26 Септември 2020събота18:14 ч.

По-далеч от Бойколандия!

/ брой: 256

автор:Валентин Георгиев

visibility 1379

Все по-стряскащи демографски статистики ни заливат в последните дни. Близо 30 000 са студентите ни зад граница по данни на Агенцията за българите в чужбина. Мнозинството от тях въобще и не мислят да се връщат в Родината. А струва ли си, при положение че тук, в държавата на калинките, едва 20% от завършилите висше образование работят по специалността?
Очевидно младите ни умове добре се ориентират - колкото може по-далеч от Бойколандия! Разбираемо - в другите държави има всякакви специалности и повечето се търсят, тук - няма. Тук държавата мачка всичко читаво къде по поръчка, къде заради принципа да уредиш първо родата или своите хора.
И каква реализация, моля ви се? У нас от предкризисната 2008 г. досега работните места са намалели с 400 хил., показва анализ на БСК. През 2008 г. те са били 2,4 млн., а в началото на тази - едва 2,07 млн. Почти не останаха работещи предприятия, а т.нар. ни икономика се състои главно от заведения, хотели, търговски обекти, чат-пат някоя фирма от преработващата промишленост. Затова и на "трудовия пазар" основно се търсят такива кадри - сервитьори, продавачи, шивачи, шофьори-пласьори...
Държавата няма стратегия, а вузовете и бизнесът ни се лутат в мъглата в опит да се срещнат и се обвиняват взаимно кой е първопричината за хаоса. При стабилна икономика и мъдро управление се определят приоритети в коя посока ще се развива индустрията, насочват се инвестициите, а така и младите хора получават информация каква професия да изберат да учат.
Трябва ли да се учудваме тогава и на последното от тази черна серия проучвания - за младежката безработица у нас, според която всеки четвърти българин на възраст до 30 г. не прави абсолютно нищо - нито работи, нито учи, нито стажува. Е, при такава "среда" изборът за някакво спасение навън няма конкуренция.

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 526

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1053

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 545

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ