30 Май 2024четвъртък12:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Перископ

Абревиатурите - любимото хоби на чиновника

/ брой: 127

автор:Тодор Коруев

visibility 4839

Някога граматиците ни казваха, че нашествието на абрeвиатурите в българския език e причинено от привнесени от руския език образци. Но и ние сами се постарахме повечко да понапълним речта си с абревиатури, та дори я затлачихме. В последния Официален речник на българския книжовен език терминът абревиатури е заменен с инициални съкращения. Ето как някога хумористът Ясен Антов пародираше манифестацията, а и не толкова нея: "Като буйна река потекоха колоните на АТЦ, УАТ и СОАТ, а после заприиждаха стройните редици на ВИИ, МЕИ, СДУ, МТУ, ВЛХТИ, НИСИ и ИСИ, които предхождаха блоковете на ВИТИЗ, МЕТИЗ, ТАБСО и ГОРУБСО. На площада нахлуха редиците на ЦСКА, ЦНИИФК, БСФС, БЛРС и БТС, като накрая минаха представителите на ЦОК, БОК и МОК!".

Още в началото на т. нар. преход (към какво - никой още не е разбрал освен ограбилите страната ни) стана мода към промяна на имената и все към уголемяване - висшите институти побързаха да се произведат в университети и академии,  тук-там остана названието висше училище. И сега университетите са под път и над път и с тях влязоха в езика нови абревиатури: УНСС (криво или право, има хора, дето го  четат като: "Утре носи съответната сума"), ТУ, СУ, УАСГ, ХТМУ, МГУ, ЛТУ, УниБИТ, НБУ, БСУ, ВСУ, УХТ, НВУ, ЕПУ, ШУ... И академиите са нароиха: НАТФИЗ, АМТИИ, НХА, НСА, ВА, СА, ССА. Освен старата БАН се пръкна и фалшивата БАНИ. В списъка има и висши училища: ВВМУ, ВСУ, ВТУ, ВУЗФ, МВБУ, ЕВУИМ..., както и колежи като ЕКИУ, КТП, КМТМ... Всички тези съкращения - имена на университети, академии и колежи, съществуват благодарение на НАОА (Национална агенция за оценяване и акредитация),  която извършвала и дейност по САНК (Следакредитационно наблюдение и контрол). И нанизът от наименования на училищата начело с МОН (Министерство на образованието и науката) изобилства с абревиатури: ОУ, СОУ, ПГ, ЕГ, ЕСПУ, ГПЧЕ, ГПЗЕ, НГ, НГДЕК, НГПИ, НГМГ, НГБГ, НФСГ, ПГ по КТС, ПМГ, ПТУ, СПТУ, СМУ, ТМЕ, ТМЕТ, ТУЕС...  Тези съкращения са енигматични за повечето хора - освен за тези, които учат или работят в тях. Но чиновническата мисъл е необхватна: ето например съкращенията на някои от държавните агенции, изпълнителните агенции и комисии у нас: ДАНС, ДАА, ДАТО, ДАМТН, ДАЗД, ДАБЧ, ДАБДП, ДАДРВЗ, КЕВР (най-руганата), КЗП, АСП, АУЕР, АХУ, АВ, АГКК, АЗ, АОП, БАИ  ДКСБТ, ДАСИ, НСЦРЛП, ИААИ, ИАБГ, ИА ВКВД, ИАГИТ, ИАЖА, ИАНМСП, ИАМН, ИАГ, ИАЛ, ИАЛВ, ИАОС, ИАРА, ИАСРЖ, ИАСАС, ИАОПНОИ, ИАППРРД...

Колегата Наско Мандаджиев написа във фейсбук: "Ето как ще опише своя сектор здравният министър Кирил Ананиев: "За кожните заболявания се грижи ОДКВЗБС, за ражданията - ПСАГБАЛ, за специалните дейности - МЦСМП. За останалите отговарят СМДЛ, МЦСИМП, АСИМП, а също МДЛ, ОМЦ, ГП, ИП." Няма да стигне мястото да поясня всички, но ОДКВЗБС примерно означава Областен диспансер за кожни венерически заболявания без стационар; ПСАГБАЛ  - Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение; МЦСМП - Медицински център за специализирана медицинска помощ и т.н. Има си и работеща формула, а тя е: към СБАЛ като се добави ББ става по белодробни болести, ДБ - детски болести; ЕНГ - ендокринология, нефрология и геронтология; ИПБ - инфекциозни и паразитни болести; НП - неврология и психиатрия; ОБ - очни болести... С по осем главни букви са СБАЛДОХЗ - Специализирана болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания, и СБАЛТОСМ - Специализирана болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина. Но рекордьор сред абревиатурите на Министерството на здравеопазването е СБДПЛРДЦП -  Специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа.  

След като помогнах на читателя да се оправи в тоя лабиринт от названия на здравни заведения и  медицински услуги, той, ако може да се попита: защо българинът е най-болният човек в Европейския съюз, защо живее най-кратко, защо пенсията му не стига за лекарствата, защо здравноосигурени доплащат крупни суми. В предболничното и в болничното лечение, независимо дали е активно, или неактивно, здравниците са се обърнали  в търговски дружества, а лекарите - в търговци, макар че никой и не мисли да ги гони от храма, защото са ни повече от потребни. Вината е на управниците и политиците, които така и не създадоха здравеопазване, каквото се полага по право и по конституция на нашия народ. Но администраторите са се попрестарали, не може ли някак простичко, без помпозността на характеристики като многопрофилна, специализирана, активно лечение, долекуване да се сложат имена, които много от болниците си имат. Хората и така ги знаят. Народецът нищо не разбира от тия "умбали", добре, че си знае къде е "Пирогов" и къде се намира Окръжната болница, вече е научил и за "Света Анна". Тези болници, пък и "Александровска", "Света Екатерина", "Свети Иван Рилски", "Шейново", "Майчин дом" и която друга да е, градят авторитета си с това как лекуват хората, а не с помпозните абревиатури или инициални съкращения.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Естествено, има някои, с които сме свикнали, като названията на партии: СДС, БСП, БЗНС, ДПС, ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, НДСВ, и др., популярни названия като БНТ, БНР, ЦИК, БДЖ, СБЖ, СБП, НДК, НОИ, НАП, ЦСКА, ДДС, БВП, ВВС, ВМС, АЕЦ, ВЕЦ, ВАС (Върховен административен съд), ВКС (Върховен касационен съд), БЕХ (Български енергиен холдинг), КЗК (Комисия за защита на конкуренцията), ЕС (Европейски съюз), РПУ, СРС (Специални разузнавателни средства), ТЕЛК, ГПК (Граждански процесуален кодекс), НПК (Наказателен процесуален кодекс), КТБ (помни се името на прославилата се банка!). Но те са, забележете, по-кратки. При асоциациите има боллук от абревиатури: БАПЗГ (Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи), НСЧБ (Национално сдружение на частните болници в България)... Няма да продължавам с повече разкрития. Пръква се фондация, сдружение или асоциация, туря им се име, най-често от юристи, които се стремят в името да има колкото се може повече характеристики от дейността на организацията. Раждат се недоносчета и нов баласт в езика. 

Напоследък покрай "апартаментгейта" в коментарите на специалисти се сблъсках с абревиатурите от областта на строителството и архитектурата. Питат се строежът има ли ОУП (Общ устройствен план), пък и задължителен ли е ПУП (Подробен устройствен план), разсъждават дали е законна заповедта по УПИ (Урегулиран поземлен имот), редовен ли е документът от НАГ (Направление "Архитектура и благоустройство), наред ли е ПРЗ-то (План за регулация и застрояване) по ЗУТ-а (Закон за устройство  на територията) или по нещо друго. Оня ден взех такси и казах - до улица "Тинтява" 100. Шофьорът ме погледна: "А не искаш ли да минем и покрай "Латинка"." Шегува се - на тези два адреса са "апартаментгейт" и "терасагейт". С тях се занимава КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията за отнемане на незаконно придобитото имущество), която изпълнява ЗПКОНПИ (Закон за противодействието на корупцията за отнемане на незаконно придобитото имущество). Има и ЦППКОП (Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност), имаше и БОРКОР - институция за борба с корупцията. Шегувахме се с брат ми, че тази комисия е кръстена на баща ни Борис Коруев, когото наричат Бор Кор. Макар че не е много до шеги с тия комисии и центрове, които само носят кичести абревиатури, а корупцията се шири безнаказано - най-голямата в Европейския съюз.

В един учебник по административно право проф. Стефан Брезински (мир на праха му!) беше видял такива "чудни езикови плодове" - отрочета на чиновническата мисъл, като ЗАОФЮЛ, ЗВСНОИ, ЗОДВПГ, КЗПЧОС, НРПУУЗТ, ЗОДОВ и др., за да стигне до ЗОПДИППД (Закон за отдаване в полза на държавата имущество, придобито от престъпна дейност) и ЗПИЛЗВДД (Закон за публичност на имуществени лица, заемащи висши държавни длъжности"). Стефан Брезински смяташе, че последните две абревиатури са нашенски рекорд по броя на буквите, докато не видя КРДОПБГДСРСБНА - инициалното съкращение на т. нар. комисия по досиетата, в което езиковото безумие стига до върха си. Абревиатурата с 14 главни букви означава: "Комисия за разсекретяване на документите и обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия." Каквато е кочината, такива са свинете в нея, такова е и името й.  

Провирам се през океан от абревиатури, и то през всяка като през иглени уши. И след като се наплодиха и заляха езика ни абревиатурите, почвам да си мисля, че лексикалните съкращения (инициални и групови) съвсем не са деца на социализма, както бяха обявени навремето, и се търсеше "руска вина" за количественото им нарастване в българската писмена и устна реч. А са плод на днешната демократична действителност, в която бюрократично-чиновническата мисъл твори нова езикова реалност. Странно, абревиатурата се оказа любимо блюдо и хоби за чиновника - най-вече на юристите (на които не мога да простя дори заради любимата им дума "касае се") и неочаквано поне за мен и на медиците. Вижда се! Езикът е огледало, от което нищо не може да се скрие.

Грузия отхвърли ветото за чуждите агенти

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 100

Норвегия спря руските туристи

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 100

Хутите обстрелваха гръцки търговски кораб

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 100

СЗО предупреди: Ръст на случаите на морбили в Европа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 100

Докога здравето ще е търговия?

автор:Аида Паникян

visibility 1

/ брой: 100

Дилетанти

автор:Мая Йовановска

visibility 1

/ брой: 100

Имунитетът на идиота

visibility 1

/ брой: 100

Решения, които ни водят директно към бездната!

автор:Здравко Райков

visibility 1

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ