17 Септември 2019вторник22:25 ч.

Разговор

Петър Витанов: Каузата ми е преодоляването на неравенствата

Големият залог на евровота е да се създаде ли нова политическа ситуация у нас след победата на БСП, категоричен е кандидатът за евродепутат от "БСП за България"

/ брой: 97

автор:Юлия Кулинска

visibility 956

Петър ВИТАНОВ е роден в Сливен. Завършил е Английската гимназия в София. Магистър е по международни отношения в СУ и по международни финанси в НБУ. През последните 4 години работи в отдел "Връзки с международни организации" в НС. Владее руски и английски език. Депутат е от ПГ "БСП за България" от 25 МИР в София. Член е на комисиите по външна политика и по отбрана, както и на временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет. Витанов е член и на Делегацията в ПАСЕ.

"Трябва да сложим край на начина на управление, наложен от ГЕРБ, станал символ на корупцията"

- Г-н Витанов, коя е каузата, с която тръгвате към Европейския парламент?

- Каузата, с която тръгвам към Европа, е преодоляване на неравенствата и увеличаване на доходите. Можем да говорим за външна политика, обща политика, сигурност и отбрана, но ужасяващата бедност, в която живеят повечето българи, ме накара да променям фокуса на приоритетите си. Европейската рамка може да преодолее дори дефицитите на едно несъстоятелно вътрешно управление, в това число и доходите. Въвеждането на единен минимален европейски стандарт за пенсия и минимална работна заплата е мисия възможна реално. Става дума за еднакъв процент за целия ЕС, който да е съотнесен към съответната държава спрямо нейния БВП или стандарт на живот. У нас минималната работна заплата е едва около 40% спрямо средната, докато в евродирективите пише 60%. Смятам, че данъчното облагане трябва да остане в правомощията на националните държави. Ние имаме нужда от друг тип интегриране, включително икономическо, преди да заговорим за общоевропейски данъчни ставки. Да не забравяме, че данъчната ставка е и възможност, и инструмент за поощряване на инвестиции.

- Кои са останалите приоритети, които ще отстоявате в Брюксел?

- Ще работя за пълната интеграция на България в ЕС и ще настоявам за отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка. Мой приоритет ще е още присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство и финализиране на подготовката за членство в еврозоната. Ще отстоявам изработване на цялостна европейска политика за гарантиране на равния достъп до образование през целия живот на всички граждани на страните членки. Ще настоявам за създаване на Европейски културен чек, чрез който всеки млад европеец да има възможност да създава или да посещава културни събития. Ще гласувам против Пакта за миграция и Истанбулската конвенция. Диалогът между ЕС и Руската федерация трябва да бъде възстановен, а санкциите да отпаднат.  

- Кои общочовешки ценности ще защитавате? Как ще опровергаете твърденията на опонентите, че БСП е антиевропейска партия?

- Социалистите в ЕС ще отстояваме принципите на солидарност, справедливост и ще работим Европа да стане по-социална. Моето поколение иска да промени съдбата на децата си, а нашата цел е да им дадем шанс да останат в България. ЕС създава възможности, но управляващите ни отдалечиха от него. 

 За да се случи всичко добро обаче, трябва да сложим край на начина на управление, наложен от ГЕРБ, станал символ на корупцията. Основните приоритети на опонентите от ГЕРБ са дигитализация, глобализация, суперкомпютризация. За мен това е тотално скъсване с реалността.  Противник на БСП не е ЕС, а българското правителство, което не се възползва от възможностите, които съюзът предоставя, и твърди, че добре усвоява европарите. С тях обаче не се решават проблемите на обикновения човек, не се създава реална икономическа перспектива, а от тях се възползват хора, близки до властта.

Манипулация е, че БСП е антиевропейска партия. Припомням, че молбата за членство в ЕС беше подадена по времето, когато Георги Пирински беше външен министър, а България стана пълноправен член на съюза при правителството на Сергей Станишев. Целта на БСП е да промени ЕС и да го върне към изконните му ценности. 

- Защо БСП трябва да победи на евровота?

- Промяната на ЕС преминава и през промяна на България. Евроизборите са шанс да свалим от власт правителството на ГЕРБ, защото победа на левицата ще покаже друго разпределение на политическите сили в страната. Истинският залог на изборите е ще се създаде ли нова политическа ситуация в България в резултат на победа на опозицията. БСП е единствената, която може да промени корупционния модел на управление. Трябва да върнем достойнството на българските граждани. ГЕРБ откраднаха нашата европейска перспектива, изгониха нашите деца, съсипаха българското здравеопазване и образование, а пенсионерите са оставени на произвола на съдбата. Около 1,5 млн. българи живеят под прага на бедността. Това са хора възрастни и млади семейства. Голяма част от българчетата нямат достъп до образование. Стотици училища са затворили врати, а има и населени места, където няма учебно заведение.

Ако ние не сменим тази престъпна власт и неговата политика, колкото и да се борим в Европа, ще бъде много трудно. БСП е единствената партия, която има своя програма за управление на България и европейското развитие на страната ни с "Визия за България" и "Визия за Европа". 

- По време на предизборната кампания се срещнахте със стотици хора. Какви са техните послания към вас?

- Хората, с които се срещам, искат да виждат близките си не само чрез интернет, а да растат и работят около тях. За да се случи това, те искат икономическа перспектива, да виждат смисъл да останат в България. Това може да стане само ако  ефективно се възползваме от възможностите, които Европа предоставя под формата на средства и на различен вид политики. Хората са уморени от корупцията, от лъжите на управляващите, от некадърното управление на ГЕРБ. Признавам, че много българи гледат на Европа и изборите за ЕП с недоверие. Те най-вече се интересуват как ЕС може да повиши доходите им, как ще подобри качеството им на живот, дали може да помогне на българската правосъдна система. Българите вярват, че ситуацията у нас може да се промени. Те искат промяната. Вярвам, че тя ще започне с победата на БСП на 26 май.

Борисов обвини "глупавите специалисти" за пробива в НАП

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 179

КС даде ход на делото за партийните дарения

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 179

Набедиха технически директор за спирането на "Хоризонт"

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 179

Горивата повличат цените нагоре

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 179

Екоминистърът не знае кой замърсява въздуха

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 179

Отпадна пречката пред "Турски поток"

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 179

Външна търговия

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 179

Тръмп вече не иска да се бие с Техеран

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 179

Путин предложи руски ракети на саудитците

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 179

Унгария не пусна Киев на натовска среща

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 179

Кратки новини

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 179

Незапочнатите и незавършени концесии на София

автор:Деси Велева

visibility 69

/ брой: 179

България е застрашена, но не от Малинов и Русия

автор:Юри Михалков

visibility 128

/ брой: 179

Как го правят другите?

автор:Зорница Илиева

visibility 57

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ