19 Май 2021сряда04:45 ч.

По комплиментите ще ги познаете, или философията на ласкателствата

Някои национални особености предполагат спазването на определени правила при общуването с чужденци

/ брой: 38

автор:Альона Нейкова

visibility 2511

Световен ден на комплимента се отбелязва на 1 март. Липсват обаче достоверни сведения за това кой точно е измислил този празник. Знае се само, че идеята е възникнала съвсем спонтанно и принадлежи на обикновени хора, водени от искреното желание поне един от 365-те дни в годината изцяло да бъде посветен на размяната на похвали и любезности. Напълно възможно е с течение на времето този почин да стане толкова популярен, че миговете, лишени от ласкателства, да станат редки изключения.

Думата "комплимент" всъщност е с френски произход и буквално означава похвала, признание, възхищение или одобрение, насочени към определен човек с цел да бъде поласкан или да му се достави удоволствие. Не е тайна, че хората по различен начин се отнасят към подобен тип любезности. Заради всекидневната суета и постоянните грижи често просто забравяме или не се сещаме да кажем на човека до нас топли и добри думи. За някои обаче ласкателствата са лъжовни и им липсва искреност. Затова специалният празник, посветен на комплиментите, само засилва нелицеприятната страна на това явление. Необходимо е да се признае обаче, че донякъде тези разбирания не са лишени от основания.
Хубаво е да имаме предвид, че празникът не задължава никого да прави нещо неприятно. Тоест, ако ласкателствата се приемат по-скоро като лъжа, може да се потърсят мили думи, които няма да са неискрени. Но пък наистина е изключително приятно, въпреки всички грижи, Световният ден на комплимента да послужи като напомняне и катализатор за позитивни признания към онези, които го заслужават. Защото силата на думите е неизмерима: те могат да убиват и да изцеряват.
И тъй като за тях не са нужни пари или специална подготовка, адекватната им употреба във всекидневието само може да подчертае тяхната ценност, особено ако са изречени искрено. Още повече, че човешката душа е устроена така, та да разпознава лицемерието и да го разграничава от думите, идващи право от сърцето.
Важно е да се помни, че комплиментите трябва правилно да се поднасят и правилно да се приемат. И, разбира се, добре е да се правят на място и не само при конкретен повод, но и когато спонтанно ви се прииска и чувствате, че без тях денят ви няма да е пълноценен.
Всички знаят, че изразяването на възхищение или одобрение помага да се намери бърз и лесен път към сърцето почти на всеки човек. Това наистина е така, но все пак е редно комплиментът да е основателен, защото иначе ще доведе до ефект, противоположен на очаквания. Особено внимателно трябва да се изричат любезности по адрес на представители на други страни, тъй като традициите и разбиранията за рамките на приличието на много места по света са доста различни и понякога изненадващо странни.
В общуването с чужденци е важно да се помни, че между вашите и техните култури и обичаи е възможно да съществуват определени специфики. Затова, срещайки се с другоземци, се налага да се замисляме върху всяка дума, камо ли, когато правим комплименти. Понеже някои реакции на ласкателствата не просто може да предизвикат учудване, но и да доведат до неподозирани последици.
Във Великобритания например не бива да се целуват ръце на дамите и да се изричат похвали за външния им вид - това се приема като нещо изключително непристойно. В Норвегия комплиментите са еквивалент на най-неприемливата форма на ласкателството, което пък се смята за грях: дори децата от тази скандинавска държава не получават похвала за успехите си. Във Финландия одобрението е много интимен акт, затова не е редно да се изказва на публично място. Ако все пак не се сдържите или рискувате да изразите възхищението си пред останалите, жителите на тази студена страна ще се престорят, че не са ви чули.
В Египет пък съществува легенда, че син на фараона е починал, след като някой му е направил комплимент, затова не се учудвайте, ако изразеното възхищение предизвика агресивно отношение. В Италия не бива да хвалите малчуганите. Но в случай че все пак не успеете да се сдържите при вида на пухкаво бебе, подгответе се да станете свидетел на какви ли не еквилибристики от страна на родителите, които ще побързат да се отдалечат колкото се може по-бързо от вас и вероятно ще направят от пръстите си "рогца", познати по света най-вече като хевиметълски жест. Не бъдете прекалено любезни и с жените в мюсюлмански държави, понеже рискувате да се сблъскате с враждебността на местните представители на силния пол.
На някои места, като например в Канада и САЩ, комплиментите за визията на нежната половина на човечеството може да се изтълкуват като сексуални намеци или дори тормоз. В подобни случаи дамите имат пълното право да подадат оплакване в полицията. А в Гърция не бива да хвалите картини, вази или други предмети от интериора, тъй като в съответствие с традициите за гостоприемство в страната сърдечният домакин е длъжен да ви подари всичко, което сте споменали, че ви харесва. От само себе си се подразбира, че подобна щедрост не е особено искрена, но пък е част от особеностите на манталитета на жителите на южната ни съседка. Когато правите комплимент на китаец, не го сравнявайте с негов сънародник: не му казвайте, че е по-красив, по-добър или е по-способен от останалите. Обитателите на Поднебесната империя се смятат за голямо семейство, затова по-скоро ще се обидят заради съотечественика си, отколкото ще се зарадват на собствените си успехи.
Когато в Япония искат да изразят възхищението си от някоя жена, казват, че тя прилича на змия. Най-нестандартни комплименти обаче се правят в Южна Корея, където представителките на нежния пол трябва да са раними, слаби и колкото се може "по-уязвими". А истинските мъже, на свой ред, всячески се стремят да пазят и обгрижват половинките си. Затова околните смело изказват мнението си за уморения вид на южнокорейките, подчертавайки колко зле изглеждат и обръщайки внимание, че вероятно са болни и се нуждаят от медицинска помощ. Само по този начин може да подчертаете тяхната "порцеланова крехкост" и природния им финес.
Тези, а и някои други национални особености предполагат познаването и спазването на определени правила при общуването с чужденци. Подобни знания не изискват грандиозни усилия и са много полезни, включително и при правенето на комплименти. Не е сложно да бъдат запомнени, но най-важното е да се прилагат често и на място, а не само по празници или с користна цел.

 

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ