08 Май 2021събота01:00 ч.

Няколко думи

По дъното

/ брой: 83

автор:Мая Йовановска

visibility 483

По повод споделеното от мен, че ми се е наложило плащане за операция в размер на близо 5 пъти минималната заплата без удръжките, моя позната, работеща за кредитна компания, обясни, че голяма част от хората вземали бързи заеми именно за лечение и за неотложни нужди. На все повече нашенци се налага да платят битовите си сметки с кредити. А изследване неотдавна показа, че много българи пазаруват дори храни от първа необходимост със заем.

За много хора кризата е страшна, защото нямат даже грам "мазнинки" (по Борисов), а това са повечето българи. Именно със ступора от недоимъка пък се обяснява стискането на макар и малкото, което все пак имат някои хора в банките. Последните данни показват, че през март българите са изтеглили заеми за над един милиард лева (стр. 5). Обемът на взетите кредити конкретно за потребление се повишава с 6% (29,4 млн. лв.) до 516 млн. лв. Голяма част от тези пари обаче не са нови заеми за потребление, а кредити за покриване на борчове, които хората не могат да плащат. 

Все повече българи са на кредит заради екзистенциални нужди. Бях втрещена преди години, когато върху витрината на траурна агенция прочетох, че се дава възможност за разсрочено плащане. Не само животът е на кредит.

През последната година на криза обаче се нароиха новите милионери. Превръщаме се все повече в страна на контрастите. От години сме първенци по най-голяма разлика между бедните и богатите. Последните данни отново препотвърдиха първенството ни - над осем пъти е разликата в доходите между бедни и богати. НСИ оповести вчера, че под прага на бедност са близо една четвърт от българите или 1 млн. и 659 хил. души. И това е факт при доста мижавия ни праг на бедност - най-ниският в ЕС. Първи сме и по работещи бедни, като и този показател расте през последните години. 

У нас се живее трудно, а хората, особено най-бедните, са смазани и напълно обезверени. Липсата на далновидна, адекватна дългосрочна социална и подоходна политика обяснява и постоянно топящото се население в България. И все по-осезаемото предпочитание на младите да поемат към Терминал две. 15 години след влизането ни в ЕС и похарчването на милиарди за асфалт, стиропор, скъпи коли и къщи за личните гости на "богоизбраните" се движим само по дъното и някои останаха съвсем без въздух. Накъде вървим, по дяволите!

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 86

Русия и олигарсите заплашвали Украйна

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 86

В ЕС обмислят сили за бързо реагиране

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 86

Коронавирусът убива по 4000 на ден в Индия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 416

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 306

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 865

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ