Пишат на етикета колко вода има в пилешкото
/ брой: 122
Ще бъдат направени промени в наредбите, с които ще се задължат производителите на местни продукти да обявят съдържанието на вода върху етикетите. Това заяви вчера министърът на земеделието Мрисолав Найденов. Например употребата на палмово масло в млечните продукти не е забранена, но задължително трябва да бъде изписана върху етикетите, каза министърът. По неговите думи, когато това е станало, потреблението на тези продукти рязко спаднало.
По-рано стана известно, че след акция на Българската агенция по храните и Комисията за защита на потребителите е доказано, че 8 от 14 проби на пилешко месо са с наднормено съдържание на вода в границите от 27 до 51%. Има случаи, в които пилешкото е инжектирано не с вода, а със солеви разтвори, което е противопоказно за здравето, коментира министърът.
Ако съдържанието на вода в месо е само 50%, то е малко, защото естественото съдържание на вода в свежото месо е над 70 на сто, коментира председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той обаче заяви, че ако има нарушения и необявени добавки, трябва да има и санкции за нарушителите. По думите му, добавките на соли сами по себе си не са отровни, има обаче опасни количества. Според Вътев проблем е свободната конкуренция на пазара, която не води до стимули за развитие и се стига до израждане на пазара. Друг проблем, според него, е стремежът за все по-ниски цени. "Не може всичко да се слага под общ знаменател и да се казва, че цялата хранително-вкусова промишленост е отровително-вкусова, и че месарите са печалбари и мошеници", заяви Вътев.
Фирмите нарушители ще бъдат санкционирани с по 10 000 лв., а при повторно нарушение ще бъдат затворени, заплаши министърът. Според европейския регламент се позволява влагането на допълнителна вода, но с цел заготовка, уточни той. Това трябва да бъде обозначено на етикетите на пилешките продукти. Очаква се от КЗП да обявят имената на фирмите нарушители.