15 Юни 2021вторник16:47 ч.

Пилат Цацаров

/ брой: 65

автор:Алеко Бичевски

visibility 2041

Живеем във време, в което като че ли цялата държава е в оставка и останаха само два легитимни органа на власт - президентът и главният прокурор. Плевнелиев криво-ляво сглоби някакво служебно правителство и се отърва от отговорност. Над обвиниттел №1 обаче висят много въпроси, на които той не отговаря. Измъква се, в стил "Пилат Понтийски".
Типичен пример за това бе свадата между премиера и Доган по въпроса кой кого поръчал, стигнала и до прокуратурата. Нашият Пилат въртя-сука и накрая проверката приключи с отворен финал - и Бойко Босиров цял, и Доган сит. Имало нещо недостоверно, но то не било класифицирана информация. Като не е класифицирана, защо на информацията пише "Строго секретно!" Но този случай бе, общо взето, в сферата на градската клюка.
Всъщност големият тест за главния прокурор бе т.нар. Дюнигейт, чието избухване съвпадна с неговото избиране. В този емблематичен корупционен сериал е оплетен целият антураж на прехода - политици, кметове, главни архитекти, футболни президенти, кумове, сватове, офшорки и пр. Тук, ако обвинението се беше захванало здраво и отговорно пред нацията и държавата, можеше да хвърчи пух и перушина. Уви. Главният прокурор не издържа теста. Отнесе го местният кмет, който има най-малка вина, и нещата бяха заметени. Дали защото в измамата бяха намесени лица, свързани със силните на деня, с Цецо Кумецо и др.? Така или иначе, останаха да висят със страшна сила въпросите:
* Защо 29 дка дюни бяха продадени на десетократно по-ниска цена от пазарната?
* Кой ги подари?
* Кой се обогати с близо 5 млн. лв. само за една нощ?
* Как така няма виновни?
Вместо това главпрокурорът сърфира по уличното недоволство и се е заел да отнема лиценза на ЧЕЗ. Всичко останало е несериозно, недоказуемо, все нещо не става, все нещо правно непросветените не го разбират. Сега ЧЕЗ е най-важното! Сега прокуратурата ще оправя цените на тока и сметките на гражданите. Тук обаче трябва да се отбележи, че прокуратурата изземва функциите на легитимен държавен орган, който е извън системата на съдебната власт. Конституцията не отрежда такова правомощие на главния прокурор. В чл. 126 там пише: "Главният прокурор осъществява надзор и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори".
Главният прокурор трябва да знае, че ЧЕЗ не е случайна компания. Тя е една от най-големите енергоразпределителни компании в Европа. И една неизпипана, прибързана, а недай, Боже, и неконституционна атака срещу нея може да доведе до огромен международен скандал. Вместо да изземва правомощия на ДКЕВР, по-полезно би било главният прокурор да разследва кой продаде и кой купи 34% държавно участие в ЧЕЗ на силно занижени цени, ощетявайки по този начин българските данъкоплатци и българската държава, чиито интереси той трябва да охранява. Това е негова работа. Ако, разбира се, му стиска. Да разследва къде отидоха 17 млрд. лв., похарчени в повече за мандата на това правителство в сравнение с предишното. И защо въпреки това хората не могат да си плащат сметките и излязоха на гладни бунтове.
Депутати от левицата занесоха списък с двайсетина актуални корупционни теми, свързани с настоящата власт в оставка, подлежащи на разследване. Сигурно има още 200. Те чакат главния прокурор. Държавата чака главния прокурор. Протестиращите чакат главния прокурор. Нищо чудно следващата им мишена да стане той.
В този драматичен период на разпадане на държавността България отчаяно се нуждае от главен прокурор. А не от Пилат Цацаров. Когато властите една след друга деградират или дезертират, е необходима здрава прокурорска ръка, която да въздаде справедливост. От там ще започне възстановяването на реда.
Дали мускулите на г-н Цацаров най-после ще заякнат?

Язовирите погълнали 630 млн. лв.

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 112

Увеличават надзорниците в ББР

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 112

Байдън: НАТО не е платена охрана

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 112

Румъния спря 3700 тона отпадъци

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 112

Кратки новини

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 112

През просото

автор:Валентин Георгиев

visibility 342

/ брой: 112

На дневен ред е въпросът кой да управлява

автор:Валентин Георгиев

visibility 373

/ брой: 112

Дядото

автор:Щерю Наумов

visibility 235

/ брой: 112

Опитно поле

автор:Евгени Гаврилов

visibility 277

/ брой: 112

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ