19 Септември 2020събота19:40 ч.

По следите на Хелоуин, или кой отваря вратите за света на душите

Всяка година за Вси Светии американците харчат около 2.5 млрд. долара, като над половината от сумата е за бонбони - повече, отколкото на Коледа

/ брой: 247

автор:Альона Нейкова

visibility 2202

Когато в някои домове се преселват прилепи и паяци, хората се готвят да закачат по прозорците запалени тиквени фенери, а в магазините най-търсената стока са бонбоните, това означава, че наближава Хелоуин. Празникът, наричан още Вси светии, се отбелязва в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. И когато дългоочакваният от мнозина ден настъпи, всяко дете може да си сложи маска на лицето, да почука на съседска или дори на непозната врата и да "заплаши" домакините: "Трик или бонбони" и да събере сладкиши за много време напред.

За традицията да се чества Хелоуин хората по цял свят трябва да благодарят на ирландците. През втората половина на миналия век, подгонени от лошата картофена реколта, те се преселили в Америка и разпространили празника на духовете. Преди ирландците пък древните келти избрали 1 ноември за своята Нова година - "Samhain" (той е и Сауин, Самхейн, Самайн и Шоен - превежда се различно). Дотогава приключвало събирането на реколтата и неумолимо приближавала студената тъмна зима, която при северните народи винаги се асоциирала със смъртта.Според обичая в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември благородното ирландско войнство се събирало заедно с цялото население на огромен пир - най-веселият и най-страшният в годината. Келтите вярвали, че именно тогава се отваря границата между живите и мъртвите и сенките на починалите навестяват земята, защото не искат да си отидат завинаги. Легендата гласи, че те търсят живи тела, в които да могат да се вселят, и това е единственият им шанс да поживеят още малко сред близките си. За да не станат жертва на мъртва сянка, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията, преминали отворената граница към живия свят. За духовете оставяли различни ястия, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома. А самите жители се събирали около огньове, запалвани от друидите - жреците, които били едновременно и учени, поети и духовни водачи. По време на тези чествания били принасяни в жертва животни (някои споменават и хора), а после всеки вземал от свещения пламък, за да запали зимното огнище в дома си.
Повечето келтски територии били завзети през 43 г. пр. Хр. от римляните, които прекарват там 400 години. Смесва се не само населението, но и традициите на тези народи. Със Сауин се съединяват два римски празника. Първият - Фералия, се отбелязвал в края на октомври, ден за помен на починалите, и вторият - в чест на богинята на плодовете и дърветата Помона. Неин символ била ябълката и оттам тръгва традицията на Хелоуин да се организират игри с ябълки.
Християнството става господстваща религия там, където по-рано друидите правели своите обреди, едва около 800 г. сл. Хр. Половин век по-късно папа Бонифаций IV утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, когато се прославят всички християнски светци и мъченици. Така Католическата църква заменила езическите чествания на смъртта с нещо доста сходно. На английски език наименованието на празника звучи като All Saint's Day или Hallowmas, или All Hallows. Но хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на Вси светии, палели огньове и чествали Самхейн и деня на Помона. В средновековния английски език наричали празника All Hallows Eve или съкратено Halloween. По-късно, през 1000 г. 2 ноември се чествал като Ден на всички души - All Souls Day, в който трябвало да се поменат не светиите, а обикновените мъртви. След години обичаите за тези три празника се преплели и слели в един - Hallowe`en, който по-късно започнали да наричат Halloween. Честванията на този ден по неповторим начин съчетават езическата мистика с християнската.
Не навсякъде обаче било прието да се обръща внимание на нечистата сила на 31 октомври - протестантите от Нова Англия смятали това за грях. Докато в южните щати на Америка хората се маскирали и веселели от душа. Обичаите на различните европейски народи се смесвали в един котел с вярванията на индианците и накрая се появила американската версия на празника. По време на Хелоуин правели представления, гадания, но отбелязвали и прибирането на реколтата, пакостели, бутайки огради и врати, разказвали страшни истории за мъртъвци и привидения. Английската традиция повелявала в Деня на душите да се измолва храна и питие от богатите срещу обещанието да се молят за техните мъртви роднини.
Есенните празници в средата на ХIХ век станали нещо обичайно, макар още само в отделни райони на Америка. Но когато на континента пристигнали милиони гладни ирландци, скоро озъбената тиква на 31 октомври можело да се срещне във всеки дом. Американците също започнали да се преобличат в маскарадни костюми и да ходят при съседите, измолвайки храна и пари. Обичаят се нарича "trick-or-treat" - почерпи, за да не ти напакостя.
Девойките вярвали, че на Хелоуин могат да научат името и как ще изглежда техният жених, като гадаят с конци, огризки от ябълки и огледала, а мистично настроените американци обръщали дрехите си наопаки и през нощта излизали на пътя, надявайки се да срещнат някоя вещица. Но в края на ХIХ век се опитали да приключат с мистичния характер на честванията на Хелоуин, като го превърнали във всеобщ празник. Препоръките към градските власти били да организират вечеринки с игри и почерпки, а вестниците убеждавали родителите "по-малко да плашат децата". Така част от суеверните черти на Хелоуин останали в историята.
Около 20-30-те години на миналия век това било мероприятие с шествия, градски конкурси и концерти. Опитите на властта да вкара буйното младежко веселие в навечерието на Деня на Вси светии в прилично русло обаче често не постигали целта и завършвали с масов вандализъм. Когато все пак органите на реда успели да се справят с хулиганските прояви, празникът става по-скоро детски.
Разбира се, основните символи на тържеството са тиквите, но присъстват и ябълкитe, орехите и изобилието на Помона, черните котки, магията на Самхейн, дяволските духове, привиденията, скелетите и черепите от деня на Вси светии и деня на всички души.
Вечеринките на Хелоуин се разпространили и в училищата и пансионите - така традицията включила всеки малчуган в празника. И оттогава деца с маскарадни костюми обикалят домовете и, без празникът да е официален в САЩ, всяка година американците харчат за него около 2,5 милиарда долара. Повече от половината от тях - за бонбони, като сумата дори е по-голяма, отколкото на Коледа.
През последните години Хелоуин става все по-популярен и комерсиален във все повече страни по света. Организират се маратони със страшни филми, конкурси за детски рисунки, различни игри и забавления. Празникът е и добър повод за благотворителност, като вниманието е насочено към самотните възрастни хора и децата-инвалиди.

Предателство на християнската религия


Някои от съществуващите практики в празнуването на Хелоуин се смятат за предателство на християнската религия и Господ. Такива са, например, различни ритуални действия, преобличането като мъртъвци, броденето в тъмнината в ритуални костюми. Дори използването на така известния тиквен фенер се смята за езическа практика и почит към смъртта. Светлината в него се свързва с факта, че древните келти запазвали жарта от свещения жертвен огън и разпалвали отново огнищата си с него.
И въпреки че някои секти, като сатанистите например, придават особен смисъл на този празник, днес той остава любимо забавление най-вече за децата.
В Източното православие денят на Всички светии се празнува в началото на лятото, в първата неделя след Света Петдесетница, като в България това време се нарича Русалската неделя.

Светещият Джак скита по светаЛюбопитен факт е, че традиционният тиквен фенер, без който никой днес не може да си представи Хелоуин, се нарича Светещият Джак или Тиквеният Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още 10 години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник, не заслужавал да отиде в Рая, а заради сделката си с Нечестивия не можел да попадне дори и в Ада. Затова Дяволът дал на пияницата въглен от Чистилището, който Джак поставил в издълбана ряпа и в очакване на Страшния съд тръгнал да скита по света, като се превърнал в символ на прокълнатата душа
Когато празникът на Вси светии се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиква.
 

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 0

Касата ще поема тестовете на ученици под карантина

автор:Дума

visibility 44

Гешев нахъсва прокурорите, отвън искат оставката му

автор:Дума

visibility 65

Прокурорите избират свой представител във ВСС

автор:Дума

visibility 152

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 835

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 414

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 761

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ