23 Февруари 2020неделя20:16 ч.

Спечелилият проект на италианския екип

На фокус

Площад "Света Неделя" - история с глазура

Ще се загуби ли духът на стара София с планираното обновление на емблематичната градска зона?

/ брой: 233

автор:Деси Велева

visibility 1492

Още едно емблематично за София място се превръща в арена на раздори и съперничество, които провокират и неяснотите за бъдещето му. В София стана традиция всяка промяна в облика на централен площад или ключова улица да предизвикват конфликтни ситуации, а по този път върви и казусът с планираното от години обновление на района около църквата "Света Неделя". Неразбирателството около провеждането на самата процедура за конкурса е на път да се пренесе и върху спечелилия проект за изгледа на един от най-старите площади в града. 

Проектът на архитектурното студио на известния италиански архитект Масимилиано Фуксас получи най-много гласове от международното жури, което трябваше да оцени кандидатите. Победителят бе обявен преди дни, а вече предизвика разнопосочни оценки както сред професионалните среди, така и сред аматьорските - в лицето на обикновените столичани. Коментарите са показателни за интересните времена, които предстоят около реализирането на проекта. А според него площадът около църквата "Света Неделя" ще бъде изпълнен със стъклени високотехнологични навеси, които едновременно ще служат като лампи и като система за събиране на дъждовна вода за напояване. Освен това те ще произвеждат електричество чрез фотоволтаици, което ще осветява пространството през нощта. Събраната дъждовна вода в тях пък ще отива за напояване. Зад храма и пред хотел "Балкан" ще пръскат фонтани, а около него стъклен похлупак ще пази археологическите разкопки. Предвидена е нова настилка, цветно озеленяване, а трамвайната линия ще бъде запазена и ще разделя пространството на две. Според проектантите целта на дизайна е да се възроди духът на антична Сердика от римския й период. От общината очакват работният проект да е готов през следващата година, а реализацията му да започне през 2021 г. и да завърши през 2024 г. Осъществяването му ще глътне около 17 млн. лева. 

Компютърната визуализация на архитектурния екип представя бъдещия облик на площада с глазура и блясък. Само че, както знаем добре от скорошния друг грандиозен проект - за Графа, на картинка нещата са едни, на практика - други. Първият знак, че красотата може да е измамна и да е демонстрирана на неподходящо място, дойде от един от участниците в журито, който се подписа с особено мнение. Арх. Борислав Игнатов, общински съветник и кандидат за кмет на София, смята, че проектът ще е скъп за поддръжка, а стъклените осветителни тела ще трябва всеки ден да се "бършат от прах и кал". Последвалите коментари на столичани засега варират от "нереалистично", през "изчанчени и екстравагантни приумици и концепции", до "просташки панаирджийски кич". Хората се обединяват основно около заключението, че проектът не е в унисон със старинната архитектура на храма и околните сгради. 

Подобна теза застъпва и общинският съветник от БСП Милка Христова. Според нея и най-добрият проект няма да предизвика нужния ефект, ако не бъде приет масово от хората. "Представях си визия, която ще запази духа на градския площад, ще се съобрази с наличието на църквата и площада, ще предложи ретро лампи, повече възможности за отдих на гражданите и зеленина", коментира Христова пред ДУМА. Тя приема за странен избор поставянето на прозрачните фунии на знаковото пространство, както и някои предложения за промяна в организацията на движението. 

"Колкото по-малко намеса има в зоната, толкова по-добре. Начинът, по който подхождаме към една толкова голяма реконструкция, води към загуба на духа на стара София. Ако продължим със същото темпо, скоро няма да позная града, в който съм израснала", заяви още Милка Христова. Развитието на обновлението на площада й напомня за работата на ул."Граф Игнатиев" и според нея и този път се повтаря същата грешка. Затова съветничката е категорична, че преди да се пристъпи към провеждането на какъвто и да е конкурс, трябва да се проучат сериозно нагласите на столичани. "Стана ясно, че критериите и усещанията за градска естетика са различни между софиянци и една част от творците. Затова е нужно и широко обществено обсъждане на различни варианти", обобщи общинската съветничка от левицата.

Несъгласие с начина на провеждане на процедурата по конкурса изразяват, и то не от вчера, и от Съюза на архитектите. Затова оттам обявиха паралелен конкурс за новата визия на площада, насърчиха в него да участват български колективи, включително и студенти. Подадените проекти се оказаха над 20, а за победителя бе обявена парична награда. Всъщност, по този начин професионалната общност у нас показа отношението си към официалния конкурс на общината, с чието обявяване тя на практика противопостави българските срещу чуждестранните архитекти. 

Всъщност още при първото състезание през 2013 г., което завърши без присъждане на първа награда, стана ясно, че няма да е лесно да се намери просто решение за облика за площада. Вторият сериозен опит за провеждане на успешна процедура бе през 2018 г., но се оказа, че тя сериозно ограничава включването на български еикипи заради финансови ограничения и изисквания за професионален опит. След дискусии с професионалните среди, които се оказаха формални, общината продължи по начертания си път и в крайна сметка допусна до оценяване седем екипа архитекти, от които едва един бе български. Именно от тези седем кандидати бе излъчен тези дни и италианският победител. А тясната база за участие и дискриминационното отношение обедини архитектурните среди и накара Съюзът на архитектите да започне за събира и насърчава проекти, като инициативата придоби алтернативния си характер. "Площадът е духовен център на София и там се преплитат сложни архитектурни и градоустройствени проблеми. Спецификата налага да се работи повече върху концептуалната част, преди да се стигне до строителни дейности", коментира председателят на съюза арх. Тодор Булев. Той е категоричен, че не бива да се бърза, защото поправките са скъпи и не трябва да се повтаря опитът с ул. "Граф Игнатиев" в още по-тежък вариант. 

Паметта на властта в кметството обаче очевидно е къса. Провалите, изглежда, не оставят силен отпечатък върху нея и непрекъснато трябва да им се напомнят грешките в миналото, за да се избегнат в бъдещето. Този път от "Московска" 33 явно залагат на схващането, че ако победителят в конкурса е световно известен архитект, то критиците към работата му ще са по-малко. Сега остава от общината да намерят и чужд изпълнител, който да реди плочки и да слага стъклените фунии. Така качеството ще е гарантирано. 

Адвокатите: Настъпва диктатура

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 37

Испания разследва Борисов за пране на пари

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 37

Корнелия Нинова: Правителството произвежда само кризи

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 37

БСП свиква конгрес на 9 и 10 май

автор:Павлета Давидова

visibility 43

/ брой: 37

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 37

Румен Гечев: Властта манипулира статистиката за растежа

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 37

България губи 110 млн. долара от спрения транзит на газ

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 37

Сандърс спечели трета победа в първичните избори

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 37

Тюрингия преодолява политическата криза

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 37

Ердоган: Ще се подчиним на глобалните сценарии

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 37

САЩ затягат правилата за "зелените карти"

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 37

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 57

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 58

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 66

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 45

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ