25 Юни 2021петък05:00 ч.

"Пиеро 2015" отлетя за Барселона

Със специална награда за цялостен принос куклениците от Стара Загора отличиха проф. Юлия Огнянова

/ брой: 225

автор:Христо Христов

visibility 3014

Най-ценният трофей от деветото издание на международния куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" - Стара Загора, бронзовата статуетка на емблематичния герой отпътува за Барселона, Испания. Отнесоха я със себе си актьорите от театър "Zero end condukta", които обраха аплодисментите на публиката със спектакъла си "Алегро ма нон тропо". Пиесата разказва за любовта такава, каквато всеки в залата иска да си я представи. Специалистите откриват в нея елементи на нямото черно-бяло кино, с тази разлика, че освен да гледаш, имаш възможността и неподправено да усещаш нещата.
Още една бронзова фигурка на Пиеро има нов стопанин - това е доайенът в родното куклено изкуство проф. Юлия Огнянова, която бе отличена за цялостния си принос в този жанр. Наградата се дава за пореден път, тя е учредена от мецената д-р Валентин Стоянов, син на един от основателите на кукления театър в Града на липите Коста Вълков.
Два от призовете - за женска роля (Мария Данадова) и за режисура (Моника Ковачова), международното жури с председател д-р Светла Бенева отсъди за трупата на кукления театър "Odivo" - Банска Бистрица (Словакия) за пиесата "Любов П и страст Б". Наградата за музика получи композиторът Леонард Еверс за постановката на куклен театър Любляна (Словения) "Крабат", показан още в първата фестивална вечер.
Изненадан от решението да бъде награден за мъжка роля, излезе на сцената унгарецът Бенсе Саркади, който в продължение на седмица разхождаше по улиците и парковете на града-домакин своите уникални марионетки.
Отличието за режисура остана при домакините от Старозагорския държавен куклен театър за тяхната "Страх", поставена от Мария Голомехова. Впрочем същата пиеса и творческият път до сцената беше предмет и на 54-минутен документален филм на сценарист-режисьорката Мария Стоянова, с който бе "затворена" предварителната програма.
За пореден път думата бе дадена и на младата театрална критика, която отличи Любомир Желев за ролята му на Грегор Замаза в "Семейство Замаза", копродукция на ДКТ - Сливен, и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".
Очаквано липсваше награда в раздела за експериментални и нови форми (може би защото всички постановки в една или друга степен бяха хвърлена ръкавица към традиционната публика!).
Затова пък бяха дадени две награди за текстове на бъдещи продукции, които домакините възнамеряват да поставят през следващата година - на Мария Павлова ("Банг-банг") и на Оля Стоянова ("Жените от кварталните градини"). Номинирани са били още и пиесите "За ада в ъгъла вляво" на Христо Карастоянов и "Картината" на Яна Добрева.
Близо 4000 са били зрителите на 13-те конкурсни постановки, стотици са гледали импровизираните спектакли на Бенсе Саркади, пресметна "на око" зам.-директорката на старозагорския театър Таня Калчева, а "капитанът" на "Пиеро 2015" Дарин Петков почти щеше да пропусне, че екипът му е получил покана да участва във фестивала-близнак, който ще се проведе през т.м. във Варшава. Предложението дошло спонтанно от директора Марек Ходачински, който беше сред членовете на журито.
Пак така, между другото, стана ясно, че в рамките на феста е имало дискусия за финансовото състояние на родните куклени трупи, на която мениджърите за кой ли път споделили тревогата си от "реформата с неясни и сменящи се в движение правила", налагана силово от културното ведомство.


 Носител на голямата награда "Пиеро" стана трупата на театър "Zero end condukta" за спектакъла "Алегро ма нон тропо"

Признанието на младата критика отиде при актьора Любомир Желев за ролята му на Грегор Замаза в "Семейство Замаза", копродукция на ДКТ Ц Сливен, и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"

 Изненадан от решението да бъде награден за мъжка роля, излезе на сцената унгарецът Бенсе Саркади, който в продължение на седмица разхождаше по улиците и парковете на града-домакин своите уникални марионетки

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 257

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 158

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 129

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ