11 Август 2020вторник12:51 ч.

Няколко думи

Пиарът ли закъсня или...

/ брой: 117

автор:Аида Паникян

visibility 568

Повече от ясно е, че целият свят следва хода на подмолния, коварен и изменчив, макар и безмозъчен вирус. Харесва ни или не, упражнението "маски горе, маски долу" се повтаря. И ако някой се гневи и мърмори, просто не си е научил урока (че в живота, за разлика от училището, първо са изпитите, после - ученето!). Цяла седмица у нас ситуацията стремглаво се влошаваше, но отговорът беше нищоправене, поръсено с дронове, спални, пачки и пр. 

Защо трябваше да се допусне през изминалите дни резкият скок на заразени в България, след като той бе предотвратим? Да, можеше да няма черен рекорд от 132 новозаразени и по шестима дневно починали. Очевидно е надценено самосъзнанието на българина, когато си е у нас. И очевидно първо бяха разхлабени мерки за най-малко жизнено необходими пакости. 

До скок на заразените може би нямаше да се стигне, ако ограниченията отпадаха постепенно, едно по едно. Толкова важни ли са за съществуването на средностатистическия българин нощният бар или дискотеката? Ясно е кому се прави услуга с отварянето на тези заведения. И със сигурност причината не е грижа за младите хора или подобряване на демографската картина... 

Отваряйки нощни барове и дискотеки, властта не знаеше ли, че там няма как да се спазва физическа дистанция, няма как да се влиза с маска? Защо тогава се сърди същата тази власт на хората, че се събирали? Нали министерските заповеди го разрешават? Постепенното "отпускане" можеше да спести доста пари на обществото, например от удвояването на контролните органи. И защо тази седмица затягат контрола, като можеше да е още миналата? Пиарът ли закъсня? Или лицемерният вирус подрани? 

Както децата копират поведението на родителите и учителите си, така и народът копира поведението на управниците си. Както премиерът не носи маската си, така мнозина не носят своите по улиците. Щом управляващите могат да се събират един връз друг на оправдателна пресконференция или партийна сбирка, защо опозицията да не си проведе партийно мероприятие с хора през стол? Или защо абитуриентите да не дефилират през града без маски?

Аршинът, господа, аршинът трябва да се уеднакви! И да се аргументира, за да ви вярва и следва народът! Някак неадекватно звучи, че вирусът бил отслабнал при през ден новооткрити по над 100 нови случая. 

И, да, животът трябва да продължи, икономиката трябва да работи. Само че не за сметка на здравето на работещите, защото цената е прекалено висока за най-бедния и най-болния европейски народ, за здравната и за осигурителната ни система. Които и без това едва се крепят. И за недостатъчните ни лекари и сестри.

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 152

Евакуираха Доналд Тръмп след стрелба край Белия дом

автор:Дума

visibility 149

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 349

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 404

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 605

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ