29 Май 2020петък16:37 ч.

Пишат на етикета колко вода има в пилешкото

/ брой: 122

автор:Мая Калпачка

visibility 1830

Ще бъдат направени промени в наредбите, с които ще се задължат производителите на местни продукти да обявят съдържанието на вода върху етикетите. Това заяви вчера министърът на земеделието Мрисолав Найденов. Например употребата на палмово масло в млечните продукти не е забранена, но задължително трябва да бъде изписана върху етикетите, каза министърът. По неговите думи, когато това е станало, потреблението на тези продукти рязко спаднало.
По-рано стана известно, че след акция на Българската агенция по храните и Комисията за защита на потребителите е доказано, че 8 от 14 проби на пилешко месо са с наднормено съдържание на вода в границите от 27 до 51%. Има случаи, в които пилешкото е инжектирано не с вода, а със солеви разтвори, което е противопоказно за здравето, коментира министърът.
Ако съдържанието на вода в месо е само 50%, то е малко, защото естественото съдържание на вода в свежото месо е над 70 на сто, коментира председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той обаче заяви, че ако има нарушения и необявени добавки, трябва да има и санкции за нарушителите. По думите му, добавките на соли сами по себе си не са отровни, има обаче опасни количества. Според Вътев проблем е свободната конкуренция на пазара, която не води до стимули за развитие и се стига до израждане на пазара. Друг проблем, според него, е стремежът за все по-ниски цени. "Не може всичко да се слага под общ знаменател и да се казва, че цялата хранително-вкусова промишленост е отровително-вкусова, и че месарите са печалбари и мошеници", заяви Вътев.
Фирмите нарушители ще бъдат санкционирани с по 10 000 лв., а при повторно нарушение ще бъдат затворени, заплаши министърът. Според европейския регламент се позволява влагането на допълнителна вода, но с цел заготовка, уточни той. Това трябва да бъде обозначено на етикетите на пилешките продукти. Очаква се от КЗП да обявят имената на фирмите нарушители.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 697

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 100

Гърция се отваря за чужди туристи от 15 юни

автор:Дума

visibility 0

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 100

Конгресът гласува за санкции срещу Китай

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 100

Посолството на САЩ в Прищина съветва партиите

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 350

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1306

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 407

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ