08 Юли 2020сряда04:10 ч.

Петя АВРАМОВА

Плащаме за вода и без консумация

Обмислят водни помощи за социално слабите

/ брой: 100

автор:Дума

visibility 1794

Абонатите ще плащат за вода и без да са потребявали от нея, съобщи регионалният министър Петя Аврамова в телевизионно интервю. Според новия законопроект за ВиК услугите, който скоро ще бъде пуснат за обществено обсъждане, цената на водата ще има две части. Постоянната ще покрива разходите на доставчиците на услугата - материали, ремонти, заплати. Тя ще се плаща и при нулева консумация. Променливата част от цената  ще зависи от количеството използвана течност. Изнасяне на водомерите на границата на собствеността на имотите, въвеждане на водни помощи за социално слабите, заради предстоящи поскъпвания и преразглеждане на ролята на Комисията за енергийно и водно регулиране, са други преложения в закона. 

Въвеждането на двукомпонентна цена на водата ще стане с новия закон за ВиК услугите. До 10 дни проектът на закона за водоснабдяването и канализацията ще бъде публикуван за обществено обсъждане на сайта на МРРБ. Изнасяне на водомерите на границата на собствеността на имотите, въвеждане на водни помощи за социално слабите заради предстоящи поскъпвания и преразглеждане на ролята на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това са някои от основните моменти в закона.

Концепцията за нов закон бе готова още в средата на миналата година и в нея бе споменато въвеждане на водни помощи за социално слабите.  Най-вероятно количеството ще бъде 1,5 кубика на човек на месец. Критериите за раздаване на тези помощи ще се разработват съвместно със социалното министерство и ще се ползва готовият модел за енергийните помощи. В случая ВиК дружествата ще получават под формата на дотация редствата, необходими за компенсиране на тези количества вода за социално слаби. В закона, както и сега, ще има горен праг за цената на водата. Той ще се изчислява така, че месечната сметка за вода на домакинство да не надвишава 2,5% от средномесечния доход - такъв, какъвто го дава Националният статистически институт за всяка област в страната за предходната година. Новият водопровод до Перник подава по 300 000 литра вода. Авариите са в амортизираната 30-40 годишна мрежа. 30 млн. лева са отпуснати за нейната рехабилитация. Предстои изпълнение на воден проект за 130 млн. лева, обясни Аврамова. Според нея язоовир "Студена" е почти пълен, в него има 17 млн. кубика вода.

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ