22 Септември 2021сряда05:08 ч.

Няколко думи

По дъното

/ брой: 83

автор:Мая Йовановска

visibility 54

По повод споделеното от мен, че ми се е наложило плащане за операция в размер на близо 5 пъти минималната заплата без удръжките, моя позната, работеща за кредитна компания, обясни, че голяма част от хората вземали бързи заеми именно за лечение и за неотложни нужди. На все повече нашенци се налага да платят битовите си сметки с кредити. А изследване неотдавна показа, че много българи пазаруват дори храни от първа необходимост със заем.

За много хора кризата е страшна, защото нямат даже грам "мазнинки" (по Борисов), а това са повечето българи. Именно със ступора от недоимъка пък се обяснява стискането на макар и малкото, което все пак имат някои хора в банките. Последните данни показват, че през март българите са изтеглили заеми за над един милиард лева (стр. 5). Обемът на взетите кредити конкретно за потребление се повишава с 6% (29,4 млн. лв.) до 516 млн. лв. Голяма част от тези пари обаче не са нови заеми за потребление, а кредити за покриване на борчове, които хората не могат да плащат. 

Все повече българи са на кредит заради екзистенциални нужди. Бях втрещена преди години, когато върху витрината на траурна агенция прочетох, че се дава възможност за разсрочено плащане. Не само животът е на кредит.

През последната година на криза обаче се нароиха новите милионери. Превръщаме се все повече в страна на контрастите. От години сме първенци по най-голяма разлика между бедните и богатите. Последните данни отново препотвърдиха първенството ни - над осем пъти е разликата в доходите между бедни и богати. НСИ оповести вчера, че под прага на бедност са близо една четвърт от българите или 1 млн. и 659 хил. души. И това е факт при доста мижавия ни праг на бедност - най-ниският в ЕС. Първи сме и по работещи бедни, като и този показател расте през последните години. 

У нас се живее трудно, а хората, особено най-бедните, са смазани и напълно обезверени. Липсата на далновидна, адекватна дългосрочна социална и подоходна политика обяснява и постоянно топящото се население в България. И все по-осезаемото предпочитание на младите да поемат към Терминал две. 15 години след влизането ни в ЕС и похарчването на милиарди за асфалт, стиропор, скъпи коли и къщи за личните гости на "богоизбраните" се движим само по дъното и някои останаха съвсем без въздух. Накъде вървим, по дяволите!

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 192

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 181

Моите песни

visibility 329

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 537

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 865

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 440

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ