29 Март 2020неделя04:11 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Плащаме такса електромер от юли

Според шефа на ДКЕВР това щяло да доведе до по-справедливо разпределяне на тарифите

/ брой: 273

автор:Дума

visibility 865

Обсъжда се възможността от 1 юли следващата година да бъде въведена такса мощност за битовите потребители на електроенергия. Това съобщи вчера председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, докато се провеждаше Българският икономически форум в София. Идеята за въвеждане на такса мощност не е нова, тя няма да доведе до повече приходи за дружествата, а до по-справедливо разпределяне на тарифите, каза Семерджиев.
И трите електроразпределителни дружества са на мнение, че подобна такса трябва да се въведе, защото тя отговаря на направените за всеки потребител разходи, но ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН още не са се разбрали помежду си за начина на структуриране на тази такса, обясни Семерджиев. Според него този път нововъведението трябва да навлезе и за трите електроразпределителни дружества едновременно, а не както преди време тримесечното отчитане на тока бе въведено само от ЧЕЗ. Преди да се премине към въвеждане на такава такса, ще има широко обществено обсъждане, увери Семерджиев.    
Таксата няма да бъде еднаква за всички потребители, а ще се определя от инсталираната мощност на клиентите, обясни председателят на регулатора. Така хора, които не ползват много ток, ще бъдат стимулирани да не се присъединяват към мрежата с голяма инсталирана мощност, защото това натоварва системата, каза Семерджиев. Дори и да се въведе такава такса, тя нама да бъде непосилна, а напълно приемлива за потребителите, добави той. Ако плащате средно по около 100 лв. месечно за ток, например 5 лв. от тези пари ще бъдат постоянна такса, а останалите ще плащате за енергия, даде пример Семерджиев. Дори и потреблението на ток в някои месеци да е нулево за някоя къща например, то плащаната такса ще се калкулира като процент от ползваното електричество през годината, добави Семерджиев. Той подчерта, че предстои структурата на такса мощност да се обсъжда и с ЕРП-тата и с гражданите.

ЧЕЗ иска по-солени наказания за кражба

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ предлага да се въведат промени в Наказателния кодекс, които да доведат до по-строги наказания за незаконното потребление на електроенергия. В момента Наказателният кодекс предвижда неправомерно присъединилите се към електроразпределителната мрежа да бъдат наказвани с лишаване от свобода до три години и глоба до десет хиляди лева. Тези мерки обаче са неефективни, отчитат от ЧЕЗ. Според дружеството от началото на годината до момента щетите от кражби на електроенергия са над 7 млн. лева. ЧЕЗ обаче имали право да изискат изплащането на малко над 3 млн. лева, защото при установяване на кражба може да се изиска плащане за три месеца назад.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ