20 Юни 2024четвъртък09:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Песни-магия от извора на Родопите

В новия си албум "Галям, галям" Нели Андреева е събрала късчета от живота си, свързани със събития и хора, които обича

/ брой: 50

автор:Албена Безовска

visibility 9249

Красив глас, усет за стил, преданост към традицията... Ще ги чуете във всяко изпълнение на младата родопчанка Нели Андреева. Тези, които я познават отпреди време, знаят, че това е същата красавица Нели Стършанова, която още с постъпването си в НАНПТ "Филип Кутев" стана една от основните му солистки, а лицето й се появи в многобройни реклами на състава. Записите, които е направила досега, са около сто и петдесет. Някои заглавия се повтарят, но с различен акомпанимент - Нели е регистрирала песни като солистка на "Филип Кутев", на малки и големи фолклорни състави, симфонични оркестри и пр. В интернет пространството няма да намерите много биографични подробности за нея. Затова пък е пълно с видео- и аудиоклипове. Там са и почти всички песни от новия й диск "Галям, галям". Публикуват ги нейни почитатели. Певицата не се притеснява, че най-достъпната медия ще конкурира дигиталното издание.
"Независимо че всеки може да ги чуе в интернет, реших да събера някои от заглавията в диск. Много съм щастлива от появата му" - разказва Нели. "Този албум е специален за мен. Чакам го отдавна. В него съм включила известни мелодии от родопската фолклорна област, които винаги съм искала да запиша. Някои съм пазила през годините като най-скъпи съкровища. Съхраних ги за "точното време", което според мен дойде. В албума е първата песен, която научих от баба ми - "Мале ле, стара майчинко". А също - "Изплела съм ти, Мехмеде", много я харесвам. "Галям, галям", "Кожильо, писан и шерян" - това са все късчета от живота ми, свързани със събития и хора, които помня и обичам.
Аранжиментите, както обикновено, са на Георги Андреев. Те носят много настроение. Това е, което искахме - настроение, оптимизъм, добра енергия от началото до края. Мисля, че успяхме. Красивото книжно тяло към диска дължим на Виктор Стоянов. Познаваме го като музикант, а фотографията е негово хоби. Виктор допринесе изключително много за крайния продукт - дискът е толкова красив!", възхищава се Нели.
Песните в албума са от неизчерпаемия извор на Родопите. А снимките са запечатали наистина магически моменти. Според първоначалния план Нели трябвало да бъде заснета в характерната си носия, "обгърната" от естествения фон на Перелик - най-високия дял на Родопите. Тръгнали нагоре в планината - тя, Георги и Виктор. Случил се дъждовен, мъглив и мрачен ден. Въпреки надморската височина нямало никаква панорама, невъзможно било да се получат дори и лоши снимки. Отказали се и тръгнали да се прибират. По обратния път - според добре познатия ни закон - ги огряло ярко слънце. Разбира се, хукнали обратно. Нели набързо облякла носията, дори нямала време да сложи грим. Седнала, за да я снима Виктор и да не изпуснат секундите светлина, които им отпуснала смръщената планина. И точно тогава изгряла дъгата! Красива, многоцветна, тайнствена... Народът ни казва, че когато свърши небесната влага, дъгата се появява и спуска единия си край, за да пие вода от някой земен извор или река. Може би тази дъга, изгряла за няколко секунди и запечатана в снимката, е дошла, за да се докосне до друг извор? Кой знае...
Както много хора, чиито корени са в Родопите, дълбоко в сърцето си Нели винаги е там.
"Родена съм в Родопите, израсла съм в Нареченски бани, учих в Широка лъка - най-важните, най-хубавите ми години са свързани с Родопите. Там се запознахме и с Жоро - той беше преподавател в Националното музикално училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. Така че и най-големите ми емоции са свързани с Родопите. Малко е "изтъркано", но наистина бях съвсем малка, когато научих много от песните на баба ми. В началото не усещах добре музиката, не знаех какво се случва... Когато започнах да трупам песен след песен, забелязах, че някак улягат в съзнанието ми, стават част от мен. А това, което исках да внуша, се получаваше с лекота. Всичко, което правим с Георги, представяме пред баба и майка. Абсолютно всичко! И те го приемат с възхищение. Имаме пълната им подкрепа. Двете ни дъщери също пеят. Те учат в музикално училище, имат добра подготовка и по някакъв начин са съпричастни към това, което правим. Свидетели са на творческия процес на Жоро. Написаното от него преминава през разговорите ни, случва се "пред очите им". Децата ни с лекота изпълняват народна музика. От няколко години имаме фолклорно трио. Нарекохме го "Нуша". Като майка изпитвам голяма гордост. Да успееш да предадеш това, което обичаш, е най-ценното за мен".
Нели и Георги не обичат да докосват "тънките струни" на аудиторията с разказите за талантливите си деца. Никога не позират и с хармонията помежду си. За тях е много по-естествено да живеят тези състояния, отколкото да трупат евтин "медиен капитал". Независимо от това, трио "Нуша" е голяма атракция. Формацията има доста участия, направи и първите си записи. Откъде идва името "Нуша"? Разбира се, то не е избрано случайно. Нушка Ишидзака е българка, която повече от 20 години живее в Япония. Тя е хореографка и познавачка на българския фолклор. Докато е била в родината, Нушка танцувала в Шопския ансамбъл. Съпругът й г-н Широ Ишидзака е влюбен във всичко българско - говори перфектно езика ни, танцува невероятно народните ни танци, свири на български народни инструменти - гайда, тамбура...
"Аз на шега му казвам, че е полуяпонец, полубългарин. Дори според мен той направо си е българин, който живее в Япония" - казва Георги Андреев. "Много харесвам определението, с което Нели назовава Нушка - "апостол на българския фолклор в Япония". Много точно казано. Страната на изгряващото слънце е отдалечена от нас не само като език, култура, традиции, народопсихология. Различията са много. Но Нушка и Широ успяват да организират групи за български народни танци, за песни и инструментални мелодии. Те са "запалили" стотици сънародници на Широ. Благодарение на тях много японци години наред се занимават с български фолклор. Всяка година тя провежда семинари, на които преподава български народни танци. Това е истинска възрожденска дейност. С Нуша се познаваме повече от десетилетие. Преди няколко години бяхме в Япония с "Филип Кутев". Тогава за пръв път голямата ни дъщеря пя на сцена с майка си. Всъщност Нуша настоя и ги насърчи да се представят заедно. Така се роди идеята за трио. Нели избра името, но според мен то просто не можеше да бъде друго".
Георги Андреев е композитор със сериозна професионална подготовка и пъстра творческа палитра. Доказателствата за това през последните години са многобройни - музиката към спектакъла "Два свята" на Нешка Робева, ораторията "Меланхолична красота", чиято премиера се състоя в края на юни 2011 г. в САЩ, Концертът за глас и симфоничен оркестър и т.н. Разполага и с изключителните възможности, които дава престижният фолклорен ансамбъл, чийто главен диригент е от години. Но като че ли гласът на Нели отваря пред него неподозирани пространства, провокира музикантските му умения и фантазия. 
"Така е. Нейният глас многократно ме е вдъхновявал и аз неведнъж съм го споделял. Може би най-завършеният пример за това е  Концертът за глас и симфоничен оркестър, който написах през 2005 г. специално и изключително за нея. Покойният композитор Красимир Кюркчийски много го харесваше. Казваше, че има само един недостатък - никой друг не може да го изпълни. Може би трябваше да го нарека Концерт за Нели и оркестър - така е най-точно!", казва Георги. И продължава: "Колкото до намесата ми като композитор и аранжор в новия албум, искам да отбележа, че е доста скромна. Наричам съдържанието му "песни за народа". Затова се постарах да бъда нещо като "дизайнер на звука" или "шлифовчик на музикалния материал". Всяка песен е завършена сама по себе си. Каквато и да е прекомерна авторска намеса е нож с две остриета. Може да направи песента много хубава, но тогава ще казват:  "Браво на композитора!" Другият вариант е да оставиш на преден план мелодията, а оттам и основното естетическо внушение. Постарах се аранжиментът да е семпъл, да не е натоварващ, но да е качествен. И да издигне гласа на нивото, от което той "блести" в пълната си красота. С други думи - не поднасям никакви екстравагантни изненади. Мисля, че това очакват да чуят хората, които обичат и познават популярните родопски песни в "Галям, галям".


Нели и Георги
Снимка Личен архив


Трио "Нуша" - Калина, Нели и Йоана
Снимка Виктор Стоянов

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 530

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 514

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 551

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 492

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ