04 Юли 2020събота18:46 ч.

Има голям риск първите кохорти пенсионери, които ще взимат т.нар. втора пенсия от частен фонд, да получават сумарно по-малко, отколкото ако бяха се осигурявали само в НОИ, призна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Пенсиите ще са под прага на бедността

Бюджетът за здраве не е в полза на пациентите и увеличените средства са измамни, категорични са от опозицията

/ брой: 218

автор:Аида Паникян

visibility 1318

В парадоксалната ситуация сме МС да определи праг на бедност от 363 лв. и минимална пенсия от 234 лв., заяви Корнелия Нинова по време на дебата по бюджета на ДОО за 2020 г. Тя припомни, че БСП години наред предлага преизчисляване на всички пенсии и попита защо отново парите от концесията на летище София не отиват в Сребърния фонд, а за покриване на дългове за БДЖ, посочи още лидерът на БСП. След само 2 часа дебати управляващите си приеха проектобюджета за ДОО.

Бюджетът на НЗОК не е в полза на пациентите, категоричен бе Илиян Тимчев при обсъждането на бюджета на касата. Половината от "увеличението" на парите за НЗОК идва от очакваното увеличение на минималната заплата, на минималните осигурителни прагове и на планирания ръст на възнагражденията на държавните служители.

"Обсъждаме закон за бюджета на ДОО, който в частта си за пенсии касае 2 150 хил. българи. Сигурно тези хора имат различни партийни, политически убеждения и пристрастия. Общото между тях е, че са работили 20-30 и повече години, дали са своя принос за изграждане на икономиката на България и своя осигурителен дан“, допълни Нинова. Тя припомни, че БСП години наред предлага преизчисляване на всички пенсии и попита защо отново парите от концесията на летище София не отиват в Сребърния фонд, а за покриване на дългове за БДЖ.

„Между първо и второ четене ще внесем всичко това – аргументирано и финансово обосновано и морално, и справедливо изговорено. Въпросът не е само на скъпо или евтино, а на справедливост към възрастните хора, които са дали своя принос за изграждането на България и днес живеят мизерно“, посочи още лидерът на БСП.

След само 2 часа дебати управляващите си приеха проектобюджета за ДОО. "Този бюджет не предлага нови политики, мерки и решения и е копие на предишните бюджети на управлението на Борисов от 10 години назад", категоричен бе Георги Гьоков. С думите "Не може да преживяваш с 215 лв., когато да живееш са необходими 360 лв.", Крум Зарков обясни отрицателния си вот. 

На нито един от въпросите не получи отговор и Надя Клисурска. Тя попита дали е нормално майките да гледат децата си от 1 до 2 г. с 12 лв. на ден или пенсионерите с по 14-20 лв.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 607

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 659

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1244

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ