25 Октомври 2021понеделник14:09 ч.

Петър Витанов: България се бави с политиките си по Зелената сделка

автор:Дума

visibility 546


България се бави с политиките си, които са част от Зелената сделка. Българските политици трябва да говорят много активно с българския бизнес, за да могат да защитят и неговите интереси в преговорния процес.

Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов, който е и член на Комисията по транспорт и туризъм пред IX-ата Логистична Бизнес-конференция, която се проведе в София. На нея присъстваха представители на логистичния бизнес, IT-сектора, финансови институции.

„За мен, като социалист, е важно българските работници да са добре, но това няма как да стане, ако местата, в които работят не са конкурентноспособни. Очаква ни огромна икономическа трансформация и е важно да влезем в нея с ясни цели“, каза Петър Витанов и добави: „До момента дискусията върви само в много тесни политически кръгове, но тази трансформация ще промени всеки един аспект от нашия живот, затова трябва да е на водещо място в обществения дневен ред“.

Петър Витанов запозна участниците във форума със сериозните промени, които се очакват в автомобилния сектор, корабния и въздушния транспорт. Теми, които засягат стотици български компании и хиляди работници. По-високите екологични цели означават и по-висока цена, но за тази цел е предвиден социален фонд, който трябва да направи прехода по-безболезнен.

„До голяма степен процесите са необратими, защото България не е изразила никакви резерви по време на срещите на Европейския съвет. Вместо да губим време в дискусии за това какво не е свършено, трябва да се концентрираме върху възможностите, които ще имаме. А те минават през енергийна трансформация, която у нас трябва да бъде свързана и с развитето на атомната енергетика, енергийна ефективност за предприятията, както и за всяко отделно домакинство“, добави Витанов.

Опасенията на представителите на бизнеса са, че са заложени кратки срокове, в които целите на зеления план за Европа трябва да се осъществят. Също така, че Европа няма да може да отговори на китайската инвазия.

„Европейските депутати трябва да защитят българските позиции, но бизнесът трябва да е много активен в търсене на най-добрите решения. Политиците са тези, които могат да поставят в дневния ред на Европа вашите въпроси“, обърна се към участниците във форума Витанов.

Той напомни, че предишното българско правителство е закъсняло с реакцията си по „Пакета Мобилност“, но опитите на евродепутатите да смекчат удара за българските фирми продължават. Това става с настояване до Европейската комисия да бъде взет предвид докладът за оценка на въздействието, който показва, че ако камионите се връщат до мястото на своята регистрация (в случая България), те ще замърсяват много повече околната среда, което влиза в тежко противоречие с климатичните цели, които си поставя Европа.

Връщат малките в училище, ако се тестват на входа

автор:Дума

visibility 212

Медици: Който е против мерките, е против обществото

автор:Дума

visibility 171

COVID-19: Минахме пиковите стойности на третата вълна

автор:Дума

visibility 237

България може да поеме нов дълг от 500 млн. лева

автор:Дума

visibility 137

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 204

Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергeтика

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 204

Как се тестват учениците в Европа?

автор:Дума

visibility 9

СЗО: Пандемията ще свърши, когато светът пожелае

автор:Дума

visibility 151

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 318

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 284

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 76

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 54

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ