15 Декември 2019неделя23:37 ч.

Има голям риск първите кохорти пенсионери, които ще взимат т.нар. втора пенсия от частен фонд, да получават сумарно по-малко, отколкото ако бяха се осигурявали само в НОИ, призна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Пенсиите ще са под прага на бедността

Бюджетът за здраве не е в полза на пациентите и увеличените средства са измамни, категорични са от опозицията

/ брой: 218

автор:Аида Паникян

visibility 686

В парадоксалната ситуация сме МС да определи праг на бедност от 363 лв. и минимална пенсия от 234 лв., заяви Корнелия Нинова по време на дебата по бюджета на ДОО за 2020 г. Тя припомни, че БСП години наред предлага преизчисляване на всички пенсии и попита защо отново парите от концесията на летище София не отиват в Сребърния фонд, а за покриване на дългове за БДЖ, посочи още лидерът на БСП. След само 2 часа дебати управляващите си приеха проектобюджета за ДОО.

Бюджетът на НЗОК не е в полза на пациентите, категоричен бе Илиян Тимчев при обсъждането на бюджета на касата. Половината от "увеличението" на парите за НЗОК идва от очакваното увеличение на минималната заплата, на минималните осигурителни прагове и на планирания ръст на възнагражденията на държавните служители.

"Обсъждаме закон за бюджета на ДОО, който в частта си за пенсии касае 2 150 хил. българи. Сигурно тези хора имат различни партийни, политически убеждения и пристрастия. Общото между тях е, че са работили 20-30 и повече години, дали са своя принос за изграждане на икономиката на България и своя осигурителен дан“, допълни Нинова. Тя припомни, че БСП години наред предлага преизчисляване на всички пенсии и попита защо отново парите от концесията на летище София не отиват в Сребърния фонд, а за покриване на дългове за БДЖ.

„Между първо и второ четене ще внесем всичко това – аргументирано и финансово обосновано и морално, и справедливо изговорено. Въпросът не е само на скъпо или евтино, а на справедливост към възрастните хора, които са дали своя принос за изграждането на България и днес живеят мизерно“, посочи още лидерът на БСП.

След само 2 часа дебати управляващите си приеха проектобюджета за ДОО. "Този бюджет не предлага нови политики, мерки и решения и е копие на предишните бюджети на управлението на Борисов от 10 години назад", категоричен бе Георги Гьоков. С думите "Не може да преживяваш с 215 лв., когато да живееш са необходими 360 лв.", Крум Зарков обясни отрицателния си вот. 

На нито един от въпросите не получи отговор и Надя Клисурска. Тя попита дали е нормално майките да гледат децата си от 1 до 2 г. с 12 лв. на ден или пенсионерите с по 14-20 лв.

Строят АМ „Хемус” без разрешителни

автор:Юлия Кулинска

visibility 114

/ брой: 241

БСП избира лидера си на 26 април

автор:Юлия Кулинска

visibility 58

/ брой: 241

България може да съди Европарламента заради пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 241

Едва 2 от 27 марки у нас са истински шоколад

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 241

Дават водни помощи от средата на 2020 г.

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 241

НАП ще ни попълва декларациите

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 241

Искат нови бежански центрове по границите на ЕС

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 241

Арести в Албания след смъртоносния трус

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 241

Русофобията вреди на Полша

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 241

Меркел се оплаква от недостиг на специалисти

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 241

София 2019 - зеленото е още мечта

автор:Деси Велева

visibility 41

/ брой: 241

Когато образованието не е ценност

автор:Боян Бойчев

visibility 64

/ брой: 241

"Еврейското читалище" чества вековен юбилей

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 241

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ