02 Май 2024четвъртък20:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

По 20 Е-та има в сандвичите, продавани около училищата

/ брой: 199

автор:Дума

visibility 785

Средно в един сандвич се откриват 20,5 отделни Е-номера. Рекордът е на сандвич с пиле в сладко-кисел сос с 35, а в другата крайност е продукт с моцарела с 5 добавки. Това е установила проверка на "Активни потребители" на пакетирани сандвичи, продавани край училища. Всички Е-та(стабилизатори, подобрители на вкуса и аромата и пр.) са разрешени за влагане в храни. Проучването е направено на базата на 36 марки пакетирани сандвичи в София, Варна, Шумен, Перник, Велико Търново и Благоевград, като пробите са купени в края на септември и началото на октомври. 

Масово етикетите съдържат непълна или нечетлива информация, като само 33% от проверените марки са с коректно и цялостно описание. В 1 от 4 няма зеленчуци, в останалите присъстват очевидно повече за красота - само в 2 марки количеството на зеленчуците надхвърля 10% от общото тегло на продукта. Палмово масло има в имитиращи млечни продукти. "Всички сандвичи са приготвени от индустриални месни продукти - колбаси, шунка, филе, бекон. В нито един от тях не открихме месо, такова, което бихте си купили от магазина, или риба. Съответно тези обработени меса съдържат множество технологични добавки, известни като Е-номера", пишат от "Активни потребители". Те са установили средно 2,6 консерванта, най-много 4, а най-малко 1, като най-често се срещат нитритните съединения, влагани в колбасите, а оцветителите са средно 2,2. 

Въпреки общата негативна тенденция има компании, използващи натурални съставки, които не съдържат Е-номера и заместители. За съжаление, позитивните примери са малко, коментират от "Активни потребители".

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 715

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 703

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 734

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 829

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 765

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ