24 Март 2019неделя16:01 ч.

"Песента на дървото" звучи в Пловдив

В изложба в Регионалния етнографски музей са включени и инструменти, "разказващи" истории на реално живeли "герои" от делника на българина

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 462

Експозицията "Песента на дървото", която се открива на 11 януари от 17 ч. в изложбената зала на Регионалния етнографски музей в Пловдив, разказва за народните музикални инструменти (гайда, гъдулка, тамбура, зурна и др.) и такива, използвани в новия следосвобожденски град (цигулка, виола, цитра, мандолина и др.). В края на ХIХ в. в градския живот се появяват кеменджиите - цигански оркестри с цигулка, кларнет, зурна, тамбура и тъпан. В новозаселените градски махали отначало хорото е в съпровод на гайда и кавал, а по-късно - на кларнет и цигулка. На места гайдата се запазва по неделните и празничните веселия с хора по мегданите и по селските сватби и забави до средата на ХХ век.

Народната традиция, ориенталското влияние, модерните европейски инструменти и наследството на църковното пеене създават многообразие в българската музика. Още в поробена България се заражда градско общество с нови музикални вкусове, привнесени от Западна Европа. Така в крайдунавските градове към средата на ХIХ в. се появява цигулката. Европейската музика навлиза в страната по различни пътища: чрез емигрантите, чрез протестантските мисии и техните хармониуми, чрез българи, живели и учили в чужбина.

След Освобождението в България се завръщат професионално подготвени музиканти, а заедно с тях работят и майстори на инструменти. И ако по-рядко се появяват пиано и хармониум, то флейтата, акордеонът и китарата сравнително бързо се разпространяват в градовете. Често се изпълняват популярни откъси от опери и оперети, маршове и преработки на народни песни.

Каква е "песента" на дървото? Старите българи казват: "От всяко дърво свирка не става." За да оживее един музикален инструмент, трябва да се подбере подходящото дърво - явор, ясен, акация, орех, зарзала, дрян и др. Те са устойчиви и жилави, а звукът им предпазва от зли сили. В изложбата са включени и инструменти, "разказващи" личните истории на реално живели "герои" от делника на българина. Магията на българската гайда, гъдулка и кавал, съчетана с изяществото на класическите инструменти, пресъздава духа на следосвобожденска България.

Събитието се организира от Регионалния етнографски музей в Пловдив в партньорство с фондация "Пловдив 2019" като част от откриващия уикенд на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, научи ДУМА от Лора Христозова, главен уредник.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1425

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 416

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 460

/ брой: 56