16 Януари 2022неделя11:55 ч.

ново:

Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович

Награждаването (Терзиев вляво)

На фокус

По протежетата ще ги познаете

Социалното министерство награди уникален мошеник в науката, трима зам.-министри на крака му връчиха приза

/ брой: 28

автор:Велиана Христова

visibility 5202

Това правителство наистина трябва да си ходи. Незабавно. Държавата е напълно разградена във всички области; законите се потъпкват поголовно; правила има, но не се спазват, а нарушителите са безусловно толерирани от властта. Ето ви един пресен пример от сферата на висшето образование, който е толкова парадоксален, че чак е абсурден.

Преди няколко дни сайтът "Порталът на Силистра" представи един от носителите на "Годишната награда за социална иновация - 2019" на Министерството на труда и социалната политика. В церемонията са участвали зам.-министрите от МТСП Султанка Петрова, Зорница Русинова и Лазар Лазаров. Награденият се казва Венелин Терзиев. Представен е в сайта дословно като "професор, доктор на науките, един от най-разпознаваемите учени в чужбина и редовен професор в Националния военен университет "Васил Левски във Велико Търново и Русенския университет "Ангел Кънчев". В сайта на МТСП пък е уточнено, че е научен ръководител на екип от Русенския университет.

Човек чете и не вярва на очите си. Въпросното лице стана обект на публикация в ДУМА още в края на юни 2018 г. - русенски бизнесмен, който успя за 4 години в различни вузове да получи научна степен "доктор"; три пъти да стане "голям доктор" (доктор на науките), да заеме длъжността професор в 4 различни висши училища и да преподава в тях 15 учебни дисциплини (от икономика и социални дейности до национална сигурност). Както и да публикува 1673 статии, да участва във всякакви конференции у нас и в чужбина, да се титулува "член-кореспондент" на частна руска академия, да участва дори в биеналето на хумора в Габрово. А паралелно да върти 7 фирми с обществени поръчки за по над 2 млн. лв. и проекти от еврофондове, както и 3 неправителствени организации, всичките с разнообразен предмет на дейност - от медицина до строителни материали. Дори е бил разследван за корупция с обществена поръчка за негова фирма от Великотърновската болница. 

Главоломната "изследователска" кариера на Венелин Терзиев е невъзможна според всички закони, отнасящи се за висшето образование, за науката и за академичния състав. Дори само една дисертация за "доктор на науките" след получаване на степен "доктор" трудно се защитава за 4 години, камо ли за 4 месеца - при това три "големи" докторски защити накуп! Да не говорим как в същото време се заема длъжност "професор" в 4 вуза (недопустимо по закон) и как се написват 1673 статии - по 418 на година! И други медии също поставиха въпроса за "кариерата" на г-н Терзиев. Образователният министър Красимир Вълчев, разбира се, обеща проверка на случая, но... ни звук до момента, вече близо две години. 

Преди около пет месеца решихме да помогнем на г-н министъра и публикувахме справка от информационния център НАЦИД за подвизите на великия учен, който едва ли има аналог в света по светкавична кариера. Терзиев става "доктор" във Варненския свободен университет на 2.07.2014 г.; след четири месеца - на 24.11.2014 г., получава диплом за "доктор на науките" от Националния военен университет "Васил Левски". Втори път става "доктор на науките" в Стопанската академия в Свищов на 7.10.2015 г. и трети път - в Бургаския свободен университет на 30.01.2018 г. Още на 29.09.2015 г. Русенският университет го избира за професор, той и в момента си работи там на тази висша академична длъжност. Продължава да е професор и във Военния университет, назначен там като такъв на 2.08.2016 г. (според нашето проучване, на 23.02.2018 г. героят ни заема длъжността професор и в Бургаския свободен университет). Единствено във Висшето училище по телекомуникации и пощи, което също го е направило професор (на 13.02.2017 г.), той е освободен от длъжността на 2.07.2018 г. Всеки, който има дори най-малкото отношение към висшето образование, би хлъцнал пред тези данни, които не оставят никакво съмнение, че става дума не за друго, а за велик комбинатор, Остап Бендер в българската наука. Проблемът обаче не е в него, а в онези, които са му дали баницата - във всичките тези висши училища рецензенти и научни журита са писали без свян, че той отговаря на изискванията на Закона за развитие на академичния състав, давали са му хвалебствени рецензии и са ръкоплещели на "постиженията му". А това показва само едно - че системата на висшето образование е дълбоко прогнила, че в нея минават без проблем всякакви закононарушения и че на студентите преподават какви ли не окичени с фиктивни титли персони. Ето затова преди 9 години министърът на ГЕРБ Сергей Игнатов ликвидира ВАК, която пречеше подобни научни иноватори да се катерят по академичната стълба.  

Колкото до помпозното определение "един от най-разпознаваемите учени в чужбина" и до титлата "член-кореспондент", с която кичат Терзиев под път и над път, тя е от Руската академия по естествознание (РАЕ) - едно от над 100-те псевдонаучни частни формирования в днешна Русия, за което официалният руски Портал на докторантите и аспирантите предупреждава, че "РАЕ раздава измислени медали, дипломи за професори, член-кореспонденти, макулатура от псевдонаучни списанийца, прави конференцийки "аз на тебе, ти на мене", занимавайки се с шарлатански изобретения в стил "вечен двигател" и "жива вода", парамедицински услуги и пр.". Сайтът на Ростовския държавен университет пък направо предупреждава: "Внимание, мошеници!" и съобщава, че Европейската организация за противодействие на мошеничествата и корупцията (ЕОПМК) моли всички, които са получили награди от РАЕ със символика на Евросъюза, да се свържат спешно с ЕОПМК. 

Та ето на този деец на научния бизнес, който се върти в България, трима зам.-министри на крака връчват годишната награда на МТСП! Образователният министър пък, който е отговорен за спазването на законите в образованието, се прави на глух и сляп пред несъмненото безобразие. Явно цялото правителство стои зад мошеничеството. Завесата на причините леко открехна колега журналист, който публикува, че героят ни - "академичният патриотичен уникат", е член на ВМРО, че за въпросните 4 години е бил научен ръководител на над 20 докторанти, обучавани по "съкратената" процедура в НВУ (сред тях - ексминистър Божидар Лукарски и неговата заместничка Даниела Везиева), и е участвал активно с рецензии в дейността на повече от 30 научни журита. Обидно е за истинските учени. 

Досега властимащите само прикриваха безобразието, сега започнаха да го награждават. Тези хора просто трябва да си ходят! С всичките си протежета. Незабавно! 

Русия: Санкции срещу Путин носят разрив

автор:Дума

visibility 778

/ брой: 9

Сърбия няма намерение да влиза в НАТО

автор:Дума

visibility 761

/ брой: 9

Полша поема председателството на ОССЕ

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 9

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 461

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 537

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 547

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ