05 Август 2021четвъртък07:32 ч.

По-хитри от папата

/ брой: 87

автор:Светлана Велева

visibility 1350

Новата система за тол таксата покрива 85% от пътната мрежа, гласи проектът. За сравнение - в държавите от ЕС тя покрива до 3%. И това е логично, предвид че тази такса се плаща от тежкотоварните автомобили, а те преминават по първокласните международни пътища. Ние обаче, нали сме по-хитри от папата, сме решили да покрием и голяма част от второкласните и третокласните пътища. То пак добре, ако ТИР-ът не заседне, пропадайки в някоя дупка. Реално обаче по тези пътища минават само автобусните превозвачи. Идеята на тол таксата, според депутата от ГЕРБ Александър Ненков, е по-справедливото събиране на средства - по-тежките превозни средства да плащат повече, защото и рушат повече. В това има логика, но ще плащат всички превозвачи, вкл. пътническите автобуси. И тук моделът е тотално сбъркан. Тъй като те правят множество ежедневни курсове, таксата реално ще натовари тях, а не преминаващия транзитен ТИР трафик.
Натоварването на автобусните превозвачи неминуемо ще вдигне цената на услугата - те вече прогнозираха с 15%. Но може и да са недостатъчно. За един автобус от София до Бургас например тол таксата ще струва 100 лв. за един курс, а те са десет на ден. Много фирми ще фалират и така отдалечени населени места, които разчитат само на автобусите, ще останат без превоз. Чрез тол таксите държавата иска да събере между 700 млн. и 1 млрд. лв. Евросредствата свършват и в новия програмен период оставаме без пари за строеж на пътища, казва Ненков. В цял свят обаче тези такси служат само за поддръжка на пътищата, а не за строеж на магистрали.
Всичко би могло да стане много по-лесно. Тол такса да се плаща само от тежкотоварните превозвачи и само на магистралите, както е навсякъде. А ремонтите по второкласните и третокласните пътища да са за сметка на постъпленията от акцизите. Те се плащат от хората, които карат коли и съответно рушат пътищата.


 

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ