Пицата води до пристрастяване
/ брой: 166
Любимата на милиони хора по света пица води до пристрастяване, твърдят специалисти от университета на Мичиган, САЩ, цитирани от "Популярная механика".
От съставките за този италиански специалитет най-добре се съчетават мазнини, въглехидрати и сол - комбинация, която организмът търси. Именно тя води до активиране на мозъчната верига, отговорна за възнаграждението, категорични са експерти.
Сред останалите съставки на едно от най-популярните ястия в света е и млечният протеин казеин. По време на храносмилането той отделя казоморфини, които действат на рецепторите за допамин - хормон на удоволствието и възнаграждението, и увеличават производството му.
В допълнение към тези чисто химически процеси учените говорят и за психологическите аспекти, които превръщат пицата в изкусително ястие. Ароматът и цветът й също предизвикват приятни преживявания. Самият процес на хранене често се свързва и с приятното прекарване в компанията на приятели.
Според изследователите в резултат на това пицата заема първо място сред продуктите, предизвикващи зависимост. Учените дори я описват като хранителна дрога. По този показател пицата изпреварва шоколада, чипса, сладоледа и бисквитите.