министърът отговори: "Явно, четем различни книжки, световният опит е инкубаторите да са само към университети". Пък и институти можели да участват в работата на тия центрове под шапката на вузовете. Интерсно как става тая работа, когато институтите са водещи в дадена наука.
Очевидно Сергей Игнатов никога не е отварял сайтовете в интернет на подобни научни инкубатори, за да види реално как се създават, как се финансират и поддържат на равноправни начала от двата вида структури - научни организации и университети. Навсякъде науката е съдружие, никъде няма присъединяване на институти под шапката на вузове (обратният вариант го има, във Франция и Испания например). А уж живеем в информационния ХХI век. А би могъл министърът да попита как се правят тези неща и наши учени и преподаватели, които отдавна работят по договори в такива научни инкубатори по света. 
Именно насадената "отгоре" неравнопоставеност между научните изследвания в научните звена и във вузовете в полза на вторите бе причина академичните общности да не приемат подготвената от предишния екип на министерството Национална стратегия за науката в България. Робуваха на историческия принцип на това, което е било у нас, коментира Игнатов. До края на годината МОМН ще подготви наново стратегията, каза той. По всичко личи, че ни очаква вариант, подобен на предишния.
В момента Игнатов водел преговори с Дянков субсидиите на вузовете при актуализацията да се намалят с 15, а не с 20 на сто, както бе прието при първото четене на закона за промяна на бюджета. Грижа за БАН обаче не присъства в преговорите за по-малък финансов удар, макар че още преди приемането на бюджет 2010 от академията ненадейно и без обосновка по искане на Дянков предварително бяха отрязани 10 млн. лв. (над 11% от субсидията). И сега с около 40% свиване на парите спрямо 2009 г. БАН няма пари не само за ток и парно, не са й дадени дори парите дори за заплатите, липсват над 11 млн. лв. В институтите е разпоредено всеки да излезе около 40 дни неплатен отпуск за годината, което смъква мизерните заплати на учените допълнително.
 Да не говорим, че и до ден-днешен продължава пълното и дългогодишно нехайство от страна на просветното ведомство за това, че България е единствената страна в ЕС без целева оперативна програма за развитие на инфраструктурата и кадрите в науката. Използват се някакви възможности за европари по други програми за инфраструктура на вузовете и толкоз.
А иначе министърът се похвали вчера, че със зам.-министъра на финансите Владислав Горанов щели да викат ректорите един по един, според Игнатов - "нещо като обществена ревизия", за да кажат как изразходват получените средства. Когато човек прочете стенограмата от заседанието на МС от 30 юни т.г., вижда цялата любов, с която Б.Б. разпорежда да се привикат ректорите и да се види дали пък вузовете не мамят, че са бедни.

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 388

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 203

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 216

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 186

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ