28 Ноември 2022понеделник03:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°. Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°.

Перспективи пред новото румънско правителство

/ брой: 295

автор:Васил Савов

visibility 1355

Само преди броени дни румънският парламент гласува с болшинство новото правителство начело с досегашния премиер и лидер на Социалдемократическата партия Виктор Понта. С "да" гласуваха 377 депутати, а "против" се обявиха 134 депутати. В кабинета влизат 15 министри от Социалдемократическата партия (СДП) и по двама представители на НСПР (Национален съюз за прогрес на Румъния), Консервативната партия (КП) и Христианлибералната партия (ХЛП), както и един независим (министърът на външните работи). В правителството няма да има представители на Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), но нейният лидер заяви, че ще гласуват за правителството. Президентът Бъсеску издаде декрет за освобождаване на предишното и назначаване на новото правителство.
В края на официалната церемония премиерът е благодарил на депутатите за оказаното доверие, както и на представителите на опозицията. Същевременно е изразил надежда за диалог между парламент, правителство и президент, който да съдейства за успешното развитие на страната.
Коментарите в медиите изразяват различно мнение по адрес на новата изпълнителна власт съобразно идейно-политическите предпочитания. Не липсват и крайно негативни отзиви. Един от политическите коментатори характеризира коалиционното правителство като "най-нестабилното досега", тъй като се подкрепя от партии с различни политически интереси. И добавя, че някои от министрите са неизвестни на обществеността.
Други анализатори изразяват резерви по отношение на готовността на кабинета да извърши структурни реформи и да разработи цялостна стратегия за развитие на страната. Някои се позовават на обстоятелството, че редица министри от досегашния кабинет си отиват, без да е известно какво са свършили по време на своя мандат.
По-обективните наблюдатели отбелязват сложността на социално-икономическата обстановка в страната и влиянието на кризата в Европа. По отношение на бъдещето на правителството се изтъква неуспехът на Виктор Понта да спечели президентските избори и влиянието на новия президент. В-к "Гъндул" обвързва съдбата на кабинета с неговата способност да поддържа стабилността на коалиционното правителство и да привлече подкрепата на по-малките партии.
Някои вестници свързват ефективността на новата изпълнителна власт с положението на Социалдемократическата партия. Резултатът от президентските избори предизвика известни разногласия в нея. Един от депутатите на партията публично изрази намерение да създаде нова партия, която "да се противопостави на бароните и корупцията и да я очисти от комунистите".
Самият председател на партията Виктор Понта заяви, че Социалдемократическата партия "трябва да се промени тотално и да се отграничи от бароните". Въпросите за бъдещия характер на партията ще се решават на определения за пролетта конгрес.
В опозиционния печат се появиха някои критични статии по социално-икономическото положение в страната. Същевременно МВФ поиска правителството да сведе бюджетния дефицит на 0,9% от БВП. В бюджета за 2015 г. обаче е посочено 1,8% от БВП. Представителите на международната финансова институция са се съгласили с предложението на правителството. Междувременно премиерът заяви, че ще поиска нов тип договор с МВФ след изтичане на срока на сегашния през септември 2015 г. Той ще настоява за "по-гъвкава система на кредит" по подобие на тази с Полша, и ще настоява Румъния да бъде приета в системата "Шенген", тъй като е подготвена за това.
Публикуваните данни за финансово-икономическото и социално развитие на страната през следващата година дават ясен отговор на критиките на опозицията. Икономическият растеж се предвижда да бъде 2,5%. Главния принос за него ще донесе вътрешното потребление. Предвижда се приходите за бъдат 226,3 млрд. леи (31% от БВП) срещу 216,8 леи (32,9%) през 2014 г. Разходите се очаква да достигнат 239,3 млрд. леи (33,7% от БВП). Ръстът на БВП се определя на 2,5%. Голямо внимание се отделя на увеличението на износа.
Характерна особеност на новия бюджет е неговата подчертано социална насоченост. Средната заплата се очаква да бъде 1158 леи. Безработицата в края на 2015 г. се предвижда да спадне на 5,1% (465 000). Предвиждат се мерки за социалната защита на населението. Значителни средства се отделят за здравеопазването, образованието, науката и културата.
Въпреки неизбежните трудности, каквито очаква, новото румънско правителство е с амбицията да изпълни набелязаните показатели и да повиши жизненото равнище на населението.

София-област изпреварва столицата по заплати

автор:Дума

visibility 277

Производители на лавандула пред фалит

автор:Дума

visibility 277

50 лева за жива коледна елха

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 230

Таванът на цената на газа се обезмислял

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 230

Гърция намалява магистралните такси

автор:Дума

visibility 195

Птичи грип в Кипър

автор:Дума

visibility 382

Защо ЦИК се бави с отчета за "грешки" с машините?

автор:Корнелия Нинова

visibility 331

/ брой: 230

Най-възрастният партизанин у нас навърши 100 години

автор:Евгений Белий

visibility 446

/ брой: 230

Борислав Гуцанов: Нов ляв проект няма да огъне БСП

автор:Нора Стоичкова

visibility 1612

/ брой: 229

Стига упражнения на гърба на левицата

автор:Александър Симов

visibility 1554

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ