21 Март 2019четвъртък19:44 ч.

"Много шум за нищо"

Сцена

Гастроли

Пет театъра от страната гостуват в "Армията"

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 585

С "Много шум за нищо" от Шекспир започва новата година Театър "Българска армия" - представлението е днес, 4 януари. "Много шум за нищо" не е афоризъм, който с дяволита усмивка разрешава дребни любовни недоразумения, а метафора на безплодните усилия на човешкото същество да намери себе си в едни враждебен и хаотичен свят", казва режисьорът Красимир Спасов. 

През януари няколко извънстолични трупи ще представят свои постановки на сцената на ТБА. Първи на 13 януари ще се изяви Русенският театър с "Двама съвсем голи мъже" от Себастиен Тиери. Режисьор е Николай Урумов, сценографията е на Виолета Радкова, превод - Михаил Билалов. Популярния актьор ще видим и в една от ролите, партнират му Йовко Кънев, Петя Венелинова и Кристиана Ценкова. Ален Креймър - сериозен адвокат и верен съпруг, се събужда гол в леглото си с един от колегите от офиса... Неразбирането е тотално и никой от двамата не може да обясни как могат да бъдат в тази ситуация. Когато съпругата на адвоката открива двамата голи мъже в хола си, Креймър измисля какво ли не, за да спаси брака си. Той е готов да направи всичко, за да възстанови истината, която му убягва. 

Ямболският драматичен театър "Невена Коканова" отново идва на софийска сцена на 20 януари с една от най-новите си постановки - "Не е вярно, но аз вярвам" от Пепино де Филипо. Постановката е на Владлен Александров. Участват Димитър Димитров, Даниела Райчевска, Вълчо Янев, Мария Панайотова, Капка Валентинова, Михаил Лазаров, Атанас Жеков, Радослав Владимиров, Галина Иванова. Маниакално суеверният индустриалец Джервазио Савастано не може да вземе и най-дребното решение в живота си без да се съобрази с всички възможни поличби. Страховете му стават повод за комични недоразумения, а семейството му търси всички възможни начини да го накара да спре да робува на заблудите.

"Откачена фамилия" от Рей Куни е заглавието, с което ще се представи Хасковският театър на 21 януари. Постановката е на Валентин Танев, сценография и костюми Николай Нинов. Участват Мария Сапунджиева, Валентин Танев, Ева Тепавичарова, Албена Колева, Димитър Баненкин, Кирил Кавадарков, Васил Банов, Анна Симова, Явор Костов. Всеки от нас има случайни срещи в интернет... Понякога една такава среща във виртуалното пространство може да се окаже съдбоносна. В чата момче и момиче неочаквано откриват, че бащите им... Това е началото на "Откачена фамилия". Следват куп комични ситуации, резултат от Голяма лъжа.

Варненският куклен театър също е избрал комедийно заглавие за гастрола си на сцената на "Армията". "Професия лъжец" от Андрей Кършигоров  (шеговит исторически поглед към исторически събития) може да гледаме на 23 януари. Сценарий, режисура и сценография Теди Москов, костюми Свила Величкова. Участват Красимир Добрев, Боян Стоянов, Галин Гинев, Вера Стойкова, Диана Цолевска, Стоян Стоянов, Евгения Василева, Веселина Калчева. "Професия лъжец" е отличен с "Икар" като най-добър спектакъл, а Теди Москов има "Аскеер" и наградата на XXIII международен фестивал "Друмеви театрални празници. Нова българска драма" за режисура. А Красимир Добрев получи отличие за мъжка роля на XVI Международен куклен фестивал "Златният делфин" във Варна.

"Лекция 1 за народното творчество" на Камен Донев представя Пловдивският театър. Спектакълът е на 25 януари. Както твърди героят на Камен Донев, "народните песни и танци могат да помогнат за справянето с житейските несгоди, стреса, самотата, скуката, проблеми с двигателно-опорния апарат, умората, негативните емоции, общуването. Както и да се приложи в целия диапазон на работната седмица, двата почивни дни и отделеното време в личен план." 

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 55

Гигантска експлозия в химически завод в Китай

автор:Дума

visibility 189

US-бомбардировач прелетя край Русия

автор:Дума

visibility 281

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

автор:Дума

visibility 199

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 260

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 676

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 55