28 Ноември 2021неделя13:59 ч.

Инж. Емил Георгиев:

Плевнелиев е част от олигархията, която източва държавата

Словоблудствата на президента за ветото са лицемерно шикалкавене, с което се катализират протестите, твърди лидерът на ПК "Екогласност"

/ брой: 187

автор:Юлия Кулинска

visibility 3969

Инж. ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил е Института по хранително-вкусова промишленост в Пловдив. Работил е като инж.-технолог в тютюневите комбинати във Видин и Хасково. Бил е директор на Центъра по метрология и стандартизация в Хасково. Специализирал е в областта на изпитванията и сертификацията в Австрия и Англия. Бил е председател на ОбС в Хасково и три мандата общински съветник. Има две специализации в областта на местното самоуправление в САЩ. Член е на националното ръководство на Федерацията на потребителите в България. Специализирал е в областта на защитата на правата на потребителите в Англия. Един от основателите на Политическия клуб "Екогласност", а през 2006 г. е избран за председател. Семеен, с две деца. Владее говоримо румънски и английски език.


Цитат
"Никъде в Европа и по света няма партия, обявила се за природозащитна, да изповядва дясна политика"

- Г-н Георгиев, ПК "Екогласност" поиска импийчмънт на президента Росен Плевнелиев? Какви са мотивите ви за това?
    - Ние от партия ПК "Екогласност" отдавна сме доказали, че не сме абстрактни еколози, които се интересуват едва ли не само от глобалното затопляне. Нас ни вълнува преди всичко какво става в собствената ни страна и какво се случва със собствения ни народ. Затова водещият мотив за искането ни за отстраняване на президента е наложеното вето върху приетата от НС актуализация на бюджета. С това си действие той се превърна в заплаха за социалния мир в страната. Ветото постави под въпрос изпълнението на социалните мерки, заложени в актуализацията на бюджета и засягащи най-бедната част на обществото.
Ветото постави под въпрос и разплащането към бизнеса, което по същество е целенасочен удар върху икономиката ни. Никой от "Екогласност" не оспорва правомощията на президента, стига те да се прилагат с ясни аргументи. В конкретния случай няма аргументи, а словоблудствата му са лицемерно шикалкавене с цел катализиране на протестите против законно избраното правителство на г-н Орешарски.
На второ място като мотив за искания импийчмънт е отношението на Росен Плевнелиев към опазването на българската природа, подложена през последните години на небивало унищожение. Още по времето на служебното правителство излязохме с декларация, че ако президентът не потърси отговорност от ръководството на МОСВ за унищожената родна природа, ще направим крачка за отстраняването му от длъжност. Действията на това министерство по времето на ГЕРБ се превърнаха в изключително сериозна опасност за опазването на българската природа и здравето на хората. Но г-н Плевнелиев усърдно продължи да прикрива своите ортаци, като олигарха беглец Иво Прокопиев, и с това сам се очерта като една от главните опасности пред опазването на околната среда.
- Обвинявате президента в обвързаност с протестите. Защо?
- Без съмнение организатори на протестите са ГЕРБ и т.нар. Реформаторски блок, в който е и творението на Прокопиев, наречено партия "Зелените". Досега "радетелите" за опазване на околната среда от кръга "Капитал" бяха под протекцията на правителството на СДС, НДСВ и ГЕРБ, както и на служебния кабинет. За първи път те получиха отпор от сегашното правителство. Затова упорито продължават да организират протестите и с неистови усилия се стремят да свалят кабинета. Идейният водач е президентът, който без всякакво съмнение е продукт на кръга "Капитал" и на лица, с които е имал общи бизнес интереси в миналото. Затова държавният глава настървено продължава да брани интересите им, катализирайки протестите. А президентшата се разхожда гордо като Жана Д'Арк между протестиращите. Обвързаността на г-н Плевнелиев с протестите е третият мотив да искаме неговото отстраняване.
Да, по всичко личи, че президентът Росен Плевнелиев е нежна и чувствителна душа. Неслучайно в предишния си живот е бил пастирка, както споменава самият той. Обявява се против олигарсите. А той не е ли такъв с декларираните имоти и милиони? Защо мълчи за миналото си на бизнесмен и проблемите с данъчните? С всичките си действия, в т.ч. и след грандиозния скандал с вечерята-ифтар в Пловдив по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрям, Плевнелиев доказа, че не е подготвен да изпълнява своите задължения на държавен глава, а е марионетка, изпълняваща безпрекословно заръките на своя гуру Бойко Борисов.
- Кой дърпа конците на протестиращите?
- Двадесет и четири организации, между които изпъкват "Алфа Рисърч" с Боряна Димитрова, "БлуЛинк" с Павел Антонов, Български хелзински комитет с Маргарита Илиева, в. "Капитал",  Институтът за регионални и международни изследвания на Огнян Минчев, Центърът за либерални стратегии на Иван Кръстев, Центърът за социални практики с Евгений Дайнов, Българското училище за политика "Димитър Паница" с българската Маргарет Тачър в лицето на Саша Безуханова и т.н. Общото между олигарха  Прокопиев и всички изброени лица и организации е, че те са част от мрежа, която изповядва неолиберализъм и се финансира от едни и същи източници. Основен донор е фондация "Отворено общество" на световния финансов спекулант Джордж Сорос. Няма да пропусна и фондация "Типинг пойнт" и сдружение "Глобална България", в основата на които са Цветелина Бориславова, Георги Прохазки, Саша Безуханова, Иван Кръстев, Тома Белев от "Зелени Балкани" и "любимецът" на "Екогласност" Иво Прокопиев. Гражданите на България трябва да знаят, че само през 2011 г. фондация "Отворено общество" е получила 46 млн. лв. субсидия от държавния бюджет. Нека читателите сами си дадат сметка за какво са похарчени тези пари и кои в основни линии са организаторите на протестите. И тук ДАНС  трябва да се произнесе дали платените протести не са опит за държавен преврат, финансиран със средства не само на български олигарси и други донори, като фондация "Отворено общество", а може би и на арабски терористични организации...
- Кое ви дава основание да твърдите, че Плевнелиев е част от олигархичната схема на Иво Прокопиев?
- ПК "Екогласност" води дългогодишна битка с фирма "Каолин". Най-ожесточени бяха сблъсъците в димитровградското градче Меричлери, където компанията на олигарха Иво Прокопиев показа на практика как се унищожава околна среда и частна собственост и се застрашава здравето и живота на хората, които и до днес пият вода от водоноски, все едно живеят в Средновековието. Амбицирани от тяхната бруталност, започнахме мащабно разследване и се натъкнахме на шокираща информация, която доказва връзките на олигарха с президента и с други интересни личности, свързани с офшорки или със съвместни дружества на офшорки и фирми на семейство Плевнелиеви.
Здравата спойка между Прокопиев и президента е бившата секретарка на Прокопиев - Десислава Недкова. Тя е официален представител на много от фирмите на Прокопиев, на Филип Харманджиев и Константин Ненов, регистрирани или прехвърлени на офшорки в Кипър. Съпругът на Недкова е изпълнителен директор на фирма "Тал Инженеринг", а собственикът на тази фирма Тушев е от кръга на президента и Прокопиев. От друга страна, съпругата на Тушев - Миглена Тушева, е в управата на фирми, които Прокопиев е прехвърлил в офшорната зона. В същото време тя представлява офшорки и фирми на Плевнелиеви. От богатата информация, с която разполагаме, се вижда, че това е само малък щрих от схемата на този кръг за източване на пари, част от който е и държавният глава.
- Наричате партия "Зелените" творение на Прокопиев и обвинявате, че "използват целия си арсенал в неправителствения "екологичен" сектор с цел лично облагодетелстване". Кое ви дава основание да твърдите това?
- През последните четири години от ПК "Екогласност" направихме скандални разкрития за далавери, свързани с околната среда. В дъното на всички извършени безобразия стоят групи, наричащи себе си "зелени", които се занимават с екология единствено за да се обогатяват чрез източване на държавата и европейски екологични фондове и проекти, както и с екологичен рекет. Такава група, окачествявана в някои публикации като "зелен октопод", е екологичното сдружение "Зелени Балкани", постепенно разширила дейността си чрез екологичните сдружения "За земята" и "За да остане природа в България". С времето икономическите им апетити прераснаха в политически, създавайки, не без съдействието на всеизвестния олигарх Иво Прокопиев, и политическа партия "Зелените". Този кръг от свързани лица  упорито се опитва да се представя за единственото и най-значимо "лице" на екологичната общност в България. Чрез участието на Андрей Ковачев във Висшия екологичен експертен съвет към МОСВ, Екатерина Раковска като член на Комитета по наблюдение на Оперативна програма "Околна среда" и Тома Белев в "Асоциация на парковете в България" тези "зелени" оказват натиск и влияят върху всички инвестиционни проекти в България, независимо дали са частни или публични.
Пример за това как "Зелени Балкани" усвояват средства по европейски програми е трагикомедията с проекта за развъждане на лалугери в региона на Сливен, за който бяха похарчени 500 хил. лв. европари по ОП "Околна среда". Сметката показва, че един оцелял "щастлив" лалугер ще струва около 2500 лв., т.е. издръжката на 20 български пенсионери.
Други 24 330 лв. глътна организираният от "Зелени Балкани" "зелен семинар", проведен почти тайно на 31 юли в Поморие, за който бяха похарчени над 2000 лв. на човек. А това е стойността на едногодишно обучение в най-скъпия ВУЗ у нас. Огромната сума е платена от МОСВ за организирането на лекция, посветена на описване на умрели делфини в Черно море. Тези две малки далавери бледнеят пред грандиозния скандал с опита на "зелената мафия" на т.нар. "зелени", предвождани от Тома Белев, да откраднат проект на ЕС за всеобхватно броене на делфини в Черно море на стойност 3,5 млн. лв.
- Как бихте коментирали участието на екологична партия в десния Реформаторски блок?  
    - Като парадокс! Защото никъде в Европа и по света няма партия, обявила се за природозащитна, да изповядва дясна политика. Лошо няма, но точно т.нар. "зелени" да говорят за морал в политиката и да твърдят, че са част от "обединение на гражданското общество" срещу мафията и олигарсите, е изключително лицемерие, граничещо с цинизъм. Въпросът е защо партия "Зелените" мълча за престъпното управление на ГЕРБ? Не издаде ни вопъл, ни стон по дейността на "Каолин", "Аурубис" и кой ли не още, нанесли необратими поражения върху българската природа. Тяхното мълчание трябва да се възприема като съучастничество в безобразията на ГЕРБ.

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ