20 Октомври 2021сряда04:02 ч.

Иван Янъков

Иван Янъков:

Петият концерт на Бетовен е като музикален обелиск

/ брой: 119

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 439


- Господин Янъков, Петият концерт за пиано и оркестър на Бетовен, наречен "Императорски", ваш избор ли е за изявата ви с Русенската филхармония?
- Концертът действително отговаря на името, което му е дадено през годините. Той е като музикален обелиск. Освен това е последният инструментален концерт, написан в периода на виенските класици! Той е като мост към настъпващия романтичен период. Идеята и поканата да го изпълня дойде от маестро Косев.
- Музиката на Бетовен какво място заема в репертоара ви?
- Мисля, че е нямало година, в която да не съм изпълнявал соната, камерна творба или клавирен концерт от Бетовен. Всички негови произведения, които съм свирил, са ми любими! Когато ги уча, репетирам и изпълнявам, изграждам лична връзка с всяка от тези творби. Нещо като добро приятелство. А за да може такова приятелство да просъществува, то трябва да бъде поддържано и развивано. При нас това се изразява с постоянно препрочитане на произведенията, търсене и намиране на нови аспекти и звучене.
- На 30 юни ще звучи и първата част на Десетата симфония на Бетовен. Интересно е как в наше време тя бе развита, дописана с помощта на изкуствен интелект и музикални експерти.
- Да, действително ме впечатлява възможността на други да вземат фрагментите от недовършена творба и, базирано на авторовия стил, да ѝ придадат някакъв условен облик, който да е по някакъв начин представителен за публика.
- Свирили ли сте досега под палката на маестро Димитър Косев? Вие сте и диригент - това ви дава и друг поглед към неговата работа.
- Това ще е моя първа изява с него. Да, от година-две следя с удоволствие неговото творческо развитие. Радва ме, че такъв талантлив млад музикант е вече признат на родна сцена. Пожелавам му още по-големи признания и извън нашите предели.
- Когато разговарях с вас през 2019 г., изобщо не предполагахме какво ще се разрази след по-малко от година. Тогава вие казахте: "Времената са много променящи се за музикантите. Кой знае какво ще бъде след няколко години - концерт в интернет, с виртуална публика? Не смея да вещая, само разсъждавам..." Тези думи се оказаха пророчески.
- (смее се) Определено помня този наш разговор. Да, тъжно е как беше затихнал общественият живот, но в същото време се дадоха възможности на творци да търсят нови пътища да изразяват себе си. Нещата ще се оправят и пак ще се върнат към нормалното, но е хубаво да се приспособяваме към временната реалност.
- Пандемията отне от всички ни по нещо - всеки изживя изолацията по свой начин. Как премина за вас този период? Оползотворихте ли добре повечето свободно време?
- Да бъда честен - самата изолация ми хареса донякъде. Знам, че е лично мнение. Помогна ми да работя върху нов репертоар, да довърша стари задачи, за които винаги "нямах време". Това спиране ми помогна да си поема дъх, да се огледам и вгледам в много аспекти, да преоценя работа, идеи и цели. Приех го като едно "прегрупиране".

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 112

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 122

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ