27 Март 2023понеделник13:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Перспективи пред новото румънско правителство

/ брой: 295

автор:Васил Савов

visibility 1363

Само преди броени дни румънският парламент гласува с болшинство новото правителство начело с досегашния премиер и лидер на Социалдемократическата партия Виктор Понта. С "да" гласуваха 377 депутати, а "против" се обявиха 134 депутати. В кабинета влизат 15 министри от Социалдемократическата партия (СДП) и по двама представители на НСПР (Национален съюз за прогрес на Румъния), Консервативната партия (КП) и Христианлибералната партия (ХЛП), както и един независим (министърът на външните работи). В правителството няма да има представители на Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), но нейният лидер заяви, че ще гласуват за правителството. Президентът Бъсеску издаде декрет за освобождаване на предишното и назначаване на новото правителство.
В края на официалната церемония премиерът е благодарил на депутатите за оказаното доверие, както и на представителите на опозицията. Същевременно е изразил надежда за диалог между парламент, правителство и президент, който да съдейства за успешното развитие на страната.
Коментарите в медиите изразяват различно мнение по адрес на новата изпълнителна власт съобразно идейно-политическите предпочитания. Не липсват и крайно негативни отзиви. Един от политическите коментатори характеризира коалиционното правителство като "най-нестабилното досега", тъй като се подкрепя от партии с различни политически интереси. И добавя, че някои от министрите са неизвестни на обществеността.
Други анализатори изразяват резерви по отношение на готовността на кабинета да извърши структурни реформи и да разработи цялостна стратегия за развитие на страната. Някои се позовават на обстоятелството, че редица министри от досегашния кабинет си отиват, без да е известно какво са свършили по време на своя мандат.
По-обективните наблюдатели отбелязват сложността на социално-икономическата обстановка в страната и влиянието на кризата в Европа. По отношение на бъдещето на правителството се изтъква неуспехът на Виктор Понта да спечели президентските избори и влиянието на новия президент. В-к "Гъндул" обвързва съдбата на кабинета с неговата способност да поддържа стабилността на коалиционното правителство и да привлече подкрепата на по-малките партии.
Някои вестници свързват ефективността на новата изпълнителна власт с положението на Социалдемократическата партия. Резултатът от президентските избори предизвика известни разногласия в нея. Един от депутатите на партията публично изрази намерение да създаде нова партия, която "да се противопостави на бароните и корупцията и да я очисти от комунистите".
Самият председател на партията Виктор Понта заяви, че Социалдемократическата партия "трябва да се промени тотално и да се отграничи от бароните". Въпросите за бъдещия характер на партията ще се решават на определения за пролетта конгрес.
В опозиционния печат се появиха някои критични статии по социално-икономическото положение в страната. Същевременно МВФ поиска правителството да сведе бюджетния дефицит на 0,9% от БВП. В бюджета за 2015 г. обаче е посочено 1,8% от БВП. Представителите на международната финансова институция са се съгласили с предложението на правителството. Междувременно премиерът заяви, че ще поиска нов тип договор с МВФ след изтичане на срока на сегашния през септември 2015 г. Той ще настоява за "по-гъвкава система на кредит" по подобие на тази с Полша, и ще настоява Румъния да бъде приета в системата "Шенген", тъй като е подготвена за това.
Публикуваните данни за финансово-икономическото и социално развитие на страната през следващата година дават ясен отговор на критиките на опозицията. Икономическият растеж се предвижда да бъде 2,5%. Главния принос за него ще донесе вътрешното потребление. Предвижда се приходите за бъдат 226,3 млрд. леи (31% от БВП) срещу 216,8 леи (32,9%) през 2014 г. Разходите се очаква да достигнат 239,3 млрд. леи (33,7% от БВП). Ръстът на БВП се определя на 2,5%. Голямо внимание се отделя на увеличението на износа.
Характерна особеност на новия бюджет е неговата подчертано социална насоченост. Средната заплата се очаква да бъде 1158 леи. Безработицата в края на 2015 г. се предвижда да спадне на 5,1% (465 000). Предвиждат се мерки за социалната защита на населението. Значителни средства се отделят за здравеопазването, образованието, науката и културата.
Въпреки неизбежните трудности, каквито очаква, новото румънско правителство е с амбицията да изпълни набелязаните показатели и да повиши жизненото равнище на населението.

Стотици се вдигнаха в защита на Альоша

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 59

Каузата

автор:Александър Симов

visibility 151

/ брой: 59

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 59

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 59

Хърватските летища минаха към Шенген

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 59

Хондурас призна КНР за "единствен Китай"

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 59

Съветът на Европа: Френската полиция използва прекомерна сила

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 156

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 145

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 152

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ