09 Април 2020четвъртък05:25 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Напоследък САЩ съзнателно демонтират редица споразумения, които са крайъгълни за международната сигурност. За Русия ставаше опасно за спазва мъртви договори

По-добре да се изплашим сега

Бавно и полека ракетно-ядрената заплаха се завърна в Европа

/ брой: 154

автор:Георги Георгиев

visibility 1166

Преди десетина дни САЩ официално напуснаха Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). Тяхното действие логично бе последвано и от Русия, която в тези условия е напълно безсмислено и дори опасно, от гледна точка на руснаците, да спазва клаузите на един умъртвен договор. Все пак Кремъл обяви, че преустановява, а не прекратява участието си в договора, което решение вероятно има някаква дипломатическа стойност и тънкост, но не и в очите на Вашингтон. Американците съзнателно демонтират в последно време крайъгълни за международната сигурност споразумения и договори в различни области, опиянени от усещането си за сила. Голяма въпросителна е надвиснала и над Договора за стратегическите настъпателни оръжия. 

САЩ, които са искрено загрижени от имиджа си на държава, която винаги уж е на страната на доброто, обосноваха прекратяването му със злонамерени действия от страна на Русия. Москва разработвала ракети, които нарушават ДРСМО, и не оставила друг изход на американците. Тези обвинения бяха подети и от НАТО, но без особен ентусиазъм. Основният обвинител на Русия бе генералният секретар Йенс Столтенберг, който има незавидната роля да бъде "говорещата глава" на организация, доминирана изцяло от САЩ, зависеща изцяло от САЩ и реализираща интересите на САЩ в Европа.

Първите заявления на Вашингтон след напускането на ДРСМО потвърдиха правотата на онези експерти, които казваха, че в действията си американците се ръководят преди всичко от противопоставянето на Китай, отколкото от митичната "руска заплаха". На 3 август новият ръководител на Пентагона Марк Еспър обяви, че САЩ искат да разположат ракети със среден обсег в Азия и даде ясно да се разбере, че те ще са насочени срещу Китай. Целта на тези упражнения е да накарат Пекин да подпише договор със САЩ или още по-добре тристранен договор Китай-Русия-САЩ за ограничаването преди всичко на китайските ракети със среден обсег. Това няма да стане. Китайският ядрен арсенал, казват специалисти, се крепи преди всичко на този клас ракети и Пекин няма причини да се разоръжава пред Вашингтон, и то в условията на започната от САЩ икономическа война. Така ще станем свидетели на трайно влошаване на ситуацията с безопасността в Азиатско-Тихоокеанския регион. Но не само.

ДРСМО заедно с вече ликвидирания от САЩ договор за противоракетната отбрана (ПРО) беше една от основните спирачки пред ракетно-ядрената надпревара в Европа и от ключова важност за сигурността на Стария свят. С премахването на тези спирачки, както и с неглижирането на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа от страна на САЩ се отварят широки възможности за нарастване на военната заплаха в Европа. Американците обещават, че няма засега да разгръщат нови ракети в Европа, но техните обещания са празни думи, както показва практиката.

С агресивните си действия на дипломатическата сцена, които са основно насочени към Китай, американците създават рискове и заплахи за европейските си съюзници. Част от тях, водени от историческа русофобия, приветстват нарастването на военната заплаха, като виждат в разтрогването на договорите способ за повишаване на своята сигурност - "повече американски войски и ракети - по-голяма сигурност". Други, особено на Запад, смятат, че това са грешни стъпки, но тъй като не вярват в реалната заплаха от ядрена война с Русия, не полагат особени усилия да озаптят американците. С изключение на дипломатически декларации. Проблемът е, че макар никой да не иска конфликт, още повече ядрен такъв, когато се събере критична маса от безотговорни политици, конфликтни точки и струпано оръжие, Европа може да бъде запалена (буквално) от случаен инцидент. 

За България опасностите рязко се увеличиха. Първо в НАТО, т.е. американците заговориха за усилване на системата за ПРО по източния фланг. Имат предвид Полша и Прибалтика, но географското положение на България е такова, че страната ни може да бъде разглеждана като бъдеща площадка. Руснаците разглеждат ПРО като стратегическа заплаха. Второ, активираха се разговорите за съдбата на американското тактическо ядрено оръжие в Европа и предислоцирането на американските войски от Западна към Източна Европа. По-добре е да се изплашим сега, отколкото да изпаднем в ступор от ужас по-късно.

Темата за ракетно-ядрената заплаха в Европа не е приоритетна за дневния ред на обществото ни. То има други проблеми, но това не може да бъде извинение. През последните дни пред бившия Партиен дом група граждани протестира срещу евентуалното разполагане на ядрено оръжие в България. Протестът им по-скоро предизвика присмех в социалните мрежи, отколкото да бъде повод за размисъл. Няма да е за първи път, когато в България свестните ги считат за луди. 

Мислете, докато не е станало късно.

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 68

Трезорите предлагат кредитна ваканция до 6 месеца

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 68

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 296

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 105

/ брой: 68

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ